Csepelre érkezett a częstochowai Fekete Szűzanya képmása

Csepel.info

Eredetileg a lengyel-magyar barátság napjának lett volna az ékessége, amit 2020-ban éppen nálunk rendeztek – volna. A járvány miatt a rendezvény elmaradt, a képmás viszont megérkezett – ahogy a lengyelek azt ígérték. Most a Kisboldogasszony templomban várja a katolikus híveket.

A częstochowai Fekete Madonna, (Czarna Madonna vagy Matka Boska Częstochowska lengyelül) ikon Európa egyik legismertebb Szűz Mária ábrázolása, a lengyel katolicizmus és függetlenség szimbóluma. A Jasna Góra-i pálos kolostorban őrzik Lengyelországban, Częstochowában. A legenda szerint Szent Lukács evangélista festette egy cédrustáblára, amely a Szent Család otthonából származott. Az egyik legrégebbi Jasna Góra-i irat szerint a kép Jeruzsálemből Konstantinápolyon és Belzen keresztül került a kolostorba, 1382 augusztusában. Ugyanebben az évben kapták birtokul Jasna Górát (magyarul Fényes Hegy) a magyar pálosok.

Az ikon, amelynek csodatévő erőt tulajdonítanak, évszázadok óta vonzza a zarándokok tömegeit a világ minden tájáról. A Fényes Hegyet a világ egyik leglátogatottabb zarándokhelyévé tette. Az egyik legismertebb csoda az 1655-ös svéd invázió (az „Özönvíz”, lengyelül Potop) idején történt, amikor egy maroknyi lengyel egy egész támadó protestáns hadsereg ellen védte meg a kolostort. A megmenekülést a lengyelek a Madonna csodatévő erejének tulajdonították, a támadás feletti felháborodás és a siker pedig megfordította az egész háború menetét. A következő évben, 1656. április 1-jén János Kázmér (Jan Kazimierz) lengyel király hálából a lwówi (lembergi) Szent Szófia-székesegyházban Máriának ajánlotta fel országát, így a Szűz Lengyelország patrónája és királynője lett. A Fekete Madonna képet később meg is koronázták. Az orosz uralom idején Miklós cár „a legveszélyesebb lengyel forradalmárnak” nyilvánította a Fekete Madonnát, és betiltotta a częstochowai zarándoklatokat. A Fekete Madonna volt az 1970-es években megszerveződő, Lech Wałęsa vezette Szolidaritás mozgalom egyik szimbóluma.

Ma érkezett meg a częstochowai Fekete Szűzanya hordozható képmása az “Összeköt minket az ima” – lengyel-magyar imakörút egyik hazai állomására, a Kisboldogasszony templomba, ahol virágot helyeztünk el Európa egyik leghíresebb kegyképe, a lengyel katolicizmus jelképe mellett.

A lengyelországi ikon érkezésével nyitottuk volna meg a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából tartandó programsorozatot, ugyanis 2020-ban Csepelt érte a megtiszteltetés, hogy házigazdái legyünk a két nemzet ezeréves barátsága előtt tisztelgő rendezvényeknek. Sajnos azonban a járványhelyzet közbeszólt, így a csepeliek biztonsága érdekében a programokat már a korábbiakban lemondtuk.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel arra szeretnék kérni mindenkit, különösen a 70 éven felülieket, hogy saját biztonságuk érdekében maradjanak otthon, és ott mondják el imádságaikat a Fekete Madonnához.

– írta Borbély Lénárd polgármester a Facebook-oldalán.

Csepel.info

2 hozzászólás “Csepelre érkezett a częstochowai Fekete Szűzanya képmása” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Fekete Madonna védte Lengyelországot, védte II: Rákóczi György erdélyi fejedelem támadása ellen is 1657-ben.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Csepeli Kérdező szerint:

    Csak atomtámadás és koronavírus ellen nem véd.
    Kár…

Itt lehet hozzászólni !