Tegyenek ki babazászlót az önkormányzatok! – Skrabski Fruzsina a Mandinernek

Mandiner

„Nem létezik nő, aki csak pénzért vagy nyomásra szülne. Azért szülnek, mert nagy boldogság a gyermekvállalás.” A babazászló kifüggesztését kéri önkormányzatoktól és cégektől a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. Skrabski Fruzsina, a mozgalom elnöke lapunknak elmondta: a zászlót bárki megrendelheti, kiteheti, aki egyetért a céljaikkal.

Az alábbiakban a Mandiner interjúja olvasható.

Mi ez a babazászló?

A babazászlót még a Három Királyfi alapításakor, 2009-ben találta ki Obersovszy Pál rendező-színész. Egyszerű a logikája:

ha kitesszük a fekete zászlót, amikor valaki meghalt, miért nem jelezzük azt is, ha valaki megszületik?

Többféle ilyen zászló van, nekünk van sajátunk, amit küldünk bárkinek szívesen, de Veszprémnek is van sajátja. Rá van bízva bárkire, hogy milyet tesz ki. A mienken gólya van, kék vagy rózsaszín alapon. Több cég, önkormányzat is csináltatott már. Nem csak család teheti ki, hanem falu vagy cég is. Mindenki zászlózik, ezért nekünk is van zászlónk, amit bárki kitehet, ha egyetért a céljainkkal, szóval nem szükséges hozzá konkrét gyermekáldás.

Van köze az ötletnek ahhoz, hogy számos baloldali vezetésű önkormányzat kitette a pride zászlót?

Jó marketingötlet, ennyi. Ötpárti támogatottságunk van és nemzeti minimumot képviselünk.

Nem akarunk ellene menni semminek, csak mellé tesszük a mi ajánlatunkat.

Nem keresünk meg egyenesben polgármestereket, hanem egy általános felhívást tettünk ki, amire várjuk a reakciókat. Sokfelől voltak érdeklődők, Csepel volt az első.

Kik kértek már zászlót?

Sokan kértek már. Mindenkinek visszaírtam, hogy megkérdezzem, nyilvánosságra hozhatjuk-e, hogy kértek, de még nem kaptam válaszokat, ezért nem mondanék neveket – van köztük nem fideszes önkormányzat is. A bürokráciának mégiscsak van egy átfutási ideje – éjjel tettem ki a felhívást, és reggel már három kérés volt, csodálkoztam is a gyors reakción. Mindenesetre Szada és Hövej csatlakozása már nyilvános.

Vannak más akcióitok is?

Van egy családbarát cégeknek szóló pályázatunk.

Ma a családbarátság a legjobb „munkatársfogó” jelszó.

Érkeznek be a pályázatok folyamatosan, az Év családbarát vállalata díjnak novemberben lesz a bírálata. Érdekes adalék, hogy karantén alatt sokkal jobban teljesítettek a családbarát cégek. Most zárult le a Kopp-Skrabski díjra való nevezés a helyi közösségért sokat tevő, együtt dolgozó házaspárok számára. Készülünk a baba-mama klubok országos találkozójára is. Szeretnénk majd nemzetközi konferenciát is szervezni – bár azt lehet online is.

Milyen további kormányzati lépésre volna szükség szerinted a családok és gyermekek érdekében?

Ami nekünk fontos lenne, hogy az egyetem alatt is lehessen szülni – ez régen tipikus jelenség volt, akkor kezdték el a munkát az emberek, amikor már hároméves volt a gyerek, és nem kellett félbehagyni a karriert. Kidolgoztunk egy tervet ennek elősegítésére, amit befogadott az EMMI, és tárgyalunk is róla. Azt látjuk, hogy a gyermekek közösségben születnek, ezért mi közösségeket teremtünk. Ha „divat” a gyerek, akkor az is vágyik rá, aki addig nem akart. Ha az egyetemeken kisbabákkal rohangálnának a kismamák, másnak is megjönne a kedve a gyermekvállalásra, hiszen nagyon nagy a fiatalokban a félelem a gyermekvállalással szemben. Három problémájuk van ugyanis: nem találnak párt, félnek a szülői szereptől, és csak ezután jönnek az anyagi indokok – miközben

a túlnyomó többség házasságban szeretne élni, és átlagosan két és fél gyermeket vállalna.

Mit gondol a családbarát kormánypolitika azon kritikáiról, amelyek szerint az nyomást gyakorol a nőkre és kirekeszti azokat, akik nem gondolkodnak gyermekvállalásban?

Végtelenül felháborító gondolkodás ez. Én magam is csináltam karriert, mielőtt megszületett a gyermekem – bár nekem csak egy adatott. Nem létezik nő, aki csak pénzért vagy nyomásra szülne. Azért szülnek, mert nagy boldogság a gyermekvállalás. Fontos persze a támogató közeg és a segítség, a szociális háló. Ha a szomszéd segít az első gyermeknél, néha vigyáz rá, visz át élelmiszert, akkor könnyebben vállalunk másodikat. Mindannyiunk felelőssége tehát, hogy megszülessenek a kívánt gyermekek.

Forrás: Mandiner

Előzmények:

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kezdeményezése

Csepel a családok és a gyermekek mellett áll ki

Mi a büszkeség?

Egy hozzászólás “Tegyenek ki babazászlót az önkormányzatok! – Skrabski Fruzsina a Mandinernek” bejegyzésre

  1. Lili Züllig szerint:

    Aha…szóval akkor nincs is olyan, hogy béranyaság, ugye?

    Két(2) szoba. Három(3) gyerek. Négy(4) kerék. Öt(5)karikás játékok

    by Fidesz ❤
    Ha háromnak jut, van hely a negyediknek is, így párban lennének a tesók

Itt lehet hozzászólni !