Ez lesz az egyik legsikeresebb nemzeti konzultáció

A járvánnyal szembeni első csatát Magyarország megnyerte, de a veszély még közel sem hárult el, ráadásul a szomszédos országokban folyamatosan nő a fertőzöttek száma, így rendkívül komoly esélye van annak, hogy a külföldön nyaralók behurcolják a vírust Magyarországra.

A járvány változatlanul tombol a világban, ezért a nemzeti konzultáció 13 kérdésének nagy része is ebben a témában kéri ki az emberek véleményét. A kérdőív kitöltésére még egy hét van (a határidő augusztus 31-e), és ugyan az ellenzéki pártok mindent megtesznek annak érdekében, hogy hátráltassák a szabad véleménynyilvánítást, ennek ellenére biztos, hogy ez lesz az egyik legsikeresebb a nemzeti konzultációk történetében.

Európa nagy részén már tombol a járvány második hulláma

Korábban beszámoltunk róla, hogy egyre veszélyesebben terjed a koronavírus azokban az országokban, amelyek kiemelt turisztikai célpontnak számítanak nyáron, jórészt a tengerpartjaik miatt. A spanyol, horvát, olasz és francia helyzet is folyamatosan romlik, Orbán Viktor miniszterelnök pedig felhívta az emberek figyelmét, hogy szeptember elsejétől már senki ne tervezzen utazást a déli országokba.

A legrosszabb helyzet egyértelműen Spanyolországban van, ők az uniós statisztikát is vezetik a fertőzöttek számában, de világszinten is a kilencedik helyet foglalják el. Nem is meglepő, hogy már több állam visszaállította a beutazási korlátozásokat a spanyolokkal szemben. Olaszországban két egymást követő nap találtak több mint ezer új fertőzöttet, emiatt például szórakozóhelyeket zárnak be és éjszakánként maszkot kell viselni a közterületeken is. Ugyanakkor a hatóságok szerint a fertőzöttek kétharmada külföldi nyaralásból hurcolta be a vírust.

A második hullám Horvátországot is elérte, a napi esetek száma 200-300 körül van. Ez kimagaslónak mondható, hiszen még áprilisban, a járvány csúcsidőszakában is maximum 96 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt. Ugyan sokáig a fővárosban, Zágrábban volt a legtöbb aktív eset, az adatokból már az látszik, hogy a turisták által közkedvelt Dalmácia a legfertőzöttebb régió Horvátországban.

Éppen ezért Szlovénia mellett Ausztriában is új intézkedéseket vezettek be. Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter nemrég közölte, hogy több mint 14 300 osztrák jelentkezett önkéntes, ingyenes tesztelésre a horvátországi nyaralásuk után. Közülük 279 ember mintája lett pozitív. Egyébként összesen legalább 40 ezer osztrák turista szakította meg a horvátországi nyaralását, miután augusztus 17-től utazási figyelmeztetést léptetett életbe Ausztria Horvátországgal kapcsolatban.

Az első csatát megnyertük, de nem szabad hátradőlni

Magyarországon az elmúlt hónapokban sikerült alacsonyan tartani a fertőzöttek számát, augusztusban is csak enyhén lett több új eset. A környező országok nagy részében azonban tombol a vírus, ezért továbbra is fontos, hogy az emberek tartsák be az alapvető mindennapos higiéniai gyakorlatokat, mint például a kézmosás, valamint továbbra is hordják zárt helyen, legfőképpen a boltokban és a tömegközlekedésen a védőmaszkokat. A megfelelő maszkok viselése jelentősen csökkenti a fertőzés terjedésének kockázatát.

