Fertőtlenítés, lázmérés az óvodákban

csepel.hu

„Szeptember elsején teljes létszámmal elindult az óvodai oktatás. Júniusi újraindulásuk óta az intézmények kiemelt figyelmet fordítanak a higiéniás szabályok betartására.

Bár jelenleg nincs vészhelyzet, de a vírus jelen van, így minden eddig kialakított eljárásrend tovább él, a napi fertőtlenítés, takarítás és a testhőmérséklet- mérés még hangsúlyosabb szerepet kap” – nyilatkozta lapunknak Hirholczné Faragó Tünde, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda (CSEO) intézményvezetője.

„Valamennyi tagintézményünkbe beszereztünk digitális homloklázmérőket, így az óvodába érkező gyerekek és a dolgozók testhőmérséklete napi szinten nyomon követhető. Ezek az eszközök másodpercek alatt jelzik az eredményt, higiénikusak, könnyen fertőtleníthetőek. Bár a maszkviselést a törvény nem írja elő, a tanévnyitó értekezleten úgy döntöttünk, hogy dolgozóink számára javasoljuk a szájmaszk használatát. Korábban az önkormányzat és a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat is biztosított maszkokat, de az óvodai dolgozók is ezres nagyságrendben varrtak védőfelszereléseket. Az önkormányzat most újabb beszerzésekkel támogatja azokat az óvodákat, melyek a járványhelyzet alatt nem vettek részt az ügyeleti rendszerben. Ugyanakkor a Fővárosi Kormányhivatal minden óvodának biztosított fertőtlenítőszereket, melyeket a Polgármesteri Hivatal segítségével juttattak el az intézményekbe” – mondta Hirholczné Faragó Tünde. A folyamatos járványhelyzet miatt a gyerekeknél időről időre próbálják erősíteni, rögzíteni a higiéniai szabályokat. Idetartozik a kézmosás, a törölközők, az ágyneműk rendszeres cseréje, a fogmosópoharak és fogkefék fertőtlenítése is. Ugyanakkor az intézményvezető kiemelte, bár a tavasz és a nyár folyamán a szülők csak indokolt esetben léphettek be az épületbe, most már bekísérhetik gyermeküket az óvodába, a tumultus elkerülése érdekében azonban bevezették az egy gyerek, egy szülő modellt. A beszoktatásra váró gyerekek is egy szülővel tartózkodhatnak az intézményben, de a higiénés előírásokat be kell tartaniuk, a maszk viselése javasolt.

Kérdésünkre, hogy várhatóak-e csoportbontások a járvány esetleges második hulláma esetén, az intézményvezető azt mondta, egyelőre nem lehet megjósolni, mi várható, de kidolgoztak egy protokollt, és ha a szülők igénylik, az óvodák továbbra is gondoskodnak a gyerekekről. Ez így lesz akkor is, ha esetleg más formában kell az ellátást biztosítani. Arról, hogy milyen óvintézkedéseket érdemes betartani a szülőknek, elmondta: az első óvodai napon írásban kellett nyilatkozni, hogy a gyerekek egészségesek-e, nem voltak-e fertőző betegek az elmúlt időszakban. Amennyiben a kisgyereknél 38 fokos lázat állapítanak meg az óvodában, akkor elkülönítőbe helyezik, értesítik a szülőket, hogy mielőbb hazavigyék. Amennyiben kiderül, hogy a gyermek Covid-fertőzött, úgy két negatív teszt után térhet vissza a közösségbe. Ugyanez vonatkozik a dolgozókra is. Amennyiben a kisgyerek vagy a felnőtt olyan személlyel érintkezett, aki bizonyítottan koronavírus-fertőzött volt, úgy két hét karanténba kell vonulnia.

PE

csepel.hu

3 hozzászólás “Fertőtlenítés, lázmérés az óvodákban” bejegyzésre

  1. Lennox szerint:

    Hierholczné

  2. Szalvákné Renáta szerint:

    Az első kérdésem az lenne, hogy honna tudja a szülő hogy Covidos a gyermeke, ha még orvoshoz sem lehet vele menni, ugyanis telefonon is azt a tájékoztatást kaptuk, hogy csak akkor fognak a gyermekkel foglalkozni, ha fullad és már akkor elkülönítik a szülőktől.

    A második kérdés az, hogy jelen esetben mint tudjuk az állam nem finanszírozza a teszt anyagi támogatását vagyis fizessen érte mindenki 30 ezer forintot. A gyermekek esetében is ennyit kell kiadni, ráadásul 2-szer vagy azt finanszírozza az állam?

    A harmadik kérdés, akár hányszor beteg lesz a gyerek, mert mint tudjuk Ők könnyebben elkapnak sajnos minden betegséget. Most minden alkalommal tesztelgessük Őket, csak azért hogy közösségbe tudjon menni?

    Ez már egy kicsit durva, akárhogy is nézem.

  3. […] Fertőtlenítés, lázmérés az óvodákban […]

Itt lehet hozzászólni !