Itt a lista! – Őket menti át a Bajnai-kormány

Heti Válasz

Demokráciát prédikál, de sajátosan értelmezi (fotó: Heti Válasz)

Hiába hívja magát szakértőinek és átmenetinek a Bajnai-kormány, ha a káderbebetonozás “törvényét” az MSZP érdekei szerint működteti. Az élelmesebb tisztviselők persze már Gyurcsány Ferenc ideje alatt elérték, hogy 2013-ig hivatalban – vagy legalábbis a pénzüknél – maradhassanak.

“Jobbat tenne a kormány mindenkivel, ha most már nem nevezne ki senkit hosszú távra” – adott nyomatékot három hete az ismert Fidesz-nézőpontnak Martonyi János. Az Orbán-kabinet külügyminisztere lapunknak nyilatkozva leszögezte: az országot működtetni kell, mégpedig úgy – és azokkal az emberekkel -, ahogy a politikailag legitim vezetés elképzeli, “ebben nincs kompromisszum”.

Habozás nélkül

Elérkezett tehát a pillanat, amikor a legmegengedőbbek közé sorolt ellenzéki politikusok is a “nem tűrjük” hangján kezdenek szólni. Ez persze csak akkor lenne természetellenes, ha a magát átmenetinek, szakértőinek nevező kormány nem határolná be a következő hatalom mozgásterét. De behatárolja – méghozzá a szocialista párt logikája szerint. Bajnai Gordon az elmúlt hónapokban éppen azon intézmények elnöki székébe betonozott be (hat évre) egy-egy bizalmast, amelyek éléről a 2002 utáni MSZP-SZDSZ koalíció nagy csinnadrattával távolította el az akkori főnököket.

A Medgyessy-kormány ráadásul csak jogellenes lépések árán tudott “beférkőzni” a Központi Statisztikai Hivatalba (KSH), a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) és a Magyar Energia Hivatalba (EH). A három vezető közül Mellár Tamást a szolgálati ideje lejárta előtt menesztették – a munkaügyi bíróság szerint nem tehették volna -, a jogszabálymódosítás árán kirúgott Szász Károlyt később ugyancsak a bíróság kárpótolta, a gáztörvény ama passzusát pedig, amely Kaderják Péter “kimozdítását” eredményezte, 2007-ben megsemmisítette az Alkotmánybíróság.

Ilyen előzmények után aligha véletlen, hogy a Szász-utód Farkas István még idén, mandátuma kitöltése előtt lemondott; csakis így lehetett a 2010-es választások előtt kinevezni hat évre a PSZÁF új elnökét, Farkas Ádámot. Az EH éléről szintén idő előtt vonult nyugdíjba a Kaderjákot váltó Horváth J. Ferenc – előkészítve a helyet Bajnai favoritjának, a piacról érkező Matos Zoltánnak. A KSH-s Pukli Péter megbízatása pedig novemberben járt le; az “átmeneti” kormány itt sem kereste az egyeztetés lehetőségét az ellenzékkel, inkább kinevezte az MSZP-nek kedves Belyó Pált.

Kocsissal befürödtek

Mindezek ellenére Martonyi János fenti szavai vélhetően nem az úgynevezett független intézmények visszahódításáról szólnak – az ilyesfajta eljárásokat ugyanis, ha megkísérelné is a Fidesz, nem lesz egyszerű törvényes mederben tartani. A külügyi területen viszont csak a szokásjog “tiltja”, hogy a leendő kormány hazahívja a stratégiai állomáshelyekre most kiküldött MSZP-közeli diplomatákat. Tény persze, hogy a nagykövetségi hálózat egy ideje a politika visszavonulási területe: az MSZP-s Bársony András Ukrajnában, Vastagh Pál Kanadában, az egykor a Kóka János-féle gazdasági tárca felső vezetőjeként működő Merényi Miklós Olaszországban teljesít külszolgálatot. Az viszont a legkevésbé sem tűnik illedelmesnek, ahogy a távozó kormány Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Göncz Kinga és az exállamfő Göncz Árpád kül- és biztonságpolitikai bizalmasait amerikai, brüsszeli és genfi missziók vezetésével bízza meg.

