És akkor megszólalt Rolex Laci: “fizessenek a gazdagok!”

Orbán Viktor miniszterelnökkel szinte egy időben ismertette saját gazdaságmentő javaslatait Botka László, Szeged szocialista polgármestere. Az egyébként luxuséletet élő politikus “Nemzeti Szolidaritási Programot” hirdetett. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy leporolta a régi szlogent, amivel még az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként turnézott.

Most a szolidaritás miatt van szükség arra, hogy “fizessenek a gazdagok”. Közleménye arra nem tér ki, hogy ő személy szerint mennyivel járul hozzá a gazdaságmentő akcióhoz, mennyi Rolexét vagy éppen melyik luxus autóját dobja be a közösbe.

Botka László Nemzeti Szolidaritási Programot hirdetett, vagyis olyan javaslatcsomaggal rukkolt elő, amelyben azt fejtegeti, miként lehetne szembenézni a kibontakozó gazdasági válsággal.

Történelmi időket élünk. A világ és hazánk sem nézett még szembe olyan kihívással, mint ez a mostani, a koronavírus-járvány – kezdi közleményét Botka, majd azzal folytatja – ami, azért súrolja a rémhírkeltés határát, – hogy szörnyű apokalipszis következik heteken belül.

Már most több tízezer ember elveszítette az állását, de ez a szám folyamatosan növekszik. Heteken belül százezrek válhatnak munkanélkülivé, de a milliós nagyságrend sem elképzelhetetlen már.

Botka ennél tovább is megy: arról ír, hogy azt sem tudjuk, egyáltalán visszatérhet-e az életünk a normális kerékvágásba.
Elismeri a kormány intézkedéseit, de szerinte haladéktalanul az ő programjára van szükség

Persze már az is elismerésre ad okot, hogy a szocialisták egykori miniszterelnök-jelöltje ezúttal legalább nem ekézi az egészségügyet, és még azt is elismeri, hogy nincs olyan egészségügyi rendszer a világon, amelyik biztonsággal meg tudna birkózni a megbetegedések ilyen nagy számával.

Méltatta a miniszterelnök által bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseket is. Mint írja, ebben a helyzetben jó döntésnek tartja, hogy a kormány különadót vet ki a multikra és a bankokra. Ugyanakkor szerinte ez nem elég, mert itt és most az ő általa korábban meghirdetett nemzeti szolidaritási programra van szükség, ami a szlogenjévé vált:

Fizessenek a gazdagok!

Botka kiszámolta, kinek mennyit kéne beadnia a közösbe

Öt pontban gyűjtötte össze, hogy kinek, mennyit kellene kötelezően bedobnia a közösbe, mennyi szolidaritási hozzájárulást kellene befizetnie: azoknak a vállalatoknak, amelyek a közbeszerzések legnagyobb nyertesei voltak, azaz 2010 óta több, mint 5 milliárd forint értékben nyertek közbeszerzéseket. Javasolja, hogy vegye ki a részét a védekezés költségeiből a tőkésosztály – százalékos arányban határozná meg mekkora vagyon után mennyi lenne a kötelező befizetendő összeg. Az így befolyt összegből az egészségügyben és a frontvonalban dolgozóknak biztosítana megfelelő védőeszközt (ami, csak halkan jegyezzük meg, hogy a javaslata nélkül is folyamatban van), továbbá minden magyar állampolgárnak alanyi jogon akkora támogatást fizetne, hogy a válság alatti havi jövedelme mindenkinek elérje a 110 ezer forintot.
Amikor helyzet volt, mindig a gazdagok oldalára állt, lásd Szeviép-ügy

