Tanévkezdés a járvány árnyékában

csepel.hu

A járványügyi adatok alapján Magyarország biztonságos ország, ezért szeptember elsején hagyományos keretek között megkezdődhetett az iskolákban a nevelés-oktatás. Azonban a fertőzésveszély csökkentése érdekében az intézményekben járványügyi előírások vannak érvényben.

Utánajártunk, hogyan alakítja át a csepeli iskolákban a járványhelyzet az oktatás menetét.

Cikkünk a tanítás első hetében készült. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az operatív törzzsel, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve összeállított egy intézkedési tervet, amelyet tanévkezdés előtt eljuttatott az iskolák számára. Az intézkedési terv mintegy 11 témakörben és 70 pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit. A járványügyi protokoll kitér a tanév előtti fertőtlenítésre és takarításra, a kézmosás, távolságtartás, maszkviselés iskolán belüli szabályaira, a rendezvények megszervezésére, az étkeztetésre, valamint az egészségügyi szempontból biztonságos környezet kialakítására.

Védőeszközök az iskoláknak

Tóth János, a Dél-pesti Tankerületi Központ Igazgatója lapunknak elmondta, az EMMI intézkedési terve nem kötelezően előírt szabályokat, csak ajánlásokat tartalmaz, azaz minden intézmény annyit és úgy alkalmaz belőle, amit tud. „A tankerületi központ minden eszközt és anyagi lehetőséget megad az iskoláknak, hogy az ajánlásban foglaltaknak a legteljesebb körűen eleget tudjanak tenni. A csepeli intézmények tanévkezdésre megkapták az állam által biztosított fertőtlenítő- és védőeszközöket” – mondta. Hozzátette: a tankerület az influenzajárvány megelőzése miatt már több éve minden tanévkezdéskor biztosít fertőtlenítőszereket az iskoláknak, amelynek köszönhetően az elmúlt években lényegesen kevesebb volt év közben a betegség miatti hiányzás. A mostani időszak munkaszervezés szempontjából azért jelent komoly kihívást, mert a most kialakítandó csoportokat állandó összetételűként kell kezelni. Olyan egységként, amely lehetőség szerint kevés mozgással jár, és a diákok másokkal a legkisebb mértékben érintkezve tudnak tanulni. Az eljárásrend betartása az intézményben dolgozók miatt is nagyon fontos.

 

Folyamatos fertőtlenítés

Minden csepeli iskolai bejáratnál szenzoros kézfertőtlenítőket helyeztek ki, sőt van olyan iskola, ahol érkezéskor mérik a testhőmérsékletet. Napi gyakorlat ezután is, hogy a mellékhelyiségeket minden szünet után takarítják, ugyanakkor azokat a tantermeket, ahol cserélődnek a gyerekek, az óraközi szünetekben fertőtlenítik. Az informatikatermekben, ahol állandó forgás van, az eszközöket is minden óra után fertőtlenítik. A speciális intézményeknél, illetve az egyéni foglalkozások után (például zenei vagy más művészeti) a takarítást még sűrűbben kell megszervezni, hiszen a gyerekek óránként is cserélődnek. Mint megtudtuk, nem ajánlottak a karéneki órák, hiszen egy ilyen foglalkozás során a gyerekek több osztályból kerülnek össze egymással. „A takarító kollégák munkarendjét úgy kellett megszervezni, hogy a napközbeni többszöri fertőtlenítéshez elegendő személyzet álljon rendelkezésre. Az átmeneti időszakban túlórával, és ahol szükséges, további megbízások megkötésével, esetleg felvétellel biztosítjuk a szükséges tisztaságot és fertőtlenítést” – tette hozzá Tóth János.