Az sem mellékes, hogy a táblázatunkban szereplő friss kinevezettek visszahívása milyen anyagi terhet jelentene az államnak. Ám erről a tételről – miután a szerződések “apró betűs” részei a kormányzati átadás-átvételig titkosak – még becslést sem érdemes közölni. Szakjogászok állítják: az elvileg csekély lelépési pénzt tartalmazó határozatlan idejű munkaszerződések néha olyan ügygonddal vannak megalkotva, hogy a kifizetendő végösszeg tekintetében überelik a határozott idejűeket.

S noha íratlan kormányzati főszabály, hogy a határozott idejű szerződéseket kerülni kell, az állami-fővárosi céges szférában ilyenekre is találunk példát; ráadásul ezeket a megállapodásokat még 2007-2008 környékén kötötték. A Kulcsár-ügyben érintett Kodela László papíron 2013 tavaszáig a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. ügyvezetője, és rajta kívül az a Vajda József is háromévnyi bánatpénzzel számolhat – 2010-es eltávolítása esetén -, aki jelenleg a Honvédelmi Minisztérium Terra nevű ingatlankezelő cégét irányítja, egyébként pedig Gyurcsány Ferenc tágabb családjába tartozik. A budapesti MSZP anno ahhoz is hozzájárult, hogy Kocsis István 2013-ig vezesse a BKV Zrt.-t, ám Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes nyári ellehetetlenítése óta – mely részben a vezérigazgató érdeme – a párt talán már bánja, hogy “rossz embert” betonozott be rossz helyre.

Holdudvari kísérletek

Ez történt tehát eddig, ám lehet, hogy a kormányzati holdudvar nagy túl élőshow-ja csak a következő hetekben kezdődik. A technikák ismertek: a BKV-s végkielégítési botrányok például abból adódtak, hogy a határozatlan időre kötött munkaszerződéseket előbb átlényegítették menedzserszerződésekké, majd e megállapodások újra felülíródtak – immár határozott idejűekké. Vannak persze visszafogottabb módszerek is; információink szerint a KSH-nál épp statisztikai főtanácsosi tisztségeket osztanak – döntően az elnökhelyetteseknek és más felső vezetőknek -, hogy a “díjazottak” fizetése az esetleges lefokozás után se csökkenjen a főosztályvezetői juss alá.

A bebetonozás vádjára az MSZP válasza eddig az volt, hogy 2002 tavaszán Orbán Viktor akkori miniszterelnök közel háromszáz főtisztviselőt nevezett ki – ami persze bérrendezéssel is együtt járt. Az akció védelmében fideszes körökben el szokták mondani, hogy nyolc éve nem (kizárólag) pártkádereket jutalmaztak, hanem – szinte egyetemlegesen – az államigazgatás legtehetségesebbjeit. Olyanokat, mint Csáky Bernadett, Szilvásy György későbbi felesége, a Miniszterelnöki Hivatal minap lemondott szakállamtitkára, Heil Péter, a ma a kancelláriát vezető Molnár Csaba kabinetfőnöke, vagy Szaló Péter, a nemzeti fejlesztési tárca jelenlegi szakállamtitkára. És az is tény, hogy a főtisztviselők tömeges kinevezését a kormányváltás után Medgyessy Péter zavartalanul folytatta.

A Bajnai-kormány bebetonozottjai

Akóts Klára
Új tisztség: Magyarország genfi állandó ENSZ-képviseletének vezetője
Korábbi pozíció: Medgyessy Péter kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója

Andor László
Új tisztség: Bajnai Gordon jelöltje öt évig lesz magyar uniós biztos
Korábbi pozíció: Az MSZP közgazdasági tagozatának prominense és a kancellária tanácsadója

Banai Károly
Új tisztség: Magyarország bécsi állandó ENSZ-képviseletének vezetője
Korábbi pozíció: Gyurcsány Ferenc kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója

Belyó Pál
Új tisztség: A kormányfő hat évre nevezte ki a Központi Statisztikai Hivatal elnökévé
Korábbi pozíció: Az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalomstratégiai Kutatóintézet főigazgatója

Csák Ferenc
Új tisztség: Hiller István öt évre nevezte ki a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatói posztjára
Korábbi pozíció: Az oktatási tárca szakállamtitkára, MSZP-s parlamenti képviselőjelölt

