Koronavírus-napló: csepeli alpolgármester osztotta meg a tapasztalatait

Csepel.info

Sokan tartanak a koronavírus-fertőzéstől, és próbálnak minél több információhoz jutni a betegség lefolyásáról. Most nekik segít Ábel Attila csepeli alpolgármester is, akinek nem a tipikus tünetekkel kezdődött, és gyenge-közepes lett a koronavírusos betegség lefolyása.

Az alábbiakban az ő beszámolóját és tapasztalatait olvashatják arról, hogy milyen gyógyszereket szedett, hogyan jöttek és milyenek voltak a tünetei, illetve mi okoz neki problémát a betegség megszűnése óta, jelenleg is.

Kedves Olvasóim!

Mivel nagyon sokan betegedtek-betegednek meg, közzéteszem a koronavírus-naplómat. Ha csak egy embernek segít, már megérte leírni.

Ami a legfontosabb: bárki érez olyan tüneteket – akár láz nélküli, enyhe fej- és szemfájdalmat, izom- vagy ízületi fájdalmakat -, amelyek a fertőzéshez kapcsolódhatnak, maradjon otthon.
Az egyértelmű tünetek ismertek, akkor kivárás nélkül fel kell hívni a háziorvost. A teszt ugyanis nem fog azonnal megérkezni, napokat kell várni rá. Ha a környezetükben, ismeretségi körükben van beteg, a legenyhébb tünetekkel is otthon kell maradni.

Azért fontos már enyhe tünetekkel is otthon maradni, mert a tesztek – leginkább a gyorsteszt – csak a már több napja betegeknél (vagy több napja fertőzötteknél) alkalmas a koronavírus kimutatására, de még ott sem minden esetben. Vagyis a (gyors)teszt szűrésre nem alkalmas. Arra igen, hogy akik nem veszik komolyan a védekezést, vagy már napok óta tart náluk a fertőzés tünetek nélkül, a fertőzés nagy eséllyel kiderüljön. Alpolgármesterként tudom, hogy riasztóan sok olyan eset fordul elő, amikor tünetes koronavírusos betegen mennek be emberek a munkahelyükre. Hallottam olyan, megtörtént esetet, ahol a gyerek az óvodában eljátszotta a többi gyereknek, hogyan jönnek ellenőrizni a rendőrök a karantént. Ez után derült ki, hogy beteg a család, mégis bevitették a gyereket a nagyival az oviba. Ezért is szükséges a sokak által vitatott testhőmérséklet-mérés is a munkahelyeken és az iskolákban.

Felkészülés

A tavaszi karanténidőszakban vásároltam tartós élelmiszert, vitaminokat (multi-, D vitamin, C vitamin, magnézium, cink és szelén), paracetamol-tartalmú gyógyszert – esetünkben Rubophent -, és a száraz köhögés miatt lándzsás utifű szirupot. A vitaminokat az egész család szedte. Bármi történik, a paracetamolt nem szabad túladagolni!

A betegség alatt minden nap megettem még egy gerezd fokhagymát, a csöppnyi kertünkben meg van citromfű, amiből mindig tettünk a teába. A bőséges folyadékpótlás életbevágóan fontos, idősebb korban vérhígító szer szedése is az lehet – de ezt az orvossal kell megbeszélni.

A betegség lefolyása

Október 16., péntek: normális, jó és tünetmentes közérzet. Aznap készült egy negatív vírusteszt a munkatársam igazolt betegsége miatt. A vírus azonban ekkor már napok óta bennem volt, és fertőztem is (a feleségemet és a kislányomat, lehetséges, hogy egy munkatársat), a teszt így lett mégis negatív.
Szombat: teljesen normális, tünetmentes, jó közérzet. A biztonság kedvéért azonban a szokásosnál sokkal jobban bevásároltam.

Október 18., vasárnap, az első nap: hajnaltól kezdve hátbizsergés, komolyabb megfázások előtt érzett enyhe hidegrázás, zúgó fej, kisebb fejfájás, szemfájdalom. Enyhe, de folyamatos ízületi fájdalom. A tünetek annyira nem voltak erősek és annyira előfordulnak évente háromszor-négyszer, hogy normál esetben ilyenkor hamarabb lefekszem aludni, és másnapra kutya bajom. Este azonban már úgy döntöttem, hogy hétfőn akkor is csak otthon fogok dolgozni, ha reggel nem érzek semmi tünetet.

