Koronavírus: így előzte meg Magyarország az európai országokat

Kínai nagykövet: „Magyarország az első ország volt, amely Kínának segítséget nyújtott”

Origo, 888, Csepel.info

Éles viták zajlanak arról, hogy időben meghozta-e Magyarország a szükséges intézkedéseket a járvány megfékezésére. Erről mutatunk most egy összefoglalót.

Azt azonban meg kell említeni: amíg Budapesten már megvalósult a rendeleti kormányzás, a magyarországi ellenzéki pártok politikai okokból akadályozzák ugyanennek a járványvédelmi szempontból fontos intézkedésnek az országos bevezetését.

A veszélyhelyzetet Magyarországon az első regisztrált eset utáni 7. napon, Lengyelországban a 9. napon, Csehországban a 13. napon hozták meg. Ugyanezt az intézkedést Belgiumban a 37. napon, Spanyolországban a 45. napon jelentették be, ekkor egyébként kijárási tilalmat is elrendeltek. Miután Magyarországon nagyon hamar meghozta a kormány az óvintézkedéseket, a kijárási tilalmat eddig nem kellett bevezetni. Ahhoz, hogy ez így maradjon, az kell, hogy az emberek betartsák a kéréseket, akiknek kell, maradjanak otthon a veszélyhelyzet idején.

Olaszországban, a koronavírus által leginkább sújtott uniós tagállamban január 31-én regisztrálták az első két koronavírus-pozitív beteget. Az olasz kormány 38 nappal ezután hirdette ki a teljes országra a karantént. Ugyanezt az intézkedést Nagy-Britanniában az 52. napon jelentette be Boris Johnson miniszterelnök.

Fontos eleme a vírus elleni védekezésnek az iskolák, egyetemek bezárása is. Olaszországban a diákok a vírusválság 34. napján álltak át a digitális tanításra. Ugyanezt az intézkedést Csehországban a 10. napon, Lengyelországban és Magyarországon a 12. napon, Ausztriában a 21. napon, Németországban és Svédországban pedig (az egyetemek tekintetében) a 45. napon tették meg. Belgiumban először csak az általános iskolákat zárták be, 37 nappal az első fertőzött megjelenése után, az egyetemeket akkor még nem, mostanra viszont ott is teljes mértékben átálltak a digitális távoktatásra.

Franciaországban március 16-tól zártak be az iskolák és az egyetemek is, a nyugat-európai állam ekkor már az 52. napon tartott a fertőzés megjelenésétől kezdve.

Európa-szerte az éttermeket, bárokat és szórakozóhelyeket is be kellett zárni a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Ez Magyarországon a 13. napon, Lengyelországban és Ausztriában a 14. napon, Olaszországban a 37. napon, Spanyolországban a 44. napon, Franciaországban az 54. napon történt meg az első regisztrált koronavírusos esethez képest.

Hasonló intézkedéseket kellett meghozniuk a kormányoknak a rendezvényeket illetően, ahol a legnagyobb a csoportos vírusfertőzés esélye. Magyarország a 7., Lengyelország a 8. napon, Ausztria a 14. napon, Spanyolország a 28. napon, Olaszország a 37. napon, Svédország a 40. napon, Belgium és Németország a 42. napon lépett. A szakemberek figyelmeztetése ellenére az Egyesült Királyság az 52. napon Franciaország pedig csak az 56. napon intézkedett.

Hasonlóan lényeges aspektusa a védekezésnek a határok lezárása is, amely ugyanakkor az unió egyik alapelvét, a nyitott határok elvét veszélyezteti. Ausztria az Olaszországgal közös határszakaszát 18 nappal az első fertőzött megjelenése után zárta le, de a többi határát csak egy héttel később. Lengyelország az első fertőzéstől számított 10. napon, Magyarország a 13. napon, Csehország a 15. napon intézkedett a határzár bevezetéséről. Spanyolország az első eset regisztrálása utáni 45. napon hozta meg ezt a döntést, Németország a 49., Franciaország pedig csak az 56. napon rendelt el határzárlatot – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A worldometer koronavírus-adatbázisa szerint kedden éjfélkor világszerte 418 273 fertőzött volt. A megerősített fertőzések számát tekintve továbbra is Kína jár az élen, 81 171 regisztrált esettel. Az európai országok közül Olaszországban, illetve Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet: az előbbi államban 69 176, az utóbbiban 42 058 a regisztrált koronavírusos betegek száma. Németországban jelenleg 32 991, míg Franciaországban 22 304 fertőzött van.

Kínai nagykövet: „Magyarország az első ország volt, amely Kínának segítséget nyújtott”

Szijjártó Péter a kínai nagykövettel találkozott.

A kihívások nemcsak arra valók, hogy leküzdjük őket, hanem hogy megmutassák az igazi barátokat.

Magyarország elsőként segített Kínának a járvány kitörésekor, most pedig csak a héten 9 repülőgép több száz tonnányi védekezéshez szükséges felszerelést hoz Magyarországra Kínából.

Ennyit a keleti nyitás szükségességéről és megalapozottságáról…

Origo, 888, Csepel.info

3 hozzászólás “Koronavírus: így előzte meg Magyarország az európai országokat” bejegyzésre

 1. Nagyapó szerint:

  Megvan a keleti nyitás jó hatása.

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 2. János szerint:

  Most sem Brüsszeltől várhattuk a segítséget. Az ellenzék meg süllyedjen el szégyenében, hogy cserben hagyta az országot.

 3. János szerint:

  Úgy tűnik valaki a nevemben ír. Én most kapcsoltam be a gépemet. Másik János mellőzd ha lehet !!!!!
  . !

Itt lehet hozzászólni !