Farkas Ádám
Új tisztség: A miniszterelnök javaslatára az Országgyűlés hat évre választotta meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Felügyeleti Tanácsának elnökévé
Korábbi pozíció: 2005-től 2009 júliusáig a Budapest Airport Zrt. igazgatóságának alelnöke (megbízatása Bajnai Gordon elnökségével egy időben kezdődött)

Fazakas Szabolcs
Új tisztség: Bajnai Gordon jelöltjét hat évre választják majd meg az Európai Számvevőszék magyar tagjának
Korábbi pozíció: A Horn-kormány ipari minisztere, szocialista EP-képviselő

Fekszi Márta
Új tisztség: Magyarország New York-i állandó ENSZ-képviseletének vezetője
Korábbi pozíció: A Külügyminisztérium kabinetfőnöke

Iván Gábor
Új tisztség: Magyarország állandó képviseletének vezetője az EU mellett (Brüsszel)
Korábbi pozíció: A Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős szakállamtitkára

Kovács István
Új tisztség: Magyarország állandó NATO-képviseletének vezetője (Brüsszel)
Korábbi pozíció: Göncz Kinga külügyminiszteri kabinetfőnöke

Matos Zoltán
Új tisztség: A kormányfő hat évre nevezte ki a Magyar Energia Hivatal elnökévé
Korábbi pozíció: Az E.ON Hungária Zrt. vezető tisztségviselője

Rácz Krisztina
Új tisztség: Külgazdasági szakdiplomata a koppenhágai magyar nagykövetségen
Korábbi pozíció: A gazdasági tárca kommunikációs főosztályvezetője

Sajó Andrea
Új tisztség: Hiller István öt évre nevezte ki az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói posztjára
Korábbi pozíció: A Nemzeti Hírközlési Hatóság információ- és tudásmenedzsment igazgatója

Szent-Iványi István
Új tisztség: Ljubljanai magyar nagykövet
Korábbi pozíció: Az SZDSZ országos tanácsának elnöke, EP-képviselő

Szombati Béla
Új tisztség: Washingtoni magyar nagykövet
Korábbi pozíció: Göncz Árpád egykori köztársasági elnök külpolitikai tanácsadója

Zimonyi Eszter
Új tisztség: A külgazdasági szolgálat vezetője a brüsszeli magyar nagykövetségen
Korábbi pozíció: A Kóka János-féle gazdasági tárca kabinetfőnöki titkárságvezetője

A következő ciklusra áthúzódó korábbi megbízások

Bakonyi Tibor
Tisztség: 2012 májusáig a Fővárosi Gázművek Zrt. vezérigazgatója
Korábbi pozíció/állapot: Főpolgármester-helyettes, MSZP-s parlamenti képviselő

Kocsis István
Tisztség: 2013 augusztusáig a Budapesti Közlekedési Zrt. vezérigazgatója
Korábbi pozíció/állapot: A Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója

Kodela László
Tisztség: 2013 áprilisáig a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. ügyvezetője
Korábbi pozíció/állapot: A kancellária humánpolitikai helyettes államtitkára

Márkus Imre
Tisztség: 2011 májusáig a MÁV-Trakció Vasúti Vontatási Zrt. vezérigazgatója
Korábbi pozíció/állapot: Az MSZP Baloldali Tömörülés platformjának alelnöke

Molnár Illa
Tisztség: Külgazdasági szakdiplomata a párizsi magyar nagykövetségen
Korábbi pozíció/állapot: Molnár Lajos SZDSZ-es képviselő, egészségügyi miniszter lánya

Radnai György
Tisztség: 2012 májusáig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója
Korábbi pozíció/állapot: A Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára

Vajda József
Tisztség: 2013 májusáig a Terra Ingatlankezelő és -forgalmazó Kft. ügyvezetője (a Honvédelmi Minisztérium cége)
Korábbi pozíció/állapot: A Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-helyettese, Apró Piroska unokatestvére

Vári Gyula
Tisztség: 2011 októberéig a Casino Kecskemét Szerencsejáték Szervező Kft. ügyvezetője (a Szerencsejáték Zrt. cége)
Korábbi pozíció/állapot: MSZP-s parlamenti képviselő

Forrás: Heti Válasz

50 hozzászólás “Itt a lista! – Őket menti át a Bajnai-kormány” bejegyzésre

  1. Manitu szerint:

    Itt Csepelen kiket betonoznak? Kíváncsi lennék.