Érdemes emlékezni arra, hogy míg Magyarország sikeresen meggátolta a vírus terjedését (ezzel az egészségügy összeomlását), addig több európai országban kritikus a helyzet. Svédországban az egymillió lakosra vetített legtöbb fertőzés volt egész Európában a Statista szerint, Belgiumban már százezret közelíti a fertőzöttek száma. A közeli országok közül nagyon rossz a helyzet Ukrajnában és Romániában. Az utóbbi már 80 ezer fertőzöttet regisztrált, míg az előbbi átlépte a százezret,

legutóbb pedig egy nap leforgása alatt 1799 új fertőzöttet regisztráltak.

A rendkívül sikeres magyar járványellenes védekezésnek több fontos összetevője is van, köztük az Operatív Törzs és Müller Cecília országos tisztifőorvos munkája mindenképp kiemelendő. Jó időben, a többi országot megelőzve hozott a magyar kormány fontos védőintézkedéseket, az emberek pedig ezeket fegyelmezetten be is tartották.

Nemcsak az emberi életeket védte sikeresen a kormány, hanem a gazdaságot is azzal, hogy a megszorítások helyett munkahelyeket teremtettek, és a járvány közben is jelentős támogatást adnak a családoknak. A kormány láthatóan betartja azt az ígéretet, amelyet Orbán Viktor tett még március végén, annyi munkahelyet hoz létre, amennyit a járvány megszüntet.

A vírus őszi újabb támadása előtt kérte a kormány ismét a magyarok véleményét a népszerű nemzeti konzultáción keresztül, amelyet még egy hétig (augusztus 31-ig) lehet kitölteni. Az ellenzéki pártok és politikusok gyakran szeretik  hangoztatni, hogy mennyire fontos számukra a demokrácia, most mégis mindent megtesznek annak megakadályozására, a már megszokott módon: hazudozással, az emberek becsapásával, az igazság elferdítésével. Ennek ellenére

ez lesz minden idők egyik legsikeresebb konzultációja,

egy héttel a határidő lejárta előtt már közel kétmillióan töltötték ki.

Még egy hét van a nemzeti konzultáció kitöltésére

A mostani, kilencedik konzultációt mind hagyományos, mind online módon augusztus 31-éig lehet visszaküldeni. A legfőbb témája a koronavírus-járvány és annak gazdasági következményeinek kezelése; az íven összesen tizenhárom, a témába vágó kérdés található. A koronavírus az európai országok gazdaságaira komoly hatással van, és sok terv létezik ezeknek a kivédésére, Európa jövőbeli gazdasági lépéseire, így a kormány álláspontja szerint ezzel kapcsolatban mindenképpen szükséges az embereket megkérdezni.

A konzultációban a koronavírus mellett szó van az Európai Bíróság azon határozatáról is, mely szerint jogellenes a tranzitzónákban ideiglenesen feltartóztatni azokat, akik az Európai Unióba igyekeznek.

Megkérdezték a magyarokat arról is, hogy továbbra is fenn kell-e tartani a magyar határ szigorú védelmét és őrizetét, mivel nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió biztonságának megőrzéséről is szó van.

A téma komolysága és fontossága ellenére a radikális baloldal támadást próbált indítani a nemzeti konzultáció ellen.

Hadházy Ákos és Szél Bernadett országgyűlési képviselők, valamint a radikális baloldal vezetéséért csatát vívó Momentum és a Gyurcsány-párt törvénysértő akciók sorozatával próbálta akadályozni a nemzeti konzultációt – sikertelenül.

Az akciók mögött illegális adatgyűjtési szándékok is lehetnek – vagyis a baloldal még a saját szavazóit is megpróbálja átverni. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila többször is kifogásolta, hogy Hadházyék a kérdőíveken szereplő adatokat szimpatizánsi adatbázis építésére is fel tudják használni.

A nemzeti konzultáció az alábbi linken tölthető ki augusztus 31-ig: https://nemzetikonzultacio.kormany.hu/

Forrás: Origo

Egy hozzászólás “Ez lesz az egyik legsikeresebb nemzeti konzultáció” bejegyzésre

  1. Betke szerint:

    Az eredeti határidő augusztus 15. Mi és miért változott?

Itt lehet hozzászólni !