Távoktatásban folytatják a nyelvtanulást a csepeli nyugdíjasok

Csepeli Hírmondó

A járványhelyzet miatt távoktatás formájában folytatják az angol nyelvtanulást a Csepeli Nyugdíjas Közösségi Ház tagjai, akik eddig is részt vettek az oktatásban – közölte érdeklődésünkre Várkonyi Ágnes.

A népszerű angoltanár három éve tanítja az angolt a nyugdíjas közösségi házban. Tavasszal, a koronavírus-járvány kezdetén önszorgalomból, egy közösségi oldalon már kipróbálta az online oktatást, amelyet lelkesen fogadtak a nyugdíjas tanulók. A Csepeli Nyugdíjas Közösségi Ház támogatásával keddtől újraindult a távoktatás, amelyre máris rengetegen jelentkeztek.

A Csepeli Nyugdíjas Közösségi Házban több éve folyik sikeres angol nyelvoktatás. Amíg a járványhelyzet miatt nem kellett bezárni az intézményt, személyesen folyt a tanítás. „Köszönet illeti Babics Sarolta vezetőt és munkatársait, hogy minden részletre odafigyeltek a személyes találkozók során – említi Várkonyi Ágnes. – Folyamatosan hőmérőztek, rendelkezésre állt a kézfertőtlenítő, az asztalokat és székeket úgy helyezték el, hogy a tanulók betartsák a kellő távolságot, az órák után rendszeresen fertőtlenítették a bútorokat, eszközöket. Most lehetővé tették számunkra, hogy keddtől távoktatás formájában folytatódjanak a tanfolyamok, aminek a nyugdíjasok és én is nagyon örülök.”

Az oktatást továbbra is keddenként tartják hat órában hat csoportnak a Facebook egy oldalán, a csepeli angol klubban. Egy-egy csoportban hat-nyolc tanuló vesz részt. Attól függően osztották be őket, hogy milyen szintű a nyelvtudásuk. Vannak kezdő és újrakezdő csoportok, mások egy kicsit magasabb szinten állnak.

„Most kedden, az első órákon nagyon megörültünk egymásnak, hogy újra halljuk és látjuk egymást, igaz, csak távolból, mert videóhíváson keresztül tartjuk a kapcsolatot – meséli a tanárnő. – Jó volt megtapasztalni, mennyire boldogok, hogy újra látják a régi arcokat. Mindenki érdeklődött mindenki iránt, mert annyira kíváncsiak voltak. Néhányan egyedül, magányosan élnek, és az otthoni bezártság után jólesett, hogy beszélgethettek egymással.

A kapcsolatteremtés technikai részét még tanulnunk kell, mert számítógépen, laptopon vagy mobiltelefonon jelentkezünk be, és ez nem mindig egyszerű. Előfordult, hogy valaki késve kapcsolódott be, illetve gondot okozott a kamera vagy a mikrofon beállítása. Egyelőre azt is el kell dönteni, ki melyik csoportba tartozik. Az órák 45 percesek. Vannak házi feladatok, nyelvtani feladványok, érdekes olvasmányok, szövegek értelmezése, minden, ami a nyelvtanuláshoz kell. Szeretnek angolul beszélgetni, és az sem baj, ha hibásan teszik ezt. Én biztatom őket, hogy bátran szólaljanak meg.

Videóhívásoknál nehezebben lehet érteni egymást, de igyekezetből nincs hiány. Lelkesen elkészítik a házi feladatokat, kivétel nélkül szorgalmasak. Engem is jó érzéssel tölt el, hogy élvezik a tanulást és egymás társaságát. A járvány átvészelése nem könnyű időszak. Az együtt eltöltött órák azonban nemcsak a tanulást segítik, hanem megtartják a közösségeket, lelki támaszt is adnak.”

Itt lehet hozzászólni !