Orbán Viktor: Ameddig csak lehet, nem zárjuk be az iskolákat

Mandiner

„Nagyon kérek minden fiatalt, hogy ne csak magára, szüleire, nagyszüleire is gondoljon” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió vendége volt. A miniszterelnök a beszélgetés elején elmondta, az Operatív Törzs minden reggel áttekinti a járványhelyzetet.

„December 10-én 4480 intenzív ágy kellhet, itt van a teljesítőképesség határa”. 

Orbán Viktor a járványhelyzetről szólva elmondta, van ahol könnyedén vészelik át a járványt, de Szőcs Géza esete is mutatja, hogy ebbe bele lehet halni. A kórházi kapacitásokról szólva a kormányfő elmondta, „december 10-én 4480 intenzív ágy kellhet, itt van a teljesítőképesség határa”. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy

várhatóan hamarosan döntés születik a kockázatmentesen elhalasztható műtétekről.

„Az elhunytak átlagéletkora 76,1 év” – közölte a kormányfő. Orbán Viktor szerint ez azt mutatja, hogy a fiataloknak nem szabad összekeverniük saját egészségügyi állapotukat az idősekével.

Az iskolák bezárásáról

A hazai 3200 hazai településből 700 olyan hely van, ahol nem jelent meg a fertőzés. Hét iskolában nincs oktatás, 23 iskolában távoktatás van, és további 78 iskolában vegyes oktatás zajlik.

„Ameddig csak lehet nem zárjuk be az iskolákat”

– szögezte le a kormányfő. „Több dolgot kell mérlegelni az iskolák esetleges bezárása során” – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ő nem akarja ijesztegetni a magyarokat, de szerinte őszintén kell beszélni. „A helyzet súlyos, de tudjuk kezelni a szituációt” – mondta.

Minden olyan helyet bezárnak, ahol nem tartják be a szabályokat​​​

Orbán Viktor elmondta,

a nyáron felkészültünk, így ha most betartjuk a szabályokat, akkor együtt sikerülni fog.”

Orbán Viktor közölte azt is, hogy hétfő óta javult a maszkviselési hajlandóság. Mind mondta, folyamatosak az ellenőrzések országszerte, és minden olyan helyet bezárnak, ahol nem tartják be a szabályokat. „Komolyan kell venni ezeket a szabályokat” – tette hozzá a miniszterelnök.

Gyors döntésekre van szükség

A kormányfő elmondta, „a teljes embert kell nézni, így az egészség és a gazdaság egyformán fontos”. Mint fogalmazott: „két hétig tartott a maszkviselés szigorításáról szóló vita, és két hét után nem szavazta meg az ellenzék a szigorítást. Ennek így nincs értelme” – szögezte le a kormányfő. Hozzátette: „a parlamentet kikerülhetetlennek tartom, de vannak esetek, amikor gyors döntésekre van szükség”. A miniszterelnök kiemelte:

„természetesen a következő hetekben is ülésezni fog a parlament a 90 napos rendkívüli jogrendi időszakban.”

„Most látszik az alagút vége, mivel egyre megbízhatóbb információk vannak a vakcinákról, és 90 nap múlva lesz valamilyen vakcina” – tette hozzá a kormányfő.

A bécsi terrortámadásról

Orbán Viktor a bécsi terrortámadásról szólva elmondta, hogy „ezek a merényletek figyelmeztető lövések”. A kormánynak most egyszerre kell döntenie járványügyi kérdésekben, és arról, hogy a TEK-nek az osztrák határra kell vonulnia. „Mindent megtettem, és elmondtam, hogy Európában vegyék le a szemellenzőt.

Európa jövőjének az ügyében a bevándorlás nem megoldás, hanem a probléma forrása lesz.

Magyarország nem szeretne belépni ebbe a csapdába” – fogalmazott a kormányfő.

A politikai és ideológiai vitákról

A kormányfő közölte, hogy Brüsszel megtámadta azt a magyar szabályozást, miszerint a menedékkérelmeket a magyar nagykövetségeken lehet beadni az országhatáron kívül. Orbán Viktor szólt arról is, hogy

„ennek az országnak a kultúrája keresztény, és nem tűri az erőszakot. Ez a kultúra rendezi be az országot, és így tudunk biztonságban élni”

– tette hozzá. Orbán Viktor az újabb uniós döntésről szólva elmondta:

„Magyarországon és Európában elsősorban a járvánnyal kell foglalkozni. Ezeknek az ideológiai vitáknak nincs itt az ideje”

Mint mondta, a feladat az, hogy minél gyorsabban eljusson a pénz azokba az országokba, ahol nagy baj van. Akiket érint a halogatás, azok a déli államok, míg Magyarországon a következő két évben rendelkezésre állnak a források.

