Beállították a Csepel húszéves rekordját

Kosárinfo

Bajnokcsapatunk már nincs, hamarosan sporttelepünk se?

Évad eleji nagy száguldásokat szép számmal feljegyezhetünk a magyar férfibajnokságban, ám olyan menetelésre, mint amit a Zalakerámia-ZTE KK bemutatott, húsz éve nem volt példa. A zalai sereg tíz győztes meccsen van túl, erre legutóbb a Csepel SC volt képes az 1989-90-es bajnoki idényben.

Kilenc találkozón keresztül tartotta a tempót a zalaegerszegiekkel, vagyis őrizte veretlenségét a címvédő Atomerőmű is, ám az Albacomp múlt szombaton felmutatta a stoptáblát, így egyetlen hibátlan társaság maradt a magyar férfi kosárlabda-bajnokságban: a Zalakerámia-ZTE KK. A klub rendkívül tudatos politikát folytat, hiszen – miközben a riválisok nagy többségénél szokás szerint hatalmas volt a jövés-menés – majdhogynem teljes egészében együtt tartotta előző évadbeli keretét. Az elképzelés tökéletesen bevált, hiszen az alapszakasz feléhez közeledve is makulátlan a háromszoros bajnokcsapat.

Márpedig ez a teljesítmény “történelmi távlatban” is megsüvegelendő, hiszen 10-0-ás repesztésükkel húszéves rekordot állítottak be a zalaiak. Legutóbb az 1989-90-es szezonban tartott ki ilyen sokáig a lendület, akkor a bajnokságnak aranyérmesként nekifutó Csepel SC nyert meg sorozatban tíz összecsapást. A Székely, Cuhorka, Somogyi nevével fémjelzett társaság számára 1989. november 22-én Baján ért véget a sikersztori, ám gyanítjuk, annál a kudarcnál lényegesen fájóbb, hogy az évad végén elmaradt a címvédés, hiszen egy vidéki csapat ért fel a csúcsra, a ZTE-Heraklith néven szereplő egerszegi gárda.

Ezt megelőzően persze akadt számos lenyűgöző széria (a legnagyobb 1954 október 18-tól 1960 október 6-ig tartott, és 143 zsinórban megnyert mérkőzésből állt), és nem csodálkozhatunk rajta, hogy valamennyi a Bp. Honvédhoz fűződik: a 33-szoros bajnok évtizedeken keresztül egyeduralkodónak számított hazánkban.

Ami az elmúlt három évtizedet illeti, a fővárosi katonacsapat 1980-81-es (37 sikerrel kezdte az idényt), illetve 1981-82-es (27-0) menetelését manapság gyakorlatilag lehetetlen megközelíteni, ám néhány csapat azért elég sokáig jutott. Kilenc éve az Atomerőmű SE kezdett fergetegesen, hét sikert követően a Szolnok állította meg. Egy évre rá ugyancsak rakéta sebességgel indítottak a paksiak, a 8-0-ás roham Körmenden ért véget. Érdemes megemlíteni az Albacomp egy évtizeddel ezelőtti teljesítményét is. A székesfehérváriak három évre kisajátították maguknak a hazai trónt, miközben a sikersztori első évében (1997-98) öt, a másodikban hét, a harmadikban szintén öt győztes meccsel nyitottak. Hogy a sorozat nem nyúlt tovább, arról mindhárom esetben a pécsiek tehettek…

S ha már az Alba szóba került, illik megjegyezni, hogy a 2003-04-es idényben előbb 13, majd 8 találkozót nyert meg zsinórban a gárda, ám nem az idény elején, az ötödik bajnoki fordulóban ugyanis kikapott Pakson. Két éve a szombathelyi Falco nevétől volt hangos az ország, Kálmán László és társai hét megnyert derbi után Szolnokon szenvedtek vereséget – a dolog érdekessége, hogy ezt a meccset a 11. fordulóból hozták előre.

De vissza a Zalakerámiához, amely szombaton az Albacomp otthonában lép pályára! Kíváncsiak voltunk rá, vajon az egerszegi öltözőben téma-e a sorozat.

“Beszélünk róla, hogy milyen jól néz ki a tabella élén a csapat neve, ugyanakkor nem érzem, hogy nyomás nehezedne ránk, illetve bárkinek is a fejébe szállt volna a siker – felelte Kámán Tamás csapatkapitány. – Remekül összeállt a csapatunk, és nem tagadom, a győzelmek csak növelik az önbizalmat, viszont egy percig sem szabad azon izgulni, mi van, ha kikapunk. A sorozat legértékesebb sikereként két meccset említenék: a körmendi győzelmünket, illetve a Falco elleni, harmincnyolc pontos diadalt. Az utóbbi tökéletes meccs volt számunkra, minden összejött az elsőtől az utolsó percig.”
ÉVAD ELEJI NAGY MENETELÉSEK AZ ELMÚLT 30 ÉVBEN:
1980-81 Bp. Honvéd 37-0 A Ganz-MÁVAG állította meg
1981-82 Bp. Honvéd 27-0 A Ganz-MÁVAG állította meg
1983-84 Bp. Honvéd 13-0 A Csepel SC állította meg
1985-86 Bp. Honvéd 13-0 A Baja állította meg
1989-90 Csepel SC 10-0 A Baja állította meg
1982-83 Bp. Honvéd 9-0 A Baja állította meg
2001-02 Atomerőmű SE 8-0 A Körmend állította meg
2007-08 Falco-Szova KC Szombathely 7-0 A Szolnok állította meg
2000-01 Atomerőmű SE 7-0 A Szolnok állította meg
1998-99 Albacomp-SZÜV 7-0 A Pécs állította meg
1991-92 Bp. Honvéd 7-0 A Baja állította meg
1984-85 Bp. Honvéd 6-0 A Körmend állította meg
2008-09 Atomerőmű SE 5-0 A Szolnok állította meg
2005-06 Atomerőmű SE 5-0 A Körmend állította meg
1999-2000 Albacomp-UPC 5-0 A Pécs állította meg
1997-98 Albacomp-SZÜV 5-0 A Pécs állította meg

kosarinfo.com

8 hozzászólás “Beállították a Csepel húszéves rekordját” bejegyzésre

  1. tibor szerint:

    A kerületben élő középkorúak szerencsésnek mondhatják magukat, mert átélhették Csepel történetének fénykorát, a 70-es évektől 90-ig.
    A település és a lakosság szépen gyarapodott, a szurkolók büszkén emlékezhetnek a sportsikerekre.
    Akkor még nem sejhettük, hogy egyszer fényévekre kerülünk atól, amit átélhettünk.
    Sajnálom a fiatal generációt, nekik az IMF kölcsön visszafizetése jelenti az “élményt”.
    Hajrá, Csepel!

  2. AntiGulyás szerint:

    Mindent “ELSÍBOLNAK” a szocik!

  3. zed szerint:

    Ja, tudjuk: Gyurcsány a hibás! 🙂

  4. malacka szerint:

    Hol van már a tavalyi hó? Ezek húsz év alatt minden tönkre vágtak.

    Hajrá Csepel SC!

  5. hehehehe szerint:

    szegény Takácsból egy igazi csöves lett…a kosárlabdán kívül tökhülye volt mindenhez. van ilyen, de más országban egy sikeres sportkarrierből meg lehet keresni az életre valót…

  6. AntiGulyás szerint:

    Hajrá Csepel RSC!Hajrá Csepel!

  7. Papi szerint:

    Zed!
    Te egy látnok vagy: Ja, tudjuk: Gyurcsány a hibás! 🙂

Itt lehet hozzászólni !