Törvénysértő a költségvetés

Index

Trükkök százai és hazugság reggeltől estig: a Bajnai kormány méltó a nagy elődhöz

A költségvetési tanács szerint sérti az államháztartási törvény előírásait a 2010-es költségvetési törvény. A büdzsét, elfogadása után, Sólyom László köztársasági elnök is kifogásolta a Heti Válasznak adott interjúban, ám felvetéseit a pénzügyminisztérium akkor visszautasította.

Több ponton kifogásolja a 2010-es költségvetési törvényt a költségvetési tanács. A testület közleménye szerint aggályos egyebek mellett az, hogy a törvény az államháztartási törvény vonatkozó előírása ellenére nem tartalmazza a költségvetési tételek tervezéséhez alapul szolgáló 2009. évi várható teljesülések értékét, valamint hogy az úgynevezett külső tételek listája sem tartalmát, sem jogszabályi helyét tekintve nem felel meg az államháztartási törvényben szereplő követelményeknek.

Hibák hosszú sora

A költségvetési tanács ezen túlmenően kifogásolja azt is, hogy a törvény az úgynevezett felülről nyitott költségvetési kiadások közé sorol több olyan tételt is, amelyek esetében ezt az államháztartási törvény értelmében nem tehetné meg, illetve az államháztartási törvény és a költségvetési felelősségi törvény előírásaival ellentétben a 2011-re és 2012-re vonatkozó egyenlegcélokat nem nominális értékben, hanem a GDP százalékában határozza meg.

A mostani közlemény emlékeztet arra: már november közepén szóvá tették ezeket a hibákat, és kérték, hogy az országgyűlés még a zárószavazás előtt javítsa ki azokat. “A szükséges módosításokra azonban nem került sor, amire a köztársasági elnök egy hetilapnak adott interjúban hívta fel a figyelmet” – írja a költségvetési tanács.

Gumiszabály, tudatos törvénysértés

Ez az interjú a Heti Válaszban jelent meg a múlt héten. Ebben Sólyom László azt mondta: az elfogadott büdzsében szép számmal maradtak nyílt és tudatos törvénysértések. Az államfő szerint a költségvetés ugyan nem tartalmaz a korábbiakhoz hasonló trükköket, de törvényellenes gumiszabályok fellelhetők benne.

A pénzügyminisztérium az interjú megjelenése után kiadott közleményében visszautasította a köztársasági elnök kifogásait (majd később külön közleményben sorolták fel tételesen, szerintük mennyire megfelel a közpénzügyi csomagnak a törvény). Azt írták, hogy “ma Magyarország az Európai Unió legfegyelmezettebben gazdálkodó tagországai közé tartozik (…) nehezen érthető Sólyom László köztársasági elnöknek egy hetilapnak adott interjúban a jövő évi költségvetésről megfogalmazott véleménye, miszerint az elfogadott büdzsében szép számmal maradtak tudatos törvénysértések”.

A pénzügyminisztérium saját igaza alátámasztására egyebek mellett a költségvetési tanácsra hivatkozott, amikor azt írta: “a jövő évi költségvetési törvény teljes mértékben megfelel a közpénzügyi törvény előírásainak (…), a lépések a költségvetési tanáccsal egyeztetve történtek”. A költségvetési tanács mostani közleménye fényében azonban arra utal, hogy a tanács sokkal inkább Sólyom László véleményét osztja, mint a pénzügyminisztériumét.

Forrás: Index

17 hozzászólás “Törvénysértő a költségvetés” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Tolvaj banda!

  2. miska72 szerint:

    Gazemberek vezetik az országot!

  3. 666/ szerint:

    Igazad van miska72 ezek egy csótányok

  4. zed szerint:

    Miska politizál. 🙂
    Kormányváltás után ne felejts el lemezt cserélni, Miska! 😉

  5. Tóth Mária szerint:

    megjött zed, az észlény !

  6. miska72 szerint:

    zed, ha akkor is ilyen lesz a rendszer, akkor is hangoztatni fogom.