“Rolex Laci” szolidaritási programjának hitelessége már akkor megbukott, amikor először bejelentette, még miniszterelnök-jelöltként. Nem csak azért, mert miközben luxus autókkal furikázott, luxusutakon üdülgetett és olyan Rolex órákkal a karján pózolt, amelyek egy lakás árát is megérték, a vagyonnyilatkozatából ezt-azt kifelejtett. Ismert, hogy a Szeviép-vezér barátai, csak ott helyben több, mint 20 milliárd forint értékben nyertek közbeszerzéseket, családok százait verték át és emberek tucatjait tették tönkre. Ebben a helyzetben Botka természetesen nem a károsultak oldalára állt, hanem a luxusban dúskáló vállalkozókat mentegette. És teszi ezt ma is. Még a közelmúltban is az állam által kártalanítottakat támadta, őket számoltatta volna el, hogy mégis ki és milyen alapon, mennyit kapott. Amikor a Szegedi Törvényszék másodfokon felmentette a barátait a csődbűncselekmény vádja alól, még azt is felvetette, hogy teljesen jogszerűtlen volt a kárenyhítés, és a károsultak azok, akik meglopták az adófizetőket.

A szegedi polgármester a jelek szerint most is csak a szavakban jeleskedik, és, ha a tettek mezejére kellene lépni, meghúzza magát. Arról egyetlen hírt, közleményt sem találtunk, hogy Botka László – akinek bőven van mit a tejbe aprítani – magánemberként vagy polgármesterként tett volna bármilyen felajánlást. Ellenben Nemesi Pált, a Fidesz polgármesterjelöltjét számon kérte. Szabó Bálint független önkormányzati képviselő a PestiSrácok.hu-nak azt mondta: bár a polgármester korábban ígértet tett arra, hogy a bíróságok által számára megítélt sérelemdíjakat a rászorulóknak adja, hiába kérdezték, nem tudta megnevezni, hogy ebből kinek fizetett akár csak egy forintot is. Szabó arra is javaslatot tett, hogy a pápai önkormányzathoz hasonlóan, rendeletben állítsák le a választások egyébként megduplázott képviselői tiszteletdíjak kifizetését, és az október óta felvett összeget a képviselők fizessék be egy védekezési alapba. Ő személy szerint, közel  900 ezer forintot ajánlott fel és fizetett be az OMSZ adomány számlájára. Javaslatát még csak szóra sem méltatták, sem Botka László, sem a városvezetésben többséget képviselő szocialisták.

Egy képviselő 5 havi tiszteletdíjából meg lehet venni egy oxigénterápiás, légzéssegítő berendezést. Ha az összes képviselő követte volna a példámat, az összes szegedi mentőt fel tudtuk volna szerelni ezzel az eszközzel – de a kérésem süket fülekre talált – mondta Szabó Bálint.

Forrás: Pesti Srácok

5 hozzászólás “És akkor megszólalt Rolex Laci: “fizessenek a gazdagok!”” bejegyzésre

  1. abc123 szerint:

    Ezek szerint érzékeny pontra tapintott…
    Azért azt láthatjuk hogy amikor Tiborcz,Rogán stb, feleségek megjelenek valahol akkor a luxuskocsijukból hány milliós táskákkal,ruhákban,órával és karkötőkkel felszerelve szállnak ki (amikből darabja (7 milla)kerül annyiba mint egy Rolex-és minimum 2-3db-ot hordanak+a másik kezükön egy Rolex…)

  2. Nagyapó szerint:

    „A szocialistákkal az a baj, hogy előbb-utóbb kifogynak a mások pénzéből.” (Margaret Thatcher örökbecsű mondása)
    Apropó! Mészáros egy milliárd Ft-ot adományozott a koronavírus-járvány ellen!! Soros 300 milliót adott, mire? Gyurcsányné bőkezűen 30 maszkot!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Pipás Psta szerint:

    abc123
    Régen az emberek amit loptak, szégyellték, eldugták. Ma kérkednek gazdagságukkal. Akinek Isten a barátja (apósa, rokona, haverja…), az előtt zárva a börtön kapuja!

  4. Nagyapó szerint:

    “Pipás Psta” asszony! 😀
    Gondolom Gyurcsány(i)-ra gondolt!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Aggastyán szerint:

    Így van! Ami régen egy Nokia-s doboz volt csak, az ma már Mészáros Lőrinc! Micsoda különbség, nem? 🙂

Itt lehet hozzászólni !