 

Maszkviselés, rövidebb órák

Tanévkezdéskor minden iskola száz darab maszkot kapott, hogy mindenkinek adni tudjanak, aki otthon felejti a maszkját. A pedagógusok és a gyerekek védelmében több csepeli intézmény vezetője is elrendelte a tanítás alatti kötelező maszkviselést. Bese Benő, a Jedlik Ányos Gimnázium igazgatója lapunknak elmondta, az intézmény nevelőtestülete megszavazta a maszk kötelező viselését. A diákok jelenleg a volt Fodor József Szakképző Iskola épületében tanulnak, amely sokkal kisebb, mint a Táncsics Mihály utcai épület. A tanítási órákat negyven percre rövidítették, és minden szünet 15 percig tart, hogy több idő jusson takarításra, fertőtlenítésre. „Azokon az órákon, amikor a védőtávolságot nem lehet betartani, illetve az egyéb közösségi terekben kötelező maszkot viselni. A bontott csoportú órákon a tanár engedélyével ideiglenesen le lehet venni, amíg a gyerekek közelebbi kontaktusba nem kerülnek egymással” – mondta az igazgató. Hozzátette, sem a gyerekek, sem a szülők részéről nem tapasztalt ellenkezést, a tanítás zökkenőmentesen zajlik.

 

Védőtávolság

Tóth János szerint minden intézménynek törekedni kell a védőtávolság betartására, ezért a több bejárattal is rendelkező iskoláknak lehetővé kell tenni, hogy ezeket érkezéskor, illetve távozáskor a diákok igénybe vehessék. Több iskolában a kicsöngetés nem a megszokott módon, hanem tíz perc különbséggel történik, hogy a diákok ne egyszerre menjenek az udvarra. Az ebédeltetés során is az a cél, hogy lehetőleg minél kevesebben tartózkodjanak egy időben az étkezőhelyiségben. Tóth János hozzátette: ahol megoldható, az ebédlőkhöz közeli tantermeket is bevonnák az étkezésbe. Sasvári Gabriella, a Vermes Miklós Általános Iskola igazgatónője kérdésünkre elmondta: számukra a gyerekek elkülönítése jelenti a legkevesebb problémát, hiszen az iskola több bejárattal rendelkezik, és a földszinti termekből, az épületből is több közvetlen kijárási lehetőség nyílik az udvarra. A nagy ebédlőnek köszönhetően a védőtávolság megtartása az étkeztetés során sem okoz gondot, sőt az ebédlő melletti termet is használhatóvá tették erre a célra. A kötelező maszkviseléssel kapcsolatos döntést azonban már az első nap tapasztalatai alapján felül kellett vizsgálniuk. „A tantermen kívül minden diák számára kötelezővé tettük a maszkviselést, azonban már néhány óra múlva láttuk, hogy az udvaron ez betarthatatlan lenne. Végül az a döntés született, hogy csak a felsősök számára tesszük kötelezővé, és kizárólag a közösségi térben” – mondta az igazgatónő. Az intézmény azzal segíti a takarítók munkáját, hogy ahol lehetséges volt, megszüntették a vándorlásokat. Ugyanis, ha minden osztály a saját termében tanul, nem cserélődnek a diákok, így nem kell fertőtleníti a szünetekben a tantermeket. Hozzátette, a gyerekek már annyira várták, hogy fél év után újra láthassák egymást, hogy szeptember elsején az iskola 380 diákjából csak egy tanuló hiányzott.

 

Szülői felelősség

A legtöbb szülő az iránt érdeklődik, mit tegyenek, ha tudomást szereznek róla, hogy a gyerek egyik hozzátartozója elkapta a vírust. „Alapszabály, hogy minden gyereket egészségesnek kell tekinteni, amíg negatív a koronavírustesztje vagy hatósági karanténra nem kötelezik, de a legmegnyugtatóbb ebben a helyzetben, ha a szülő telefonon értesíti az iskolát, és a gyerek otthon megvárja a kontaktkutatás eredményét. Ezt a pár napot a szülő is igazolhatja. A krónikus betegségekben szenvedő gyerekek háziorvosi igazolás ellenében otthon tanulhatnak” – fogalmazott Tóth János. Kitért a szülői felelősség fontosságára is. A tankerület kérése a szülők felé az, hogy tanulmányozzák az iskolák intézkedési terveit, protokolljait, és tartsák, tartassák be. Előbb kérdezzenek az iskolától, és ezután hozzanak döntést.

Lass Gábor

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !