Köszönöm a dolgozóinknak, köszönöm a csepelieknek!

csepel.hu

Magyarország és Csepel is jól vizsgázott a világjárvány első szakaszában. Csepelen nem alakult ki járványgóc, és átlag alatti az átfertőzöttség. Kerületi szinten több száz idős vagy krónikus betegségekben szenvedő ember életét sikerült megmenteni.

Ez a karantén szabályait betartó lakosságnak és a segítséget nyújtó egészségügyi, szociális ágazatok dolgozóinak egyaránt köszönhető – mondta el Borbély Lénárd polgármester.

„Az önkormányzat szociális dolgozói, valamint az önkéntes segítők akkor is megfeszített erővel dolgoztak, amikor a legnagyobb volt a bizonytalanság. Ők látták el a családi segítséget igénybe venni nem tudó, időskorú lakosságot élelmiszerrel, gyógyszerekkel. Ők adtak lelki segítséget az elkeseredett, magányos embereknek. Az emberi szó, a segítő kéz mindennél többet ér. És ezt úgy tették a munkatársaink, hogy ki voltak téve a fertőzés veszélyének, és állandóan védőfelszerelést, kesztyűt, maszkot kellett hordaniuk. Sokan szenvedtek közülük a fertőtlenítőszerektől, a vírus miatti lelki nyomástól. Úgy érzem, elsőként a vírus elleni harcban frontvonalon dolgozó embereknek kell köszönetet mondanunk, legyenek egészségügyi, szociális dolgozók vagy önkéntes segítők” – emelte ki Csepel polgármestere.

„Nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik az üzletekben, buszokon, villamosokon, takarítóként vagy más, veszélyessé vált munkahelyeken álltak helyt a járvány első szakaszában. A Városgazda munkatársai pedig úgy próbálták fenntartani a működő kerület képét, hogy sokkal kevesebben voltak, mint máskor, és még a közterületek fertőtlenítését is elvégezték. De meg kell köszönöm azoknak a helytállását is, akik végig betartották a karantén szabályait, és elviselték az ezzel járó lelki terhelést. A járvány első szakaszában jól vizsgázott Csepel lakossága, ez igazi csapatmunka volt” – húzta alá a polgármester.

Veszélyhelyzetben nem pártoskodunk

Csepel polgármestere a veszélyhelyzet ideje alatt rendszeresen összehívta a kerület kormánypárti, civil és ellenzéki képviselőit, hogy tájékoztassa őket az aktuális helyzetről. Nem hozott olyan intézkedéseket, amelyeknek nincs közük a járványhelyzethez. Erről még a csepeli ellenzéki képviselők is elismerően nyilatkoztak. Viszont a csepeli polgármester nem záratta le a kerületünkbe vezető utakat, a parkokat és a Kis-Duna-partot sem, pedig az ellenzékből voltak, akik ezt szerették volna.

„A csepeli vezetésben a legelső napon megegyeztünk, hogy elfogadjuk az operatív törzs döntéseit. Ők az ország legjobb szakemberei, és az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai alapján dolgoznak. Persze divat mindennel ellenkezni. De az emberi élet fontosabb. Ezért figyeltünk fokozottan az önkormányzati nyugdíjasotthon lakóira, orvosi ellátására, a karantén betartatására. Igyekeztünk mindenben segíteni a többi nyugdíjasotthonnak is. Szerencsénk is volt, de a védekezésen több múlik. Ezért nem alakult ki egyetlen csepeli intézményünkben sem járványgóc. Naponta elemeztük a helyzetet, és láttuk, hogy a lakosság jobban szenved a bezártságtól, mint amekkora a járványveszély. Emiatt ragaszkodtam ahhoz, hogy továbbra is nyitva legyenek a csepeli parkok, valamint a Kis-Duna-part. Az utak lezárásának pláne nem láttam értelmét.” A polgármester azt is hangsúlyozza, hogy a kormány végig segítette az önkormányzatokat, és ennek csak pozitív eredménye lett. „Nem sajnálom, hogy a kormány 220 millió forintot átcsoportosított a védekezésre a csepeli gépjárműadóból, mert több száz csepeli életét sikerült megmenteni. Az viszont szerintem nem fér bele a járványügyi védekezésbe, hogy a főváros a nem balliberális vezetésű kerületek fejlesztéseit négy évre leállította, és a több tíz milliárd forintos fejlesztési forrást átcsoportosította a balliberális, belvárosi kerületekbe. Ilyet én nem tennék Csepelen az ellenzéki önkormányzati körzetekkel, mert minden csepelinek a polgármestere vagyok. Karácsony Gergelyt is arra kértem, arra kérem, hogy minden budapestinek legyen a főpolgármestere, és ne tegyen különbséget a kerületek között” – emelte ki Borbély Lénárd.

Alacsony a csepeli fertőzöttség

Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila, és Pákozdi József alpolgármesterek, az Alpiq Csepeli Szolgáltató Kft, a Csepeli Munkaadók és Gyáriparosok Egyesülete, valamint több magánszemély összesen 4 078 000 forintot adományoztak a Csepeli Szolidaritási Alap számlájára. A pénzt a védekezésre, maszkokra és koronavírustesztekre fordította az önkormányzat. A kerület eddig 626 tesztet végzett el a koronavírus elleni védekezés „frontvonalán” helyt állók, valamint az óvodai és bölcsődei dolgozók között. Ebből négy teszt lett pozitív. Ők azok, akik már átestek a vírusos fertőzésen. Az átfertőzöttség tehát a védekezésben részt vevő és az aktív dolgozók között is mindössze 6,4 ezrelék lett. A teljes csepeli népességre ez biztosan jóval alacsonyabb, és töredéke a nyugat-európai adatoknak. A csepeli önkormányzat 6000 forintos kedvezményes áron végezte a tesztelést, amit magánszemélyek 9900 forintért érhetnek el. A főváros is végzett tesztelést, de ugyanezt 15 240 forintos darabonkénti áron.

TK

csepel.hu

2 hozzászólás “Köszönöm a dolgozóinknak, köszönöm a csepelieknek!” bejegyzésre

  1. Hozzászóló szerint:

    Elegánsabb lenne a “köszönjük a kollégáinknak” megfogalmazás. Jobban is esik az embernek a feldicsérő megszólítás, meg nincs is ilyen kommunistás kicsengése.

  2. Qqriq szerint:

    A dolgozó egy tágabb halmaz, ide sorolhatók az önkéntesek és a háttérintézmények alkalmazottai is.

Itt lehet hozzászólni !