„Már túl vagyok azon, hogy ki-hol, mit mond Magyarországról, és Soros György tenyeréből etetett újságírók és politikusok, mit mondanak. Soros György négy éve leírta, hogy aki nem enged be migránsokat, az nem kaphat uniós forrást” – emlékeztetett a kormányfő.

Az amerikai elnökválasztásról

Orbán Viktor az Egyesült Államokban zajló elnökválasztásról szólva elmondta, „először is adjuk meg a tiszteletet az Egyesült Államoknak, és ne essünk abba a hibába, amibe ő néha bele szokott esni, hogy minősítget másokat, mondjuk Magyarországot. Bár Trump elnök ettől tartózkodott, de a korábbi demokrata kormányzatoktól ez nem volt idegen, hogy úgy tekintettek Amerikára, mint valami morális mércére és erről a magaslatról beszéltek” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: „ennek most vége van, egy ilyen választás után ezt az igényt zárójelbe tehetjük, akárki is lesz az elnök.”

Orbán Viktor közölte:

ha olyasmik történnének Magyarországon, mint amik most ott, akkor itt leszakadt volna az ég. Ez elképzelhetetlen”.

A miniszterelnök ugyanakkor kiemelte, „minden ország szuverén, majd elrendezi a saját dolgát, ez alapvetően a saját népükre tartozik”. Mint fogalmazott, „mi nem akarunk sem morális, sem politikai ítészek lenni”.

A kormányfő a magyar-amerikai kapcsolatokról szólva elmondta, Donald Trump elnöksége alatt a magyar-amerikai kapcsolatok a valaha volt legjobb formájukba kerültek. Orbán Viktor elmondta, hogy 1700 amerikai vállalat működik itthon, és több mint 100 ezer embernek ad munkát. „Trump elnök Magyarország barátja” – fogalmazott a kormányfő.

A beszélgetés végén a miniszterelnök kiemelte,

az amerikai nép joga, hogy eldöntse, ki kormányozza Amerikát.”

Hozzátette: „Zárójelben mondom, az meg a magyarok dolga, hogy kik és hogyan kormányozzák Magyarországot”.

Forrás: Mandiner

4 hozzászólás “Orbán Viktor: Ameddig csak lehet, nem zárjuk be az iskolákat” bejegyzésre

  1. apostolos szerint:

    Nem zárjuk be, mert azt akarjuk, hogy elérjük a nyájimmunitást. Hogy addig meghal néhány ezer ember? Kit érdekel? A gazdaságnak működnie kell, megmonták az emberek a kérdőíven.
    Rohadt férgek vagytok.

  2. Nagyapó szerint:

    apostolos! Tavasszal azért visítottak artikulátlanul, hogy a szegény szülők mit csinálnak az otthon lévő gyerekkel. Most egy esetleges iskolabezárásnál mit fognak csinálni??
    Tudom, ennek a hazaáruló, rohadt, szoc-náci ellenzéknek mindegy mi történik, mit tesz a kormány, ők ellenzik, mert ami rossz az országnak az jó Gyurcsányéknak!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. apostolos szerint:

    Nagyapó!
    Én nem visítottam tavasszal sem és most sem. Azt gondolom, hogy a Kormány elengedte ennek járványnak a kezelését és a svéd modellhez közelít. A látszatintézkedések nem elegendőek, mert az éjféltől hajnal ötig tartó kijárási tilalom például nem értem mire szolgál. Kik azok, akik ne csoportosuljanak akkor? És ha ilyen létezik, akkor előtte nem baj, ha csoportosulnak?
    Más. Ha üzleti útra megyek, akkor nem kapom el a vírust, de ha nyaralni akkor igen?
    Most akkor az egyéni felelősség a lényeg vagy valami más?
    Visszatérve az iskolára:
    1. a gyerekek szuperterjesztők (ezt nem én mondom, hanem a tisztifőorvos)
    2. ha az augusztus végi adatok láttán már eleve digitálisan indult volna az év

  4. apostolos szerint:

    a felsősöknek és a középiskolásoknak, akkor a kockázatot drasztikusan lehetett volna csökkenteni, de nem ezt tették. Azokkal a gyerekekkel már nem kell otthon ülni, aki ilyet állít az hazudik vagy hülye.
    Azt gondolom, hogy a döntéshozók nem hülyék, nagyon is tudják mit tesznek. Ha azonban tudják, hogy mit tesznek, akkor ez csak szándékos lehet. Ha ezek a premisszák igazak (és sajnos azok, különben hülyék kell, hogy legyenek), akkor az előző hozzászólásomban írtak is igazak.

Itt lehet hozzászólni !