Török Gábor: ha így folytatja az ellenzék, semmi esélye nem lesz 2022-ben

ATV

 

A közvélemény-kutatások szerint nőtt a kormány népszerűsége, az ellenzék pedig továbbra sem tudja bővíteni a szavazótáborát. Török Gábor két hónappal ezelőtt még azt mondta, hogy az ellenzéknek érdemes lehet előrehozott választásban gondolkoznia, most megkérdeztük, hogyan látja a helyzetet.

Török Gábor politológus az ATV Egyenes Beszéd műsorában elárulta, hogy az elmúlt 10 évben azt vette észre, hogy semmi olyat nem csinál a kormány, amiről ne tudná kimutatni,hogy működik. Az egész kormányzásuk közvélemény-kutatásokon alapul, a politológus szerint elképesztő profizmussal csinálják: ami nem működik, azt elengedik, ami meg megy, azt továbbviszik. A politikában a vélemények is tények, a Fidesz pedig ezzel tisztában van- hangsúlyozza a politológus.

“Az emberek tudják, mit akar a kormány. Azt viszont nem, hogy mit akar az MSZP, a Jobbik, az LMP? Mintha nem lennének”

– magyarázza Török.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a ciklus felénél vagyunk, és olyat még nem láttunk, hogy ha félidőnél ilyen népszerű egy kormány, elveszti a választást.

Török azt ajánlja az ellenzéknek, hogy nézzék meg, mit csinált 2008-ban, ellenzéki pártként a Fidesz: “volt üzenete, amire rezonáltak a választók” – mondta. Az elemző szerint 2010 óta a közvélemény-kutatások egy másik mutatóval haladnak együtt, ez pedig az emberek gazdasági érzetének mutatója. “Romló gazdasági környezetben a kormányok támogatottsága csökkenni szokott, a kormány narratívában ennek most elé ment. Az ellenzék viszont azt gondolja, hogy ölükbe hullik a hatalom, de kérdés, hogy tudnak-e ezzel élni” – fogalmazott.

Török azt várná az ellenzéktől, hogy valami politikai stratégia, vízió alapján elkezdjen politizálni. Ha én nem tudom mi ez, akkor az emberek honnan tudnák? – tette fel a kérdést a politológus.

Az ellenzék nagyon-nagyon rossz helyzetben van Magyarországon – összegzi Török Gábor a gondolatait.

Forrás: ATV

12 hozzászólás “Török Gábor: ha így folytatja az ellenzék, semmi esélye nem lesz 2022-ben” bejegyzésre

  1. Valdemar szerint:

    “Az emberek tudják, mit akar a kormány” Honnan tudták volna 2018-ban, a Fidesz programot sem tett közzé! Magyarországon nem az ellenzék szokott nyerni, hanem a KORMÁNYPÁRT VESZÍTENI! Ez 1990 óta mindig így volt! Addig marad egy kormány hatalmon, amíg el nem veszti az emberek bizalmát! Az ellenzék nem a saját jogán nyer, hanem csak azért mert a nép mást akar, mint ami addig volt!

  2. Qqriq szerint:

    Egy kormányprogramnak nem 4 évre kell szólnia, mivel ennyi idő alatt nem lehet hosszútávú elképzeléseket megvalósítani. Új programra csak újratervezés esetén van szükség, de ha egyszer a program jól működik, felesleges újat készíteni. Itt található a Fidesz választási programja, amit az egymást követő ciklusok alatt következetesen folytatott: http://archiv.fidesz.hu/index.php?Rovat=10027

  3. Valdemar szerint:

    Magyarországon nem az ellenzék szokott nyerni, hanem a KORMÁNYPÁRT VESZÍTENI! Ez 1990 óta mindig így volt!

    A lényeget nem tudtad cáfolni!

  4. Qqriq szerint:

    Igen, Töröknek vannak ilyen frappáns mondatai. Azt hiszem Török volt az első, aki felvetette az esztergomi ellenzéki összefogás mintájának országos szintre emelését. Ugyanakkor az ellenzéki összefogás a gyakorlatban gyurcsányi gyűlöletpolitizálását jelenti, aki rátelepszik az ellenzékre. Az Orbán-gyűlölet és a személyes érdekek tartják egyben a tábort. Ha ezzel a “programmal” hatalomra lehet kerülni, akkor valóban a kormány szenved vereséget. Igaz a megállapítás, hogy eddig majdnem mindig a kormánypártok veszítettek, vannak olyan egykori kormánypártok, amelyek már nem is léteznek (MSZMP, MDF, FKGP, SZDSZ) vagy épp a haláltusáját vívja (MSZP). Az egyetlen kivétel a 2002-es választás volt, amikor a kormánypártok nyertek ugyan, de a parlamenti matematika határozta meg a további eseményeket.

  5. Valdemar szerint:

    A Fidesznek sincs programja, az ellenzéknek sem kell! Az emberek úgy sem az alapján szavaznak! Orbán már rég rájött erre, s mivel hatalmon van, nyilván azt mondja, ti emberek azt akarjátok, hogy folytassuk.

    Na ezért nem kell program az ellenzéknek sem, mert mind mást akarna, s azzal megosztanák egymást. Ehelyett az Orbán-rendszer hibáira kell rámutatni, például az állami és uniós pénzek egy irányba csatornázására. Hol van már az, amikor valakit 50 milliós korrupció vádjával bíróság elé lehetett vitetni! Ma már ennek a százszorosa sem rengeti meg a közéletet, talán még a tízezerszerese sem!

