Rossz hír: ezt a vírust nem irtjuk ki

Portfolio.hu, Facebook, Csepel.info

Ez a vírus nem irtható ki. Velünk marad, de sokakban kialakul az immunitás, így lelassul majd a terjedése. Idővel orvosság és oltás is lesz ellene, utóbbi valószínűleg később. Ennek ellenére helyes az, amit Magyarország kormánya most tesz ellene – állítja a világhírű magyar hálózatkutató.

Nemcsak a kormányokat, de az embereket is érdekli, hogy hogyan lett ekkora világjárvány egy tavaly, Kínából indult vírusból és hogy hogyan lehet fékezni a terjedését. A hálózatelmélet képviselői szerint a vírus terjedésére ad kézenfekvő megoldást a tudományág. Nem véletlen, hogy az elmúlt hetekben a hálózatelmélet legnagyobb kutatói sorra szólalnak meg és szavukra az egész kétségbeesett világ figyel. 

Alessandro Vespignani olasz származású Bostonban élő professzor és csapatának munkásságát egy héttel ezelőtt mutatta be a New York Times. A lapnak nyilatkozva Vespignani háborús helyzetről beszél. Ezt a korábbi járványok idején (ebola, zika) szerzett tapasztalataira alapozza, amikor az adatok érkezésével párhuzamosan, folyamatosan, élőben modelleznek.

Az elmúlt tíz évben épült be a járványkutatók gondolkodásába a hálózatkutatás. A cikk szerint az egészségügyi világszervezetek ilyen helyzetekben napi szinten egyeztetnek az olyan hálózatkutató csapatokkal, mint az NSI. A csapat egyébként a vuhani adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy az első kínai utazási korlátozások néhány nappal késleltették a vírus megjelenését Kína többi részén, azonban a világ más pontjain ezzel 2-3 hét időt nyertek az országok. Azt is vizsgálják már a kínai adatok alapján, hogy más korlátozó intézkedések milyen hatással jártak a vírus terjedésére, így például az iskolabezárások. Vespignani kollégája, Ana Pastore y Piontti fizikus azt is kiemelte, hogy minden ország, minden állam különböző lehet, ez ugyanis függ az egyének viselkedésétől és a háztartások összetételétől.

Aki megtette

Barabási Albert-László már korábbi tanulmányaiban bemutatta, hogy a hálózatkutatást hogyan lehet a vírus elleni küzdelem szolgálatába állítani. A napokban saját Facebook-oldalán osztott meg egy 2015-ben készített videót, melyben a Spektrum a vírusok terjedéséről készített egy epizódot (a csatorna néhány héttel ezelőtt tette ingyenesen elérhetővé ezt a részt).

Ebben az 5 évvel ezelőtt videóban a magyar professzor az első megszólalásában – a mostani koronavírus okozta helyzetben visszanézve szinte jövőbe látóan – így fogalmaz :

Azt hiszem, még nem láttunk mindent. A 21. században nem az a kérdés, hogy lesz-e világméretű járvány, hanem az, hogy mikor és hogy mennyire lesz pusztító.

“Fel kell ismernünk, hogy a válasz nem orvosi jellegű, mivel egy új betegségre hónapokig, évekig tart vakcinát fejleszteni. Egyedül úgy állhatjuk útját egy jövőbeli járványnak, ha megértjük az ember mobilitását. Menet közben kell megállítanunk” – érzékeltette a hálózatelmélet jelentőségét járványok idején.

Az emberi mobilitás megértésével megérthetnénk a vírus terjedésének útját és kideríthetnénk, mit kell tenni annak megállítása érdekében anélkül, hogy tönkre tennénk a gazdaságot – tette akkor hozzá Barabási, akinek a megszólalása után a videóban épp a fentebb bemutatott Alessandro Vespignani szólal meg a témában.

Elindul valahonnan a vírus és tovább halad valamely fő elosztópont felé, lehet az London, Párizs, New York Szingapúr. Ott megfertőz másokat, így fejlődik a dinamikája. A járvány nagyvárosról nagyvárosra, majd kisebb repülőterek, kisebb régiók felé halad. Ezen útvonalak alapján tudjuk mérni és modellezni a jelenséget és közelebb kerülünk annak megértéséhez, mit tartogat a jövő – fejtette ki az olasz professzor a 2015-ös műsorban.

Ez egy endemikus vírus, vagyis nem irtható ki. Állandóan velünk lesz, csak sokakban kialakul az immunitás, így lelassul majd a terjedése. És lesz idővel orvosság, oltás is, bár valószínűleg később

– vélekedett, majd hozzátette: megtanulunk együtt élni ezzel a vírussal, mint sok más vírussal.

Magyar Hang is készített interjút a kutatóval a héten. Ebben arról is beszélt, hogy lesz második hulláma a mostani vírusnak. “A szimulációk azt mutatják, a karanténok a kiirthatatlan vírusok esetében – és a koronavírus ilyen – érdemben nem változtatják meg a betegek számát, csak eltolják időben a megbetegedéseket. De aki időt nyer, életet nyerhet: ha valakihez egy év múlva jut el a betegség, azt olyan orvosok fogják kezelni, akik már sokkal többet tudnak erről” – mondta.

Szerinte a koronavírustól nem ijedtünk meg kellőképpen (miközben mivel globális világban élünk, ezért ha Kínában megjelenik egy vírus, az 24 órával később már Bostonban is ott lehet vagy bárhol máshol), ezért kiirtani már nem lehet, de a kínai példa azt mutatja, hogy drasztikusan lehet lassítani.

Arról is beszélt a lapnak, hogy amit a jelen helyzetben Magyarország és sok más ország csinál, azok a helyes és szükséges lépések, és az érdemjegyet majd csak utólag adják meg érte. Meglátása szerint minél izoláltabb egy régió, annál lassabban ér oda. A lapnak is beszélt a román esetről. Romániában a beszélgetés idején 260 esetről tudtak, de a vendégmunkások tömeges hazatérésével a folyamatok felgyorsulnak.

Forrás: Portfolio.hu

3 hozzászólás “Rossz hír: ezt a vírust nem irtjuk ki” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Ezek után természetes, hogy a dk-s összerottyanás nem szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását!
    Ami rossz az országnak, jó a zösszerottyanásnak!😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Bagoly szerint:

    A dk-s összerottyanás, virus kis hazánkban.
    Semmi szüség rájuk !

  3. Kovacsics Rémusz szerint:

    A szivárvány tömörülés nyugottan mehet a sóhivatalba, hisz csak a szégyen és gyalázat van velük!
    Hamár baloldal kell az országnak, ottvan példának okán a Türner Gyulabácsi pártja.
    Őkmég nemjáratták le magukat, demég normális programokat is lehetett olvasni töllük.

Itt lehet hozzászólni !