Titok a múltból! Miért kellett ott hagynia a főiskolát Tabáni Istvánnak?

Ma este is Csillag születik!

Story Online, Port.hu

Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/ Nánási Pál

Kevesen tudják, de a Csillag születik szerény közönség-kedvence, Tabáni István egykoron a szegedi tanárképző rajz szakára járt, ám kénytelen volt abba hagyni a tanulást. Vajon miért?

November 21-től a középdöntőkben a legjobb tizenkét produkció száll versenybe a végső győzelemért! Minden középdöntő végén kettővel fogyatkozik majd a számuk, így alakul ki december 19-re a döntő négy produkcióból álló mezőnye. A győztes kiscsillag nyereménye egymillió forint egy éven át, valamint egy személyautó. Az élő adásokban a képernyő előtt ülők véleménye is nagyban befolyásolja a versenyzők sorsát, hiszen a zsűri és a nézők sorrendjét összevetve alakul ki, hogy kik jutnak tovább, vagy épp kik kényszerülnek búcsúzni a Csillag születiktől.

Istvánék családja éveken át anyagi nehézségekkel küzdött, ezért a fiú sokáig az álmaiba próbált kapaszkodni: a Képzőművészeti Főiskolán szeretett volna továbbtanulni. Ám hiába gyakorolt, a felvételi vizsgája csak nem sikerült. Aztán a szegedi tanárképző rajz szakára jelentkezett, és oda végre felvették.

Csakhogy a tandíjat nem sokáig tudta fizetni a keresetéből, mert megszűnt a munkahelye, ráadásul az édesapja is elvesztette az állását, így ott kellett hagynia a főiskolát. Ezután helyezkedett el a múzeumban, ahol a mai napig is dolgozik.

Forrás: Port.hu, Story Online

42 hozzászólás “Titok a múltból! Miért kellett ott hagynia a főiskolát Tabáni Istvánnak?” bejegyzésre

  1. én szerint:

    Szomorú, hogy az ilyen sokoldalú tehetségek anyagi gondokkal küzködnek és nem tudnak tanulni, továbbképezni magukat.

    Nagyon remélem, hogy sikerül megnyernie Istvánnak a versenyt, és a győztesnek járó havi járadékból tudja majd finanszírozni a tanulmányait!

    Abban is reménykedem, hogy valaki felfigyel rá és elindítja a pályán.

  2. bolemann lajos szerint:

    Valami nem kerek.
    Megszűnt a munkahelye, ezért abbahagyta a főiskolát és elment dolgozni.

  3. én szerint:

    Kerek ez. Dolgozott és a fizetéséből finanszírozta a tanulmányait. Megszűnt a munkahelye (és + az édesapjáé is), nem volt jövedelme, nem tudta folytatni a főiskolát.
    Amikor talált munkát, elhelyezkedett és dolgozik.

  4. zed szerint:

    Szomorú történet Istváné. Megmutatja, hogy pusztán önerőből ma Magyarországon nehezen képes egy tehetséges fiatal kibontakozni. A tanulmányi ösztöndíj, a diákhitel, a Bursa öszöndíj rendszerei elégtelenek, többet szükséges a szellemi tőkébe invesztálni. Ezt a célt szolgálta volna a felsőoktatási-részhozzájárulás, mivel a beszedett tandíj fele a szociálisan rászoruló ill. a jól teljesítő hallgatóknak került volna visszaosztásra.

  5. Idegen szerint:

    zed!
    Ez megint csak kampányduma, pedig a Magyar Köztársaság polgárai már elutasították a teáltalad madárnyelven megfogalmazott tandíjat. Jelenleg az első diploma ingyenes! Sajnos, ez az ingyenesség nem vonatkozik az esti, vagy a levelező tagozatra, ott nehéz megszerezni az államilag finanszírozott státuszt. Szerintem ebben az esetben is valami hasonlóról lehet szó. Ha az elmúlt 6-7 év alatt nem tették volna tönkre az országot az elvtársaid, lehet, hogy István is könnyebben boldogult volna.

