50 éve a legsúlyosabb környezetszennyezés a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon (PS-VIDEÓ)

Pesti Srácok

Van egy ember, vagy talán egy bűnözői kör Magyarországon, akinek karácsony környékén eszébe jutott, hogy mi lenne, ha több száz vagy ezer liternyi fáradt olajat beleengednének a Dunába. Hol is lenne máshol jobb helyen? Hiszen az olajat úgysem lehet észre venni a vízen, meg nem is ártalmas, majd a halak megeszik, vagy majd csak lesz valahogy… Hát, valahogy így gondolkodtak azok, akik kis híján ökológiai katasztrófát okoztak a Ráckevei-Duna-ágnál, ha nincs a vízügyesek gyors beavatkozása.

A szakértők évtizedekre visszamenőleg nem emlékeznek hasonlóan durva szennyezésre, és bár egyelőre úgy tűnik, sikeresen levezényelték a védekezést, a helyén éktelenkedő tájseb sokáig fogja emlékeztetni a természet kedvelőit, milyen pusztítást okozhat és okozhatott volna az emberi felelőtlenség…

Szigetszentmiklós és a Ráckevei-Duna-ág a fővárostól egy laza óra alatt elérhető közelségű kis világ, nádasokkal, a partról hosszan benyúló stégekkel, védett állatok és növények sokaságával. Igazi háborítatlan horgászparadicsom, de annak, aki egy ismerőse révén kölcsönkap egy ladikot, felejtehetlen csónakázásban lehet része. Milyen kár, hogy egy ilyen vidék csupán akkor kerül bele a hírekbe, amikor brutális szennyezés éri.

Karácsony előtt, pontosan december 12-én érkezett hatóságokhoz a bejelentés, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor végén, a csatorna környékén és a nádasban egyre nagyobb területen olajszennyezés terült szét. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) rövid időn belül a helyszínen termett, és elsőkén egy úszó gáttal vette körül a területet, hogy megakadályozzák az olajszennyezés (mint a vizsgálatok kimutatták, főleg motorolaj és gépolaj) kijutását a nyílt vízre, ahonnan lényegesen nehezebb eltávolítani. A vízügyesek, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival egyeztetve kezdetben kézi, majd később gépi erővel végezték a kármentesítő munkát, amelynek végén (legalábbis eddig) több, mint 400 ezer kilogramm veszélyes hulladéktól tisztították meg a helyszínt.

A nagy ijedtség és sietség mellett azonban egyre dagadt a felháborodás is: civilek Pfeifer Rikárd kezdeményezésére azonnal nyomravezetői díjat ajánlottak fel a tettes kézre kerítőjének, amely a kezdeti 500 ezer forintról mára közel 9,6 millió forintra dagadt és amit a BRFK további kétmillió forinttal fejelt meg. A rendőrség tehát nyomoz. Jelenleg két elképzelés van a szennyezés eredetét tekintve: az egyik szerint a csatornából jött az olaj, a másik szerint a víz partjáról engedték be. Ottjártunkkor úgy hallottuk, a csatornákban nincs nyoma az olajszennyezésnek.

Nyilatkozott viszont portálunknak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője, aki többek között arról mesélt: a vízügyes szakemberek nem is emlékeztek, hogy hasonló szennyezéssel találkoztak volna korábban munkájuk során. Mint kiemelte, olyan helyzettel találták szembe magukat, amit nem tanítanak az iskolában. Siklós Gabriella elmondta: bár már mindenki lassan a terület rehabilitását kezdi tervezgetni, azért fontos kiemelni, hogy ez a szennyezés ökológiai katasztrófához vezethetett volna, amit csak a gyors védekezéssel sikerült megakadályozni.

Novák Adrián, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője a szennyezés pusztítását a terület környezeti értékein keresztül mutatta be. Mint elmondta, bizonyos értelemben szerencsésnek is tekinthető, hogy a lápos, tőzeges élőhely felfogta a szennyezést, hiszen az olaj az élő vízre is kijuthatott volna, ennek azonban az volt az ára, hogy a kármentesítés miatt a vegetációt teljesen fel kellett számolni. Mint megjegyezte, a mentés során találtak például védett mocsári teknősöket, akik bár ilyenkor telelnek, a szennyezés felébresztette őket. Novák Adrián kiemelte: nagyon széles, látványos és egyedi az a növény- és állatvilág, amely jellemzi ezt a területet, ezért is különösen fájó a pusztítás, amit a szennyezés véghez vitt. Mint megjegyezte, egyelőre becsléseik sincsenek, mikor lesz képes regenerálódni a vegetáció.

Forrás: Pesti Srácok

12 hozzászólás “50 éve a legsúlyosabb környezetszennyezés a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon (PS-VIDEÓ)” bejegyzésre

  1. zsák krumpli szerint:

    Ezt még gyakorolni kell! Rossz helyen van a mikrofon, így nem tudom eldönteni, hogy szavazzak-e a Mi Hazánkra! 😉

  2. zsák krumpli szerint:

    Egyet nem értek! Németh Szilárd miért nem jelent meg eddig a környezetszennyezés színhelyén?

  3. Attila szerint:

    Nem lennék meglepve ha a szorgos hangyák végeznek a kármentesítéssel, földcserével, indulhat az építkezés: yacht kikötő stb. Valakinek kell az a terület. Jobbról-balról az ingatlantulajdonosok rendesen kiharaptak már maguknak a nádasból. Valaki nagyban gondolkodik…

  4. Tóth kati szerint:

    Attilácska a szennyezés helye sajnos Szigetszentmiklós területén van.Németh Szilárd nem itt képviselő.Nyugodj meg,a helyi nagyemberek már mind megszólaltak.Kiváncsian várjuk elkapják e a gazembereket?

  5. Tóth kati szerint:

    Attilácska honnan következtetted ki az icipici agyadból azt a yacht kikötőt?Nektek mindenről a hülyeség jut az eszetekbe?

  6. Csizi szerint:

    A 10MFt nyomravezetői díjért már feldobhatnák az elkövetőt. Kapja meg a letöltendőd, aztán élete végéig tudja a környezete hogy ő volt az.

  7. kormánypárti szerint:

    Mivel a fáradt olajat pénzért veszik át, azaz a leadótól felvásárolják, ezért minden bizonnyal nem megszabadulni akart valaki ilyen módon a felhalmozott hulladékától. Ki kell mondani, hogy szándékos terrorcselekményt hajtottak végre! Könnyen lehet, hogy külföldi titkosszolgálat esetleg a Soros-hálózat keze van az akcióban.

  8. apostolos szerint:

    Jujj, ez fájt!

  9. Kanos Morgan szerint:

    Nekem még mindig fáj!

  10. zsák krumpli szerint:

    Ilyen ész kell Csepelnek mint kormánypárti! Azonnal jelöljétek képviselőjelöltnek a 2022-es választásra!

  11. zsák krumpli szerint:

    Csizi, szerintem senki sem meri feldobni, mert lehet hogy a hírhedt szentmiklósi maffiához tartozik az elkövető! Valami titkos autóbontóból származhat, mert ott fordul elő egyszerre fáradt motorolaj, meg a bontott járművekből leszívott dízel üzemanyag maradék! De az is lehet hogy a Fidesz kutyájának a kölyke, így sérthetetlen!

Itt lehet hozzászólni !