  7. lolka szerint:

    Hazugsággal hatalomra jutott kormány nem tud igaz költségvetést késziteni…

  8. nagyapó szerint:

    Ha egy cégnél, a vezetők hamis adatokkal meghamisítják a mérleget, börtönbe kerülnek. Az ország vezetőinek hazugságait megbüntetik? A világ több országában felelősségre vonják hazájuk tönkretevőit.
    Az eddigi szoci vezetők ezért tülekednek a lista biztos befutó helyeire, hátha nem lesz 2/3-a a polgári oldalnak (bíznak a Jobbikban).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. zed szerint:

    A mérleg nem egy jó példa. A mérleg az éves beszámoló része, és szinte kizárólag múltbéli tényadatokon alapul. Az üzleti terv mutat a jövőbe, de annak a meghamisítása semmilyen következményt nem von maga után. A nemzetgazdaság múltbéli helyzetére vonatkozó tényadatok soha nem voltak hamisan feltüntetve, a prognózisokat jellemezte túlzott optimizmus.

  10. Iványi Gabi szerint:

    zed:

    Hogy is van ez? akkor a korrupciót is tudjuk be a túlzott optimizmusnak? Az exvezéretek is megmondta: hazudtunk évekig…A 2010-es költségvetést, te magad minősíted ezzel a túlzott optimizmus példáddal…hogy mennyien pusztulnak bele ebbe a fene nagy szoci-optimizmusba, az lényegtelen…szomorú fejtegetés!

  11. csepeli szerint:

    A Pénzügyminisztérium közleménye tételesen cáfolja a Költségvetési Tanács állításait:

    http://www2.pm.gov.hu/web%5Chome.nsf/portalarticles/00FD2BF05E70ED6FC125769400492708?OpenDocument

  12. Nagyapó szerint:

    „A Magyar Köztársaság Költségvetési Tanácsának december 21-i közleménye:

    “A Költségvetési Tanács 2009. november 19-én megjelent közleményében megállapította, hogy a költségvetési törvénytervezet “… csak részben felel meg az államháztartási törvény, valamint a költségvetési felelősségi törvény… előírásainak”. A Költségvetési Tanács a költségvetési törvény parlamenti vitája során kiadott elemzéseiben és közleményeiben többször jelezte, hogy

    – a törvény az államháztartási törvény vonatkozó előírása ellenére nem tartalmazza a költségvetési tételek tervezéséhez alapul szolgáló 2009. évi várható teljesülések értékét;

    – az úgynevezett külső tételek listája sem tartalmát, sem jogszabályi helyét tekintve nem felel meg az államháztartási törvényben szereplő követelményeknek;

    – a törvény az úgynevezett felülről nyitott költségvetési kiadások közé sorol több olyan tételt is, amelyek esetében ezt az államháztartási törvény értelmében nem tehetné meg;

    – a költségvetési törvény az államháztartási törvény és a költségvetési felelősségi törvény előírásaival ellentétben a 2011-re és 2012-re vonatkozó egyenleg-célokat nem nominális értékben, hanem a GDP százalékában határozza meg.”
    Ez a grémium neves, külföldön már bizonyított, közgazdászokból áll. Velük szemben van a Pénzügyminisztérium álláspontja, amit olyan „neves” szakemberek képviselnek, mint (offsor) Oszkó , meg Keller et. (feljelentő) államtitkár. Valahogy nem egy súlycsoport.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. lolka szerint:

    “Az üzleti terv mutat a jövőbe, de annak a meghamisítása semmilyen következményt nem von maga után. “-Esetleg egy marhanagy csödbe jutást, az meg nem “következmény”, csak egy álapot…igaz zed: ?

  14. Gordon szerint:

    Szegény oktondi zed-nek nem sok fogalma van a gazdaság működéséről. Aki olyat ír, hogy: ““Az üzleti terv mutat a jövőbe, de annak a meghamisítása semmilyen következményt nem von maga után. “

    Legfeljebb csak a befektetők és a teljes piac bizalomvesztésével. Az elvtársi lendület mellett nem ártana gondolkodni is egy picit.

  15. csepeli szerint:

    Nagyapó: a PM válasza sokkal alaposabb, részletekbe menő, mint a KT véleménye, ami inkább általánosságokat fogalmaz meg konkrétumok nélkül. Engem a PM válasza meggyőzött. A KT tagjai biztosan jó közgazdászok, de a jogszabályok értelmezésében nem ők a mérvadók.

  16. lolka szerint:

    BOLDOG,BÉKÉS KARÁCSONYT KIVÁNOK MINDENKINEK az ÚR 2009.ÉVÉBEN!

  17. Kovács Ernő szerint:

    A “liberális” média szernit 6%, szerintünk 20!Magyarok, ne hagyjátok magatokat megtéveszteni!
    http://www.kommentalok.hu/news.php

Itt lehet hozzászólni !