  2. nem jani szerint:

    Ha valaki nem végzi rendesen a munkáját, Rendkívüli felmondással bárkit kilehet dobni!;)

  3. Vátesz szerint:

    Hol “rossz fiú” Kocsis István?
    Kedves Polgármester úr, milyen tanácsokat adott Glatz Ferenc és Medgyessy Péter, mint a Stratégiai Tanácsadó Testület tagjai, és mennyiért? Én és a többi csepeli polgár is kíváncsi, mire tetszenek költeni a közpénzt. Hány csatát vívott Csepel, hogy Önnek stratégiai tanácsokra volt szüksége, s az említett urak történész és közgazda képesítéssel bizonyára a Hadvezérek Nemzetközi Szövetsége legfényesebb csillagai.
    Csak azt ne tessék mondani, hogy szóban adtak tanácsot, hogy mit, azt már el tetszett felejteni. Talán valami olyat, Miska átutaltattad már a tiszteletdíjunkat? Tetszik tudni ugye, Medgyessy már adott tanácsot Kocsis Istvánnak, a paksi atomerőmű vezetőjének, s amikor ki akarták kérni az iratokat, Kocsis úr azt mondta, hogy a tanácsokat szóban kapta. Bravó!

  4. ... szerint:

    érthető a dolog, rengeteg pénzt kell össsze harácsolnia a szociknak, hiszen a jobbikot is el kell tartaniuk. Valamiből nekik is kell kampányolniuk.

  5. Vátesz szerint:

    …: Beszéded fülemnek annyi mint a légyzümmögés. (Mika Waltari, Szinuhe)

  6. Vátesz szerint:

    Egyébként az MSZP és a Fidesz miből kampányol? Mindkettő többmilliárdos adósságot halmozott fel az előző választásoknál, miből törlesztettek, s miből fedezik az idei választások költségeit?

  7. Tóth Mária szerint:

    csak ehhez értenek, mármint a betonozáshoz, nem loptak még eleget????

    az klassz ebben, hogy mindegyik “szakértő”- a lopásban.

  8. vermes szerint:

    Ezt még pár hónapig játszhatják, aztán kapnak majd a pofájukba!

  9. DFK szerint:

    Szerintem meg a nép szeretné bebetonozni őket, no nem az ő értelmükben.

  10. zed szerint:

    A bebetonozottak valamennyien szakpolitikusok, nem értem mi a baj a személyükkel, különösen a külügyi feladatokat ellátó szakemberekkel.

  11. CsepeliXXI szerint:

    “Szakértők,szakemberek,szakpolitikusok”.
    Ezért állunk ott,ahol.
    Ez az Zed,nyomjad csak! 🙂

  12. Idegen szerint:

    Nézzétek meg jobban a fényképet!
    Bajnai mögött a felirat: DEMEKRÁCIA! 🙂

  13. Gordon szerint:

    Sokra vitte ez a Deme.

  14. Iványi Gabi szerint:

    Még a Bajnai is stop-ot int neki:-)

  15. CsepeliXXI szerint:

    Zed!
    Nyomjad mán!
    “Dübörgünk,nagy a jólét,egész Európa minket irigyel,a válság minket nem fog elérni,stb.”
    Éjjen a Párt! 🙂
    Meg a “szagértők.

  16. zed szerint:

    Több tiszteletet kérek, különben megsértődök!

  17. CsepeliXXI szerint:

    Jujj!
    “és vesszen és vesszen a burzsoá rend”(amik tkp. ti vagytok.)
    “Munkát kenyeret,a komcsiknak kötelet!”

    Igy már jó? 🙂

  18. codec szerint:

    A távozó kormány és holdudvara kivétel nélkül, minden poszton kiváló szakértőket alkalmazott.
    Akkor mitől csúszott le az ország gazdaságilag és morálisan a térségben a sereghajtók közé?

  19. zed szerint:

    Leginkább a Fidest áskálódásának köszönhetően.

  20. vermes szerint:

    Börtön, fogház, fegyház, kényszermunka, vazelin.

