Tovább csúszik az M0-s szélesítése

Index

Ismét eredménytelen az a négy hónapja húzódó tender, amelyen az M0-s Csepel-szigeten átvezető szakaszának szélesítésére kerestek kivitelezőt.

Az első körben győztes Porrt ismét kizárták, a másodszor győztesnek tűnő – a Strabagot, a Közgépet és a Hídépítő-céget felvonultató – konzorciumot hiánypótlásra kötelezték. Az ügy a bíróságon folytatódhat, 2011-től még nehezebb lesz autózni az elkerülő út déli szakaszán.

A Közbeszerzési Döntőbizottság ismét hatályon kívül helyezte az M0-s körgyűrű M6-os és 51-es közötti szakaszának kiszélesítésére kiírt közbeszerzési eljárás eredményét. A döntőbizottság most írásba foglalt döntése megerősítette az első körben, még augusztusban győztesnek kihirdetett Porr Építési Kft. kizárását a tenderből.

Ugyanakkor a KDB érvénytelenítette a NIF-nek azt a döntését is, amelyik a második körben az M-0 déli ág II. konzorciumot hozta ki győztesnek október végén. Ezt a konzorciumot a Hídépítő-csoporthoz tartozó A-Híd Építő Zrt. vezette, és Közgép Zrt., a Strabag-MML Kft. és a Strabag-érdekeltségű Magyar Aszfalt Kft., valamint a Colas Hungária Kft. alkotta. E miatt a döntés miatt fordult a KDB-hez a Porr, egyben kérte saját korábbi kizárásának felülvizsgálatát. A Porr egyébként nettó 28,3 milliárd forintos ajánlatot tett, míg a konzorcium 34,87 milliárd forintért végezné el a munkát.

Hiányos, de maradhat

A döntőbizottság a konzorcium dokumentációjában nem fogadta el hiteles fordításnak egy becsatolt idegen nyelvű irat fordítását, továbbá megállapította, hogy egy eszközökkel kapcsolatos nyilatkozat hiányos. Ennek ellenére ezt az ajánlattevőt nem zárta ki a tenderből, hanem kötelezte a NIF-et arra, hogy küldjön ki hiánypótlási felhívást a konzorciumnak, és kérjen javítást az ajánlat két pontjáról. Ez a lépés annak fényében meglehetősen különös, hogy a Porrt korábban olyan kifogások miatt zárták ki, amelyek közbeszerzési szakértők szerint hiánypótlás keretében javíthatók lettek volna.

A döntőbizottság határozata értelmében, miután a NIF-nek az eljárást lezáró döntését megsemmisítették, a tendernek megint nincs nyertese. Az állami sztrádaberuházónak a közbeszerzési törvény szerint harminc nap alatt kell ismét határozatot hoznia, vagyis a végső döntés akár januárra is csúszhat. (És persze korántsem biztos, hogy valóban a végső döntés lesz, hiszen a Porr a KDB határozata ellen bíróságon kérhet újabb jogorvoslatot, ami a szerződéskötést és a munkák elkezdését tovább halaszthatja.)

Tizenegy kilométeres dugó?

A közlekedési minisztérium és a NIF úgy tervezte, hogy idén júliusban hirdetik ki a tender győztesét (ehhez képest már az első eredményhirdetés is csúszott egy hónapot). Az eredeti forgatókönyv szerint idén ősszel már el is kezdődött volna a munka a nagyjából tizenegy kilométer hosszú, két Duna-hidat is magába foglaló útszakaszon. Az útszakasz átadását 2012. november 30-ra tervezték.

Ehhez képest most már a győztes kivitelező kiválasztása is fél évet csúszik. Ráadásul, ha a Porr nem is küzd tovább a kizárása ellen a bíróságon, és januárban le is tud szerződni a NIF a győztes konzorciummal, a földmunkákat – átlagos időjárással számolva – legkorábban márciusban lehet elkezdeni. Ez azt jelenti, hogy a tervezettnél hét-nyolc hónappal később kezdődhet az útépítés, és várhatóan csak 2013 nyarára készül el az út.

Ez azért különösen érdekes, mert M0-s teljes déli szektorát, az M1-es és M5-ös közötti szakaszt három fázisra darabolva építik át, illetve építik meg. Márpedig a másik két szakaszon már folyik a munka: az M1-es és az M6-os közötti nem egészen hét kilométer szélesítéséről áprilisban, az 51-es út és az M5-ös közötti nagyjából hat kilométeres új útról júniusban döntöttek, és már mindkettő épül is. Utóbbinak jövő év november 30-ra, az M1 és az M6 közötti szélesítésének 2011 júniusára kell elkészülnie. Mindez azt jelenti, hogy akár két évig is eltarthat az az átmeneti állapot, amikor az M1-es, M7-es, illetve az M3-as, M5-ös felől az új, széles úton, kétszer három sávon érkező forgalmat a Csepel-szigeten a mostani, keskeny, kétszer két sávos út vezeti el.

A másik két szakasz épül

Az M1-es és az M6-os között, még egy áprilisi eredményhirdetés nyomán, a Colas Hungária kezdett el dolgozni, a 6,6 kilométeres szakaszon 10,9 milliárdért szélesíti kétszer három sávos plusz leállósávosra a most kétszer két sávos utat. Az 51-es út és az M5-ös között egy konzorcium építhet új, szintén kétszer három sávos és leállósávos utat, az a nagyjából hat kilométer 9,7 milliárd forintba kerül, erről júniusban döntöttek.

Forrás: Index

5 hozzászólás “Tovább csúszik az M0-s szélesítése” bejegyzésre

  1. lolka szerint:

    “Demszky nem érzi magát felelősnek”
    Nézd meg a képet, tőlük nem számithatun GERINCÚT-ra 16-éve igérgetik TIZENHAT-TIZENHAT…

  2. Princess szerint:

    Sosem lesz már megoldás erre a problémára?

  3. zed szerint:

    Türelem rózsát terem!

  4. lolka szerint:

    Rózsából csak lugast lehet nevelni, gerincútat nem…

Itt lehet hozzászólni !