  6. Gigi szerint:

    A múlttitok utáni vájkálást sugalló bulvárcím helyett inkább buzdítsatok szavazásra – rajtunk is múlik, hogy tényleg tehetség nyerje meg a versenyt! István – a maga visszahúzódó módján – a csepeli képzőművészeti élet, a Csepeli Alkotó Fórum tagja is, úgyhogy földijeitől is jól jön majd minden egyes voks…

  7. Idegen szerint:

    Természetesen az előző hsz-em a tehetséges, jó tanuló diákokra vonatkozik.

  8. Gigi szerint:

    …és pláne ne használjátok a témát politikai vitára: ez annnnnyira méltatlan a művészeti tevékenységhez, akár a vox humana-ról, akár rajzokról van szó…

  9. bolemann lajos szerint:

    Valami még mindig nem kerek.
    Képzőművészetire nem vették fel, mert nem volt elég tehetséges. OK
    Aztán a Szegedi Tudományegyetem rajz tanszékére felvették esti tagozatra.
    http://www.festomuvesz.hu/tabani/index.htm
    Aztán otthagyta a főiskolát, holott egyetemre járt (?).

    Most ugyan dolgozik, de nem folytatja a tanulmányait. Miért is nem?
    A második diplomámért keményen fizettem a tandíjat. Akkor vezették be. Befektetésnek fogtam föl, kölcsönt vettem fel (nem volt még diákhitel) és kinyögtem. A tudásért áldozni kell.

    Nem hiszem hogy ésszerű és igazságos dolog mindannyiunknak fizetni azért, hogy millió jogász, média-kommunikátor, politológus stb. szerezzen Magyarországon ingyen diplomát. Miközben kevés az orvos, mérnök, közgazdász, technikus, szakmunkás.
    Tanulni joga van mindenkinek, de ha pl. Kudlik Juli közel a százhoz, teológiát akar hallgatni, akkor azt fizesse is meg.

  10. zed szerint:

    Elnézést kérek, de a cikk burkoltan politizál, feltehetően ezért vette át a csepel.info. Olvasni kell a sorok között! Az írás azt állítja, hogy István önhibáján kívül, külső okok miatt nem tudott idáig érvényesülni, ugyanis képtelen volt finanszírozni a tanulmányait, és muszáj volt otthagyja a fősulit az alábbi okoból:
    1. Családjának anyagi helyzete, rossz életkörülményei (a jóléti/szociális ellátórendszer elégtelensége, a létszükségleti cikkek magas ára),
    2. a tandíjat a munkabéréből szűkösen tudta kigazdálkodni (magas felsőoktatási költségtérítés, alacsony keresetek, a bruttó munkabért terhelő jelentős adó- és járulékterhek),
    3. Édesapja munkanélkülivé vált, azóta ő a családfenntartó (növekvő munkanélküliség, 50 éven felüliek elhelyezkedési nehézségei, alacsony munkanélküli-segély).

  11. médi szerint:

    Az ingyenes tanulás is pénzbe kerül, utazás,szállás,jegyzetek,az étkezés pedig drágább, hiszen menza gyakorlatilag nincs. Egy nappali tagozatos vidéken lakó gyerek legalább 35ezer forintba kerül a családnak,úgy, hogy ruhát, cipőt még nem kapott.Ösztöndíj 12000Ft,tanulmányi ösztöndíj 4,3-ra még nem jár. Munkalehetőség vidéken gyakorlatilag nincs diákoknak se, de a fővárosban is alig. Már csak a tandíj hiányzik, vagy a “részhozzájárulás”! Diákhitelt pedig az vegyen fel, akinek két anyja van, az egyik majd fizeti…

  12. médi szerint:

    Bolemannak a megfejtés: a felsőoktatási intézmények összevonásával lehetőség van arra, hogy vki a tudományegyetem tanárképző főikolai karára járjon pl. Szegeden. Ha megkérdeztek volna, én sem támogattam volna , mint a termelésben dolgozó munkás, az ön első diplomáját.

