„Csak fegyelmezetten tudunk védekezni”

Most az összefogás, az önfegyelem, az önmérséklet ideje van, nem pedig a széthúzásé, az öncélú pánikkeltésé és a pártpolitikai csatározásé – jelentette ki lapunknak Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

– Hétfőn lett volna esély arra, hogy az ellenzéki politikusok félretegyék a pártpolitikát, és támogassák a veszélyhelyzet meghosszabbítását elrendelő törvény keddi elfogadásának lehetőségét. Hogyan értékeli a kialakult helyzetet? Mi a véleménye az ellenzék viselkedéséről?

– Az ilyen veszélyhelyzet a politikusokból is a legjobb vagy a legrosszabb énjüket hozza ki. Belőlük ez utóbbit. Ezt tapasztalhattuk meg már a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén is 2015-ben. A Gyurcsány uralta ellenzék – a DK-tól az MSZP-n át a Jobbikig – akkor is úgy érezte, hogy eljött számukra az idő: nem a hazánkat és Európát elözönlő veszélyes migránsokat akarták kívül tartani, hanem külső segítséggel Orbán Viktor kormányát megbuktatni. Akkor is a pénz és a hatalom, nem pedig a magyar emberek érdekelték őket. Ez sajnos, ma sincs másként. Az ellenzék egységesen akadályozta meg a veszélyhelyzet fenntartását. Ezzel egy időben pedig az Európa Tanács főtitkára és a hírhedt LIBE bizottság balosai is nekiugrottak Magyarországnak. A miniszterelnökünk nem véletlenül küldött nagyon határozott üzenetet Marija Pejcinovic Buric főtitkárnak: „Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától.” A koronavírus okozta járványhelyzet rendkívül súlyos, mert itt közvetlenül az emberéletekről van szó. Most az összefogás, az önfegyelem, az önmérséklet ideje van, nem pedig a széthúzásé, az öncélú pánikkeltésé és a pártpolitikai csatározásé.

– Jövő kedden a Fidesz–KDNP-többség már az ellenzék nélkül is elfogadhatja Varga Judit igazságügy-miniszter azon javaslatát is, amelyben szigorítanák a rémhírterjesztésre vonatkozó szabályokat. Miért van erre szükség?

– Az álhírek, a hazugságok, a tényeket szándékosan elferdítő nyilatkozatok és híresztelések kezelhetetlen egyéni és csoportos pánikot okozhatnak, illetve a sikeres és eredményes válságkezelés gátjává válhatnak. Teljesen mindegy, hogy akik ezt elkövetik, azokat mi hajtja: az ostobaság, a feltűnősködés, a gonoszság, a gyűlölet vagy éppen a pénzügyi, hatalmi haszonszerzés. Sajnos már mindegyikre volt példa a járvány kitörése óta. Az egyik szerint, ha elfogadjuk a koronavírus-törvényt, akkor a jövőben nem lesznek választások Magyarországon. Az igazságügy-miniszter ezt az Országgyűlésben „olcsó, otromba és ordas hazugságnak” nevezte, és a törvényjavaslata is kemény választ ad rá: „Aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

– A múlt hét óta katonai járőrök is megjelentek az utcákon, és a honvédség segíti a kiemelt magyar cégek irányítását. A közbiztonság, a közrend fenntartása, a lakosság bizalmának erősítése mellett milyen feladatokban tudnak még segítséget nyújtani a katonák az állampolgároknak?

– A Magyar Honvédségnek kiemelt szerepe, kötelezettsége és felelőssége van hazánk függetlenségének, a magyarok lét- és vagyonbiztonságának biztosításában. Fokozottan igaz ez különleges jogrend esetén, veszélyhelyzetben. Az ellenséggel szemben – legyen az akár egy kórokozó – csak rendben, fegyelmezetten, szervezetten és összefogva tudunk védekezni. Az elmúlt időszak azt mutatja, hogy mi, magyarok ezt megértettük és elfogadjuk. Tudjuk, hogy időt kell nyernünk, lassítanunk kell a gyilkos koronavírus terjedését, óvnunk kell gyermekeinket és idős szü­leinket egyaránt, le kell mondanunk bizonytalan időre az eddig megszokott életmódunkról. A küzdelem mindenkitől áldozatot követel, de a legnagyobbat az egészségügyisektől – orvosok, ápolók, nővérek, mentők – és a rendfenntartóktól – honvédek, rendőrök, katasztrófavédelmisek. Hálás köszönet és megkülönböztetett tisztelet illeti őket. Honvédeink őrzik a határokat, biztosítják az áruszállítást és az országon való humanitárius áthaladást, nyolcvannégy létfontosságú vállalatnál segítik a biztonságos és folyamatos működést, ötvenegy kórházban a veszélyhelyzeti rendet, járőröznek tizenöt nagyvárosunkban, készenlétet biztosítanak a laktanyákban. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum még a digitális oktatócsomagok kialakításában is részt vesz, tábori lelkészeink pedig katonáink és családtagjaik lelki-szellemi megerősítésén fáradoznak. A minap ötven tábori ággyal szereltük fel a nyergesújfalui kórházat, és előszűrő beléptető rendszert alakítottunk ki a Heim Pál gyermekkórház kis betegei, szüleik és az ott dolgozó gyógyítók védelmében. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány a koronavírus terjedésének csökkentése érdekében március 28. és április 11. között kijárási korlátozást vezet be az ország teljes területén. A lakóhelyet csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása érdekében lehet elhagyni. Ennek betartatása, ellenőrzése is a katonáink feladata lesz. Innen is, eseménymentes szolgálatot kívánva, azt üzenem nekik: „A haza minden előtt!”