    Ízlelgessék csak ezeket a szavakat a milliárdos proletárok…

  21. Nagyapó szerint:

    Vátesz!
    A legutóbbi csepeli önkormányzati választáson a szocik 5,6 millió Ft- ot költöttek. Minden fán lógott egy komcsi – igaz csak képben – volt halászlé, volt Pa-Dö-Dö, jutott reklám a BKV buszokra, mégis Gárday Balázs győzött 56 %-kal, aki 150 000Ft-ot költött.
    Apropó. Honnan tudja az országos adatokat? Csak nem az Állami Számvivőszéktől?
    Ami a komcsik malmára a vizet, “mindenki hazudik, mindenki lop”, csak ami táborunk (a béketábor) maradjon egységes.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  22. vermes szerint:

    Jaj, kihagytam valamit:

    teljes vagyonelkobzás.

  23. Iványi Gabi szerint:

    A szakértelemmel ha baj van…akkor az nem szakértelem…de! ha az irány, amit szakértelmükkel tartani kell, az rossz, akkor a legprofesszionálisabb szakértő, a maga speciális szakterületén okafogyottá válik…Amit nem értek…és itt a holdudvar nagyon vörösen világít: itt senki nem állt fel?…hogy ezzel, vagy azzal nem értek egyet?….Már pedig ez a helyzet állt elő…Akkor, viszont a szakértelemalaposan megkopott, azaz érdekké változott…Ez utóbbit igazolja a lista!

  24. Papi szerint:

    Vermes!
    Ne legyél már ilyen jószívű ezekkel a trógerekkel szemben! Méghogy börtön egy frászt! majd meleg ételt meg fedelet mi? Egy frászt! Ki velük és az egész pereputtyukkal az utcára, hogy tudják meg hová kerültek az emberek!
    Ha jól számolok 97 nap aztán végre vége! 🙂

  25. vermes szerint:

    Na jó, akkor a Hortobágyon (ők is ezt a helyet választották) egy jó nagy karám, oszt’ jónapot! Megennék egymást…

    És Ernő honlapját kéne olvasniuk minden nap! 🙂

  26. miska72 szerint:

    Gazemberek vezetik at országot!
    Gazemberek vezetik a kerületet, meg egy Szélhámos!

  27. Iványi Gabi szerint:

    Javul az építőipar helyzete….besegít bajnai…:-( betonozáshoz kezdett….

  28. Papi szerint:

    Vermes!
    Ernő honlapja a súlyosbítás! 🙂

  29. csepeli szerint:

    Már nem azért, de pl. a KSH elnöke esetében törvény írja elő, hogy hat évre szól a megbízatása:

    1993. évi XLVI. törvény a statisztikáról, 4. § (2): “A KSH elnökét és elnökhelyetteseit a miniszterelnök nevezi ki és menti fel. A kinevezés időtartama 6 év, amely két ízben további 6-6 évvel meghosszabbítható.”

    Ez tehát törvény, és nem pedig átmentés meg bebetonozás!

    Számos más poszt esetében is jogszabály írja elő a meghatározott időtartamra szóló kinevezést. Az uniós, ENSZ, nagyköveti, stb. megbízatások mindig is határozott időre szóltak, és ez általánosságban is igaz a vezető pozíciókra. A cikkíró kicsit tájékozódhatott volna, mielőtt leírja a sületlen véleményét!

  30. csepeli szerint:

    codec: “Akkor mitől csúszott le az ország gazdaságilag és morálisan a térségben a sereghajtók közé?”

    Megmondom én, mitől. Az emberektől! Igen, az olyan emberektől, mint amilyen például te is vagy. A tipikus kádári kisember, aki minden reformot, minden változást, minden előremutató lépést zsigerből ellenez. Megtorpedóztátok az egészségügyi reformot, megtorpedóztátok az oktatás reformját, az önkormányzati rendszer reformját, az állam reformját. Nem lehetett veletek beszélni, mert ti az utcán üvöltöttetek és köpködtetek. Ti a Kádár-rendszer megszokott, langyos pocsolyájába vágytok vissza. A magyar társadalom kulturálisan a Balkánhoz tartozik, a magyar mentalitás az, ami miatt lemaradt az ország, és ez a leszakadás tartós lesz, mert a magyarok ezt akarják. Nektek nem kell Európa, nem kell modernizáció. A Fidesz annak köszönheti a népszerűségét, hogy ezt felismerte, és örömmel az élére állt a leszakadásnak és a balkanizálódásnak, mert neki csak a hatalom számít.