  13. Huba szerint:

    zed!
    A lányom “ingyen”diplomájával 249.400,-Ft-ot keresett, mely munkaviszonyból az állam: 373.000,-Ft-ot kaszált.
    Fizettem a másodikért, miután 504.800,- lett a fizetése, melyből az állam 891.700,-Ft-ot kaszál.
    Mire fel kaszál az állam havi több mint fél millával többet, ha a befektető nem ő volt, hanem én?

  14. zed szerint:

    Rossz a hozzáállásod, Huba! Állambácsi nem kaszál, mert amit a lányodtól elvesz, annak több mint a felét jóléti kiadásokra fordítja, azaz nyugdíjakra, családi pótlékra, segélyezésre, stb., a nem jóléti kiadások egy része pedig az államadósság törlesztésére megy el. Szűk a mozgástér, szerintem a jóléti kiadások megkurtítása nehezen kerülhető el, amennyiben mérsékelni kívánjuk az eltartók terheit. Elképzelhető, hogy az állami elvonások csökkenésének eredményeként megnő a beruházási, fejlesztési kedv, amitől meglódul a gazdaság, azonban amíg ennek annyi hozadéka lesz, hogy kompenzálja a jóléti rendszer “veszteségét”, több év telik el, ráadásul megugranak a társadalmi egyenlőtlenségek. Ismerve a magyar emberek lelkületét, az adomorál jelentős javulására én nem számítok radikális adócsökkentés esetén sem, erre építeni marhaság. Lehet változtatni az újraelosztó politikán, csak előbb meg kellene mondani a választók szemébe, mire készüljenek. Mivel több az eltartott, mint az eltartó, a Fidesz őszinteséggel nem tudna választást nyerni, tekintve, hogy az emberek mindig a rövidtávú egyéni érdekeiket tartják szem előtt. A Fidesz inkább sumákol, ezért nem készítette el máig a kormányprogramját.

  15. én szerint:

    Szerintem a politika és a bulvár szálljon le Istvánról. Miért kell megkeseríteni az életét?

    Mi pedig nézzük a műsort és szavazzunk, akire úgy gondoljuk, hogy a legjobb.

  16. médi szerint:

    Zed, neked, mint magyar embernek, milyen a lelkületed? Hogy áll az adómorálod? S te, mint ember, a rövidtávú egyéni érdekeidnek megfelelően szoktál szavazni?

  17. Papi szerint:

    Zed!
    Már megint maszatolsz!
    Amit megadóztat azt nem finanszírozza jó lenne ha ezzel tisztában lennél!
    Az egyik hsz-ben arra utaltál ha nem lett volna a három igenes népszavazás akkor István tovább tanulhatott volna és még te vagy baloldali! Ha nem tudnád az ingyenes oktatás ingyenes egészségügyi ellátás az valóban baloldali érték volt! Na ennyit rólad és a te baloldaliságodról!
    Még köszönő viszonyban sem vagytok vele! További jó hazudozást!
    Vigyáz már csak kb: 119 napotok van aztán jön az elszámolás!

  18. ... szerint:

    zed, kéne a kormányprogram mi?
    Ennyire nincs elképzelése sem az mszp-nek, hogy mit kellene csinálni ebben az országban? Akkor mondjatok le.
    Lenyúlnátok a programot is, mint a közpénzt.

  19. médi szerint:

    Én valójában egyetértek a jóléti kiadások megkurtításával, sokan élnek nagyon jól pl. szakértésből, természetesen az állami cégeken élősködve.Na, ezeket jól meg kéne kurtítani.

  20. zed szerint:

    Papi! Mi az, hogy ingyenes?! Tudhatnád, hogy mindennek megfizeti valaki az árát, nem létezik ingyenebéd! És valóban, én akkor a rövidtávú egyéni érdekeim ellen szavaztam, azt hiszem ezzel a lelkületemre vonatkozó kérdést is megválaszoltam.
    Igen, szavazzunk Istvánra, a szegénysorsú csepeli munkásgyerekre. Jó dolog ez a demokratikus tehetségkutatás, de érdemes azon is elmerengeni, mi a fene kerül 315 Ft-ba egy SMS-en, drágább, mint egy vizitdíj.