Hétfő: folyamatos hátbizsergés, enyhe hátfájás, délelőtt pár órás enyhe hőemelkedés, nem száraz köhögés. Köhögéskor viszont erős fájdalom. Szemfájdalom, szemkimerültség-érzés, folyamatos fejzúgás, enyhe, de folyamatos ízületi sajgás vagy fájdalom.
Kedd: “megérkezett a betegség” érzés, minden területen ízületi fájdalom, de a hátbizsergés enyhült, késő délelőttre egészen normális állapot. Időnként teljesen lehűlt végtagok, délelőtt ezért meleg fürdő. Este kezd fájni a torkom, teljesen lehűlnek a végtagok.
Szerda: durva megfázásos tünetek, torokfájás, száraz és fájdalmas köhögés, végtagfájások, szemfájdalom, nyakfájás. Estére a betegség alatti legrosszabb közérzet és legtöbb fájdalom. A fájdalmas köhögés miatt aggódtam a leginkább. A nap közben bevett Rubophenből meg sem közelítettem az ajánlott maximális adagot, amit nem szabad túllépni.
Csütörtök: torokgyulladásos nap köhögéssel, jó közérzettel, erős, csöpögős náthával. Bár határozottan úgy éreztem, hogy átestem a nehezén, tudtam, hogy a 4-6. nap lehet az igazán kritikus, ezért továbbra is aggódtam.
Péntek: torokgyulladás, hasmenés, szaglás, ízlelés elment.
Szombat: torokfájós, torokgyulladásos tünetek fejzúgással.

Következő napok szerdáig: eleinte reggel torokfájás, utána már az sem, szerdán az illat- és ízérzékelés teljes, de nem tökéletes visszatérése. Ehhez sokaknál hetek, akár hónapok is kellenek. A fejzúgás folyamatos volt.

Fennmaradó tünetek és tapasztalat

A fejzúgásom október 18. óta tart, vagyis egyelőre állandóvá vált. Nap közben ez nem feltűnő, éjszaka, lefekvésnél erősen zavaró. Míg sokaknál van állandó fáradtságérzet, sok alvás, nálam ilyen nincs, cserében viszont alig tudok elaludni esténként. A szaglás és ízlés visszatérése óta folyamatosan javulnak az érzékszerveim. A koronavírus kisöpri a memóriát, de szerencsére ez gyorsan javul. Azon viszont nem vagyok meglepve, hogy idős emberek nem tudnak ez után szellemileg regenerálódni.

A valóságban a betegség alattomos, kiszámíthatatlan, és minden szervünket támadja. Enyhe tünetek után akár a hatodik, hetedik napon vagy később is belobbanhat, és katasztrofálissá válhat. Az biztos, hogy a környezetemben az “A” vércsoportúak, és inkább a férfiak voltak rosszabb állapotban – ahogy erről korábban olvastam. A családban a feleségem egy nappal utánam betegedett le, egy nappal hamarabb lett jobban, a négyéves lányom pedig csak jóval többet aludt a szokásosnál.

A teszt a leterheltség miatt biztosan nem érkezik meg aznap, amikor a háziorvos leadja a jelzést. Nálam hétfőn volt a bejelentés, szerdán jöttek tesztelni, és szombat este lett meg a pozitív eredmény. Akkor viszont nagyon gyorsan megkaptam az értesítést, és a rendőrség is elkezdett ellenőrizni. A családtagokat akkor sem tesztelik, ha lebetegedtek – hozzáteszem, a leterheltség miatt nincs is értelme. Biztosan koronavírusosak, és kimenniük amúgy sem lehet.

Ha egy szorosan mellettünk élő családtag nem lesz beteg, szinte biztos, hogy átfutott rajta az egész. Ami az egyik emberen ki sem jön, a másiknak halálos lehet.

Ilyen a koronavírus.

Forrás: Facebook

Itt lehet hozzászólni !