  31. zed szerint:

    Arról nem is beszélve, hogy Belyó Pál tényleg jó szakember, én hallgattam már előadását, a fiatalok kedvelik.

  32. Papi szerint:

    csepeli!
    Eszméletlen sok marhaságot írtál már ide de ez a legutolsó beírásod viszi a pálmát!
    Tudod nem kívánok neked semmi rosszat (komolyan) legyen hosszú életed de amikor az unokáid megnőnek kérdezzék meg tőled és a hozzád hasonlóktól: Hogy tudtátok az országot így tönkre tenni?!

  33. zed szerint:

    Leginkább külügyi posztokra lettek bebetonozva szakpolitikusok. Szerintem kifelé csak egyféleképpen lehet képviselni az országot, a hozzáértés számít, nem a pártszín.

  34. Idegen szerint:

    Orbán ellenzékből tette tönkre az országot…

  35. Iványi Gabi szerint:

    Idegen:

    Ellenzékből nem lehet ezt megtenni…ne hárítsunk. Mindig a hatalom dönt…az ellenzék..csak mérsékel…visszahúz adott esetben (ami esetünkben),hogy ne legyen teljesen libatottyos mindenünk…hát ti gondoskodtatok…hogy legyen…Nem értem, miért kell ekkora badarságot leírni…Hát..a történészek dupla-szaltót ugranak, ha ezt olvassák..

    zed:
    A diplomáciai készség, az nagyon fontos, az..pedig a szociknak…nincs..még a határainkon belül sem…olvasd csak magatokat vissza…

  36. Tóth Mária szerint:

    zed: sajnos ismét nincsen igazad, nem az emberektől csúszott le az ország, hanem attól, hogy elvtársaid szétlopták. ez ilyen egyszerűűűűűűűűűű!

  37. Tóth Mária szerint:

    Idegen: Te hol éltél 8 évig, ebben az országban??????
    nézd meg az eredményeket, ki ért el jobb eredményeket, a hazudozó gyf. v. Orbán! agyament vagy Te is, csak pufogtatod a semmit.

  38. baniko21 szerint:

    Csepeli!
    Térj már észhez! 20 éve egyfolytában csak a reformokról papoltok,
    de ez a hires reform tudod mit hozott a népnek? Nézz körül, de láss
    is! Szétrombolt országot, kirablását az országnak, népnek. Lehet
    szidni a Kádár-kormányt (bár annakidején gondolom te is tapsoltál
    a taggyüléseken,) de az vitathatatlan tény, hogy az ország lakossága
    emberhez méltóan élt. Nem a kifosztás, saját zsebre való dolgozás
    volt az első, hanem a nép boldogulása. A helyetekben erősen meg-
    gondolnám a tanács osztogatását, és rohadtul szégyelném magam
    az ország állapotáért.

  39. codec szerint:

    T. ál-csepeli! Nagy kár, hogy a még élő “tipikus kádári kisember”-ek nagy része nem rendelkezik internet hozzáféréssel.
    Ugyais hozzászólásod olvasásával megismerhetné, hogyan vélekednek róla a szocialisták.
    Soraid a következő gondolatokat vetették fel bennem :
    1./ Mely társadalmi csoport juttatta be a rendszerváltás óta 3 alkalommal a szocialistákat a Parlamentbe, ha nem a kádári kisember?
    2./ Melyik volt az a párt, amelynek kormánya folyamatosan össze-vissza hazudott a választóinak a gazdaság helyzetéről ( miközben kormányon volt és kötelessége lett volna a hiteles tájékoztatás)?
    Abban kétségtelenül reformer volt a GYF vezette kormány, hogy saját válsztóival kitartó módon, egy párt sem ment szembe, mint az övé.
    3./ Ha már a reformoknál tartunk: soraid olvasó laikus azt gondolná, hogy voltak itt jó gondolatok, erölködtek szegények, de jött a hétfejű sárkány és megbuktatta azokat.
    Nos, oly mértékűvé vált az elmúlt 8 év alatt a korrupció és a lenyúlás, hogy joggal féltette az átlagos halandó a TB kasszát és az egészségügyet a haramiáktól.
    Szerintem, egy kormánynak nem sirdogálnia kéne, hanem a választók akaratát megvalósítani. Ha jelen esetben állami szerepvállalást szavazott meg a leválthatatlan nép, akkor úgy.
    Egyébként mit csodálkoztál a kádári kisember reagálásán a népszavazáskor?
    Dolgozik a pali vagy 30-35 éve, fizeti a járulékait és akkor jön Kóka János, közli, hogy az öngondoskodásé a jövő.
    A részletekről semmi. Nem csoda, hogy a választó megijed, milyen sors vár rá hamarosan? Ezt a népfelhatalmazás nélkül nem döntheti el senki! Érted, semki!!!!
    4./ A 8 éve folyamatosan kormányzó koalíciót nem hatalmazták fel a választók az ország adósságállományának megháromszorozására.
    A HITEL-re ( a 19. szd.-i nagy elme óta tudjuk) szükség van, de nem ahhoz, hogy a nép nevében egy szűk réteg elherálja.
    Miért kerül minden a háromszossába, mint másutt?
    Az adósságot aztán meg átlapátolják a lakosság térfelére.
    5./ Hol olvastál arról, hogy a kádári kisembernek nem kell a modernizáció és a pocsolyába vágyik?
    Először jött a lenyomorítás, majd ezt követte a tömeges munkanélküliség, teljes vagyonelvesztés, hajléktalanság.
    Nem azért kerültek emberek az utcára, mert oda vágytak
    6./ A szocialisták közel 50 %-os szavazataránnyal 2006.ban lehetőséget és bizalmat kaptak, hogy állandó koalíciós partnerükkel együtt nyugodt többségel céljaikat megvalósítság.
    Kiábrándító lehetett a kádári kisembernek, hogy a szocialisták az 5 %-os SZDSZ programja után ment. Miért?
    Ennyire gyenge képességű egyének alkották, hogyí náluk volt a tömeg és a partnernél az ész?

    Záró gondolatom: nem az emberek akarták a Balkánt, hanem 8 év után a hatalom mérte ki nekik ( unokáiknak meg a kölcsön visszafizetését).
    A maradék tisztességet meg úgy lehet elvszíteni, hogy az elégedetleneket sértegetjük, leminősítjük, esetleg cimkézzük.

  40. csepeli szerint:

    codec, sokat írtál, de nem elég koherens az irományod ahhoz, hogy válaszra méltó legyen. Úgyhogy ezt még gondold át párszor.

  41. codec szerint:

    T. ál-csepeli!
    Nem szükséges válaszolnod. A tényekkel vagy vitatkozni lehet, vagy hallgatni.

  42. Vátesz szerint:

    Csepeli, zed, ződ, stb. Elhagytátok a “Csepeli kettős gyilkosság I.” csatamezőt, inakba szállt a bátorságotok? Vagy már szólt telefonon az illetékes, ne veszélyeztessétek az inkognitóját? Még nincs megírva a lemondó levél? Szeretettel várjuk!
    “A pedofília és a szodómia tényleg vadabb dolog, mint az egyesek által már az iskolákban népszerűsíteni javasolt homoszexualitás.”
    DIXI ET SALVAVI ANIMAM MEAM.

  43. csepeli szerint:

    Vátesz, miért kell teleszemetelni minden témát ezzel a hülyeséggel?

  44. Vátesz szerint:

    Terellek benneteket a megadott téma felé, vagy reagáltok vagy kikapcsoltok!

  45. ződ szerint:

    Ne bántsátok Váteszt! Az értelme beteljesülésének hiszi az értelme teljes besülését! Egyébként meg honnan tudnánk, hogy ki a normális?

  46. Vátesz szerint:

    Ződ! Beszéded annyi a fülemnek, mint a légyzümmögés! (Mika Waltari, Szinuhe)

  47. ződ szerint:

    Elhiszem kedves Zed, hiszen nem Neked szólt csak magadra vetted!

  48. Vátesz szerint:

    Gulyás egyik énje (Zed) a másikkal beszélget (Ződ)!

Itt lehet hozzászólni !