  21. médi szerint:

    Zed, az adómorálodat nem jellemezted.

  22. loastman szerint:

    Jó lenne Istvánnal törődni inkább ❗

    Hajrá István, a duett szuper volt ❗

  23. Papi szerint:

    Zed!
    Igazad van nem ingyenes mert az adóinkkal megfizetjük az árát! Csak a te bandád ugyanezt még egyszer meg akarja fizettetni velünk!
    De szokásod(tok)hoz híven hallgatok mint az a bizonyos bélsár a fűben!
    Már csak kb: 119 nap aztán fizetni fogtok! 🙂

  24. codec szerint:

    T. Papi! A liberálisok 2008-ban meg akarták velünk zabáltatni, hogy ha valamiért kétszer fizetünk ( horribilis SZJA + különdíj) , akkor rendben mennek majd a dolgok.
    A szavazók akkor úgy gondolták, a regnáló hatalom hitelessége szintje erre nem nyúlt garanciát, ezért elutasították.
    Bölcs volt a nép: a BKV és egyéb ügyek azt igazolják vissza.

  25. Papi szerint:

    T. Codec!
    Most “nagyképű” leszek én is tudom csak az a baj, hogy a magukat “baloldalinak” vallok (Zed csepeli gold, bolemann stb) nem akarják tudomásul venni!

  26. zed szerint:

    “A járulékcsökkentés számtana egyszerű: a kevesebb járulék kevesebb tb-bevétel és kevesebb egészségügyi kiadás. A következmény: rosszabb ellátás. Hogy mégse jusson kevesebb a gyógyításra, ahhoz valahonnan pótolni kell a csökkentéssel kieső pénzt. Befizetheti az állam, ha ezt az összeget megspórolja máshol, vagy ha adót emel. Befizethetik az ellátás igénybe vevői, ezt 300 forintos alapon már kipróbáltuk, népszavazással ért véget. Harmadik lehetőség: a járulékfizetők körének kiterjesztése olyan társadalmi csoportokra, amelyek ma mentességet élveznek.”
    http://hvg.hu/velemeny/200905_Ki_fizeti_a_reveszt.aspx

  27. Jeniszej szerint:

    A dicső demokratikus kormányok az elmúlt húsz év alatt tönkre tettek mindent, ami még működött az átkosban- talán nem is rosszul.
    A jelenlegi politikus elitnek lehetősége volt állami támogatással orosz, angol, amerikai egyetemeken tanulni. Most meg nem értik miért nem telik mind ezekre.
    Ezek az egymást váltó népnyúzó kormányok nem értik, nem tudják megérteni a hanyatlás okát.
    Ki a felelős azért, hogy több az eltartott, mint az eltartó.
    Megmondom ők maguk a hozzá nem értő megélhetési politikusokból álló kormányok.
    Tönkre tettek mindent, lezüllesztették, felszámolták az ipart, zsellérsorba züllesztették a parasztságot.
    Eladták kiárusították földjeiket.
    Rabló korrupt csaló bandák szabad prédája lett az ország.
    Elfelejtették, hogy minden jólét alapja a becsületes munka.
    Lehet az szellemi fizikai, de a lényeg az értékteremtés.
    Mind ezekhez, elsődlegesen munkahelyek szükségesek.

  28. Jeniszej szerint:

    Milyen lesz a mai fiatalok élete húsz – harminc év múlva. Milyen nyugdíjra számíthatnak a minimálbér után.
    Lehet, hogy visszatérünk majd az ógörög szokásokhoz, miszerint a semmirekellő öregeket felvisszük a “hegyre” némi elemózsiával, mint ahogy nemrég egyik idétlen hozzászólásban olvastam.

