Budapesten a legtöbb: folytatódik Csepelen a faültetés

MTI, Blikk, Csepel.info

Harminc új fát ültettek el önkéntesek részvételével, valamint az agrár-, az innovációs és technológiai, illetve a honvédelmi tárca államtitkárainak és a XXI. kerület polgármesterének közreműködésével a csepeli Daru-dombon pénteken.

Az elmúlt tíz évben Csepel ültette a legtöbb fát Budapesten, és ez jó eséllyel évekig így is fog maradni.

Borbély Lénárd, a XXI. kerület polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a Csepeli zöld sziget program keretében évente 45 ezer egynyári növényt, valamint 7-8 ezer őszi cserjét osztanak szét a helyi lakosoknak, illetve van gyümölcsfa-osztási és komposztálási program is.

A polgármester kiemelte, hogy 2010 óta több mint 10 ezer új fát ültettek el, amivel Csepel az első a budapesti kerületek között. Idén döntött az önkormányzat arról is, hogy minden gyermek születése után elültetnek egy új fát – tette hozzá.

Jelezte azt is, hogy készül a kerületben klímastratégia, amelynek része a tervezett faültetési program.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára felidézte, hogy a klímaválság hatásainak csökkentése érdekében a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervet hirdetett meg. Ebben szerepel a többi között az a vállalás, hogy a kormányzat gondoskodik minden újszülött után 10 fa ültetéséről. Ez évente 1 millió, 2030-ig 10 millió fát jelent.

Az erdőgazdaságokban, az utak és vasútvonalak mentén, barnamezős, valamint a honvédségi használatra feleslegessé vált területeken faültetési programot indítanak – jelezte az államtitkár.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára kiemelte, hogy a városokban különösen fontos a zöldfelületek, az erdőborítottság növelése, a Csepelhez hasonló peremkerületek erdőterületeinek megőrzése és bővítése. A fával borított területek már rövid távon hatékonyan ellensúlyozzák a klímaváltozás negatív hatásait, például a városi hőszigetek kialakulását.

Az államtitkár ezért arra biztatta az önkormányzatokat, hogy vegyék igénybe a Vidékfejlesztési program erdősítési támogatási pályázatát, az állami erdőgazdaságok pedig rendelkezésre állnak a szakmai munkában, tervezésben, kivitelezésben, vagy akár az önkéntesek szakmai segítésében.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára, a körzet országgyűlési képviselője (Fidesz) a “gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” szlogent felidézve kiemelte, korábban Csepelnek ez a területe rendkívül elhanyagolt volt. Most felújítva, parkosítva várja a családokat, és az újabb fák ültetése is a természet megőrzését segíti.

Hangsúlyozta egyebek mellett azt is, hogy a fiatalok, a diákok, a tanárok, a helyi lakosok együtt többet tehetnek azért, hogy a terület még zöldebb legyen.

A HM államtitkára szintén kitért arra, hogy a használaton kívüli honvédségi területekkel csatlakoznak az országos faültetési kezdeményezéshez.

 

9 hozzászólás “Budapesten a legtöbb: folytatódik Csepelen a faültetés” bejegyzésre

 1. Tóth kati szerint:

  Nem ide tartozik,csak hogy tudjátok!Szabó Szabolcs Szél Dettikével a börtönbiznisz megszűntetése ellen szavazott a Parlamentben.Szégyelkem,hogy Csepel OGY-i képviselője.

 2. Jobban szerint:

  Normális gondolkodású szavazó nem vár semmi jót Dr. Szabó Szabolcstól, aki az elmúlt 6 év során a saját országos (?) “karrierjének” az építésén és az OGY-i képviselői tiszteletdíjak és juttatások felvételén kívül érdemi tevékenységet nem folytatott Csepelért és az itt élő lakosokért. Az, hogy kampányidőszakban megjelent a Görgey téren és “nagyokat mondott” az nem sorolható ide. Akik pedig rá szavaztak és szavazni fognak rá azoknak meg mindegy, hogy fejlődik-e kerület vagy sem. Nekik a kerület fejlődése nem számít, mert az első ciklus után már kiderült munkatempója és színvonala.

 3. pusssh szerint:

  Ide tartozik:
  Szép dolog a faültetés, és teljes szívből örülök neki. De az elültetett fát gondozni is kell. Folyamatosan. Itt szokott elbukni a lelkesedés… (A GOND azonban közös ügyünk: a kerület gazdáié és lakosai együtt. A lakosoké minimum annyiban, hogy ne legyenek hanyagok és gondatlanok, sőt frusztrált dühöktől pusztítók.)

 4. Gary Ridgway szerint:

  MEGHALT BALSAI ISTVÁN
  …az ötbetűsről.

 5. helyi szerint:

  Nicsak, a beszélő disznósajt lapátot fogott? Maradhatna is a kezében, addig se Beszéljünk hülyeségeket! Ja, és nem ő képviseli hivatalosan a kerületünket a Parlamentben szerencsére!

 6. Boldog Karácsonyt szerint:

  Tót Kati neked hosszú évek óta beakadt ez a “Szabó Szabolcs lemez”. Neked ez már valamilyen személyes ügy az biztos. Mi történt? Véletlenül rálépett a macskád lábára a Teszkóban vagy mi a szösz?
  😀

 7. Csepeli Kérdező szerint:

  Boldog Karácsonyt,
  Lehet triviálisabb a kérdésedre (Mi történt) az az, hogy nem d.gta meg, és az a baja :mrgreen:

 8. Nagyapó szerint:

  Csepeli Kérdező tökéletes DK-s. Alattomos, hazug proli, hasonlatos “kedves” társához Géczihez!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

 9. Gary Ridgway szerint:

  Az öregnek rögeszméje lett már a DK. 😀
  Fosol, mi? 😉

Itt lehet hozzászólni !