    A lényeg, az Orbán-rendszernek akkor lesz vége, ha a nép elunja! Kedves Qqriq, ebben az a jó, hogy ezt sem Ön, sem én nem tudom befolyásolni, úgy hogy feleslegesen verjük a billentyűt! 😉

  6. robi szerint:

    A nép nem fogja megunni.

    Akkor lehetne gond, ha nyugatról elzárnák a pénzcsapot, de ez nem mostanában lesz.
    Ők megkapják azt, amiért beléptek az országba.

  7. Valdemar szerint:

    De már unja! A tegnapi hozzászólásom óta, rajtam kívül csak 2 Qqriq, 1 kormánypárti és egy robi hozzászólás volt! Mindenki mindent kurvára un!

  8. ta-dam szerint:

    Igen. Mindneki mindent halálosan és véglegesen un.

  9. Qqriq szerint:

    A Fidesz csak az egyik kormányzópárt, pártprogram helyett kormányprogram, pontosabban több ágazati program létezik. Ahogyan Török elmondta az interjúban, ha megkérdeznek egy átlag magyar választót, az nagyjából tisztában van vele, mit akar a kormány. De én picit továbbmegyek, mert szerintem azt is tudja mit akar a Mi Hazánk, mivel elég világos üzeneteket fogalmaznak meg. Ugyanakkor pl. érzésem szerint az anyaországi magyar társadalom 80%-a lesz@rta a 100 éves trianoni megemlékezést (és ha őszinték vagyunk, a társadalom 80%-a ismeri Mészáros Lőrinc nevét). Az országhatáron belül élő magyar emberek az egyéni érdekeik, ha úgy tetszik, a bukszájuk alapján hoznak döntéseket. Ne szépítsük, 2005 is eről szólt (és gyurcsányi erre az emberi gyarlóságra erősített rá többek között Bagóné segedelmével). Egyrészt nagy kérdés, hogy csak azok a magyar emberek számítanak e, akik a 100 évvel ezelőtt meghúzott országhatárainkon belül élnek. Másrészt tény, hogy az Orbán-kormányok alatt ténylegesen fejlődött a gazdaság (esetleg azért is, mert valamit jól csinál a kormány?), és amíg a társadalom tagjai azt érzik, hogy egyre jobban és jobban élnek, addig nem fogják “megunni” a rendszert. (Mellesleg az ún. pénzcsapért cserébe megnyitottuk a piacainkat, nem ingyenpénzt osztogat az EU.)

  10. Valdemar szerint:

    A 2008-as pénzügyi válság után hamar elunták az emberek a nehézségeket, amit persze a kormányon kértek számon! Most nagyobb a válság a termelés, a kereslet, a munkahelyek számának csökkenése miatt! S az emberek majd ezt az ellenzék és Soros rovására fogják írni? Meg azt is hogy naponta tízmilliárdok mennek ki baráti cégeknek? Kétlem!

  11. Qqriq szerint:

    A pénzügyi válságot megelőzően kb. kettő évvel szivárgott ki az őszödi beszéd és történtek az október 23-i események. A hazai pénzügyi-gazdasági válságot közvetlenül megelőzően azt állította a kormány, hogy “nem fog begyűrűzni”, aztán amikor mégis begyűrűzött a probléma, gyorsan elszaladt az IMF-hez feladva ezzel a gazdaságpolitika, a költségvetési politika szabadságát és a tűzoltást sikerként próbálta eladni. Azaz már megint összevissza hazudozott a választóknak, méghozzá elég átlátszóan. Miközben az emberek életszínvonala romlott, minden egyes nap korrupciótól volt hangos a média (pl. Hagyó-ügy, stb.). 2010-ben a szavazók megbüntették a posztkommunista kormányt.
    Egyértelműen úgy gondolom, hogy egyelőre nem nagyobb a válság a 2008-asnál. Az eddigi válságkezelést sikeresnek értékelem járványügyi szempontól is és a kormány népszerűségi indexének alakulása szempontjából is. Abban egyetértünk, hogy a korrupciós ügyek feltárásának csak akkor van foganatjuk, ha az emberek egyre rosszabbul élnek vagy legalábbis olyan érzetük van, hogy rossz irányba mennek a folyamatok (a korrupciós ügyek felfedése önmagában nem igazán hatékony propagandaeszköz). Minden egyes ember életkörülményeiben a létbiztonság mellett meghatározó szerepet tölt be a közbiztonság is, pl. a Mi Hazánk Mozgalom propagandájának köszönhetően a táradalom tagjainak a fele gondolja úgy, hogy romlófélben van a közbiztonság, miközben a valós számadatok épp az ellenkezőjét mutatják. Én úgy gondolom, hogy egy kormány teljesítményének megítélését tekintve egy adott dolog (pl. közbiztonság témája) objektív állapota mellett rengeteget számít a tömegek viszonyulása is az adott kérdéshez, ugyanakkor a szubjektív érzet nem szakadhat el végletesen a valóságtól, ezért csak egy bizonyos határon belül lehet manipulálni.

  12. Horváth János szerint:

    Beteg vagy!

Itt lehet hozzászólni !