  29. Zoty szerint:

    Hihetetlen, hogy egy ilyen téma is csak a politikai megosztottságról szól ! Végül is ez a cél, hogy ne legyen összetartás az emberek között, egy fecske nem csinál nyarat. Jó lenne ha már összefognának az emberek, és kinyílnának azok a bizonyos szemek. Feledékenyek az emberek és hiszékenyek. Az óra 20 évig körbejárt, de most majd remélhetőleg nem így lesz. Istvánnak gratulálok iszonyatosan jó hangja van. 🙂

  30. Jeniszej szerint:

    Az biztos most szabadok vagyunk. Dumálhatunk és utazhatunk rongyosan korgó gyomorral a világban. Lehetünk másodrendű hazátlan világvándor, mind néhány ilyen – olyan embertársaink.

  31. én szerint:

    Fogjátok fel miről szól a hír! Nem politika. Szakadjatok már le oda, ahol a pártokról, politikusokról van szó!

  32. miska72 szerint:

    Hajrá István!

  33. Jeniszej szerint:

    T.
    én:
    Olvasd a címet
    “Titok a múltból! Miért kellett ott hagynia a főiskolát Tabáni Istvánnak?”
    Még most is azt mondod, hogy a cím nem utal a politikára
    🙂

  34. Jeniszej szerint:

    István biztos befutó!
    Legfőképp akkor,
    ha még egy melankolikus hangulatot keltő “király” nótát is eldúdol.

  35. Princess szerint:

    Ha a politika és “ott fent” a vezetők úgy döntenek, akkor bizot, hogy István fog nyerni, mert ez kell az átlag polgárnak és ekkor nő a nézettség. Ugye nem gondoljátok, hogy emögött nincs bunda? István biztos egy kimagasló egyéniség és ez a műsor csak segít neki, hogy újra kezdje életét, és azt csinálhassa, amit szeretne.
    (Néha ahhoz, hogy megváltoztassuk az életünket egy nagy áttörés szükséges – ami néha kellemes, de néha borzasztó … de a végén mindig kisüt a nap- viszont onnantól kezdve van lehtősége azokat a dolgokat megcsinálni, amit ő akar! Lehet, hogy annó ott kellett hagynia a sulit, de most kárpótolja az élet, és akár újra is kezdheti vagy folytathatja! Van olyan, aki később sem kap semmilyen lehetőséget …vagy kap, de nem él vele! )
    Szerintem mindannyian vándorok vagyunk az életben, de ha merünk nagyot álmodni és teszünk érte, akkor akár királyok lehetünk! Békét meg hazát ott találnuk, ahol boldogok vagyunk. Az meg rajtunk múlik, hogy kialakítjuk-e magunknak vagy sem!
    István mer érte tenni!

  36. én szerint:

    Kedves Jeniszej!

    Szerencsétlen egy cím, meg kell hagyni. Annyiban politika, hogy ő is és édesapja is elveszítette az állását. A többi fölösleges és erőltetett hozzárendelés.

  37. vermes szerint:

    És ne feledjétek:
    Ernő pornólinkgyűjteménye is bővült!
    http://kommentalok.hu/weblinks.php?cat_id=4
    (kommentálópornó, a felesége támogatásával!)

  38. Jeniszej szerint:

    T.
    én:
    Állításod igaz!
    Politika az amikor egy családfő elveszti ebben a csuda nagy “demokráciában” a munkahelyét?
    Politika az amikor a tehetségek előtt bezárulnak az ajtók?
    Tehát akarva akaratlanul a fenti cím alatt a sok kérdés szegeződhet a mai luzerok által kreált “demokratikus” politikának.
    Milyen az a demokrácia? – amikor az érvényesülés továbbtanulás lehetőség nem a rátermettség, hanem a társadalmi hovatartozás dönti el. (gazdagok – szegények)

  39. Jeniszej szerint:

    Princess:
    A “haza” fogalom mást jelent!
    Nekem biztosan mást jelent ennek a szónak az értelme.
    Igaz az is, hogy az emberiség csoportjaiként változhat az értelme. 🙂

  40. Princess szerint:

    Jeniszej, értelek… de ha Mohamed nem megy a hegyhez, attól még a hegy mehet Mohamedhez, nem?

Itt lehet hozzászólni !