Röviden

Hamis, hazug tartalmú levél terjed a Kásler Miklós miniszter aláírásával az interneten – írta tegnapi közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A „halottvizsgálatokat végző orvosoknak” címzett hamis levél írója azt a látszatot kívánja kelteni, mintha a miniszter utasítására el kellene titkolni a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak számát. A tárca hangsúlyozza, a kormány és az egészségügyért felelős miniszter a fertőzés megjelenésének első pillanatától kezdve elkötelezett volt abban, hogy mindig gyors és valósághű tájékoztatást nyújtson a lakosságnak. A hamis levél terjesztője a legundorítóbb módon próbál pánikot kelteni, ami már büntetőjogi kategória, és a hatóságok a legszigorúbban fognak fellépni ellene – közölte a minisztérium.

Hétfőtől alsósoknak szóló oktatási műsorokat is közvetít az M5 csatorna. Az adás alapvető ismeretekre tanít az írás, anyanyelv, matematika, természetismeret mentén. Az M2 gyerekcsatorna szombattól szintén új sorozattal jelentkezik, hogy a gyerekek a járvány idején is hasznosan, játszva tanulva töltsék az idejüket. Az epizódokban többek között megmutatják, milyen egy élménnyel teli napirend otthon, hogy kell palacsintát sütni, hogyan lehet védekezni a koronavírus ellen, és miért fontos az alapos kézmosás.

Véradási és plazmaadási céllal elhagyhatjuk a lakhelyünket a kijárási korlátozás idején is – hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat.

A világjárvány idején is folyamatos a kapcsolattartás a külhoni magyar közösségekkel – hangsúlyozta Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár. A korábban elindított nemzetpolitikai programok zajlanak, a kialakult veszélyhelyzetre való tekintettel ugyanakkor számos, erre az évre tervezett program módosul. Augusztus 31-ig a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága semmilyen rendezvényt nem szervez és megvalósulását nem támogatja.

Hajléktalan emberek számára alakított ki karanténként szolgáló menedékhelyet egy használaton kívüli budapesti épületben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a menedékhely fokozott biztonsági előírások mellett működik majd, csak egészségügyileg indokolt eseteket fogad. A Magyar Honvédség hét budapesti hajléktalan-ellátó központban összesen tizenegy katonai sátrat állított fel, így segítve az intézmények működését.

Forrás: Magyar Hírlap

3 hozzászólás “„Csak fegyelmezetten tudunk védekezni”” bejegyzésre

 1. Nagyapó szerint:

  A zellenzék ismét megmutatta a néphez való viszonyát. Nekik nem a járvány elleni küzdelem, hanem vezetőik egyéni érdeke a fontos, azaz, hogy újra képviselők lehessenek! Jellemző Szél Bernadett, aki mivel háttérpártja nincs, állandóan gágog, mert csak listán juthat újra a parlamentbe. Fontos a főnök jóindulata. Vagy a jobbikos Jakab Péter, pártja népszerűsége pánikszerűen konvergál a nullához, így neki sincs más lehetősége. A törpepártok vezetőinek egyetlen lehetősége a lista, mivel saját programot nem tudnak felmutatni. Érdekes Tóth Bertalan esete. Ő még nagypárti álmokat szövöget, ezért próbál lavírozni, megszavazná. de…!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 2. Gary Ridgway szerint:

  Azonkívül Varga minden javaslatát támogatták…
  Csak a korlátlan időt nem, de ezt a csúsztatást már megszokhattuk.

 3. Nagyapó szerint:

  Sorozatgyilkos (Gary Ridgway ) ismét félretájékoztat! A pénteki szavazás a házszabályi rendelkezésektől való eltérésről szólt. A törvényről ma történik szavazás!
  A pártok frakcióvezetőinek megbeszélésén egyetértés volt, majd a zellenzék megfordult (l. vasárnap – 19:35 beírást).

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !