Orbán Viktor: Együtt sikerül majd legyőzni a járvány második hullámát is

Brüsszelben úgy számolnak, hogy következő év közepén lesz elérhető a vakcina, de az amerikaiak már ennek az évnek a végét is lehetségesnek tartják – mondta Orbán Viktor a TV2 Tények című műsorának.

A miniszterelnök közölte, a kormány folyamatosan tárgyal az amerikai, japán, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is, illetve pénzt is tettek az európai kutatási programokba.

Közelebb vagyunk a vakcinához

A koronavírus-járvány első hullámához képest fontos változás, hogy most közelebb vagyunk ahhoz, hogy legyen vakcina – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények című műsorának adott interjúban. A kormányfő szerint Brüsszelben úgy számolnak, hogy következő év közepén lesz elérhető a vakcina, de az amerikaiak már ennek az évnek a végét is lehetségesnek tartják. Mint mondta, a kormány folyamatosan tárgyal az amerikai, japán, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is, illetve pénzt is tettek az európai kutatási programokba.

Fontos tanulság, hogy az idősek továbbra is veszélyben vannak. Felszálló ágban van a járvány – emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve, a gazdaságot valahogy helyre lehet hozni, az elvesztett életet ugyanakkor nem lehet visszahozni. A kormányfő együttérzését fejezte ki a gyászoló családoknak.

Rámutatott: az egészségügyre és az oktatásra nagy nyomás nehezedik, de együtt sikerül majd legyőzni a járvány második hullámát. Emlékeztetett, hogy tavasszal a világ 20-25 legjobban védekező országa között voltunk.

Orbán Viktor: Marad a határzár

Orbán Viktor kitért arra, hogy a nemzeti konzultációt azért is szervezték, hogy a védekezési tervben részt vegyenek. Az emberek a konzultáció során egyértelművé tették, hogy védekezni akarnak, de az országnak működnie kell – emelte ki a kormányfő. Ha az egészségügyi dolgozók el tudják viselni a növekvő terheket, akkor sikerülni fog. Most sokkal inkább betartják az emberek a szabályokat, mint nyáron – mondta a miniszterelnök.

Járom a kórházakat. Nehéz az orvosoknak, nővéreknek, de mindenhol van elegendő eszköz, ágy és lélegeztető-készülék. Lépcsőzetes védekezést valósítunk meg, kijelöltük az első nyolc kórházat, ha azok is megteltek akkor jön a következő – magyarázta a kormányfő.

Értem, ami a térségben történik, de mi Ausztriát követjük. Egyelőre nem értem a csehországi történéseket – mondta a kormányfő. A határzár továbbra is marad, mivel el kell vágni a vírus utánpótlását – tette hozzá Orbán Viktor. Ha van munkahely, akkor van minden – hangsúlyozta a kormányfő. A miniszterelnök szerint a közmunkabéreket emelni kell a következő évben.

Orbán Viktor: Ki fogjuk bírni

Több ember dolgozik most, mint januárban és márciusban. Több mint 4,5 millió ember dolgozik most, míg 10 évvel ezelőtt 3,6 millió ember dolgozott – ismertette a kormányfő. A varázshatár a 4,5 millió dolgozói tömeg, de az álmok között szerepel az 5 milliós határ is.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a főváros üzleti modellje a külföldiekre épült. Budapestnek nincs olyan üzleti modellje, amely a magyarokat szólítaná magához. Kell, hogy a magyarok is itt legyenek Budapesten – tette hozzá.

Március-áprilisban aggódtam, és azt figyeltem, hogy nem derül-e ki, hogy a gyerekekre is veszélyt jelent a vírus – mondta Orbán Viktor, majd hozzátette, az idősek védelmét meg lehet oldani, de a gyerekekét sokkal nehezebb. Egyelőre nem derült ki, hogy a gyerekekre veszélyt jelent a vírus.

Ki fogunk szabadulni ebből a nyomorúságból, és ki fogjuk addig bírni – hangsúlyozta a kormányfő.

Forrás: Origo

2 hozzászólás “Orbán Viktor: Együtt sikerül majd legyőzni a járvány második hullámát is” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    “Együtt sikerül majd legyőzni a járvány második hullámát is” Ez azt jelenti, hogy együtt a náci-szoclib összerottyanás ellenére!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Gary Ridgeway szerint:

    Ajjaj baszdki… Látjuk.

Itt lehet hozzászólni !