Fürjes Balázs: Nyílt európai uniós közbeszerzéssel indul a HÉV közlekedés teljes megújítása és bővítése

Csepel.hu

Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár arról tájékoztatott, hogy a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ kiírta az ötös metró első ütemének tervezésére szóló tendert. Az államtitkár elmondta, hogy a kormány, a Fővárosi Önkormányzattal egyeztetve, 2018 novemberében döntött az előkészítés megkezdéséről és arról, hogy a tervek elkészültét követően a fejlesztést a 2021 és 2027 közötti európai uniós forrásokból valósítsák meg Budapesten és az agglomerációban.

A Fővárossal, az agglomerációs településekkel, a BKK-val, MÁV-val és szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetések alapján, a mai napon megjelent az első munkaszakasz tervezőjének kiválasztására kiírt, nyílt európai uniós közbeszerzési eljárás. Fürjes Balázs szerint „a következő évtized legjelentősebb, legtöbb budapesti és agglomerációs lakos közlekedését segítő HÉV fejlesztések tervezőjét a legnagyobb versenyt biztosító, legnyíltabb közbeszerzési eljárás keretében választjuk ki”.

„Budapest következő évtizedének legjelentősebb közlekedési és városfejlesztési fejlesztése indul el a H5-ös (szentendrei), a H6-os (ráckevei) és a H7-es (csepeli) HÉV-vonalak teljes megújításának és fejlesztésének tervezésével. A Budapest Fejlesztési Központ megalakulásakor Vitézy Dáviddal, a február 1-én hivatalba lépett vezérigazgatóval ígéretet tettünk a HÉV felújítás-ötös metró tervezési tenderének 100 napon belüli kiírására – ezt a vállalást teljesítettük most határidő előtt.  A mai napon megjelent a közbeszerzés az építkezés megkezdésére alkalmas részletességű kiviteli tervek elkészítésére.” – mondta el Fürjes Balázs.

Vitézy Dávid, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója tájékoztatott a tervezési feladat műszaki tartalmáról:

A H6-os ráckevei HÉV teljes felújítása, megállóinak akadálymentesítése, utastájékoztatás megújítása, az állomások környezetének rendezése, P+R parkolók létesítése, a vonalon a sebességkorlátozások megszüntetése és a sebesség emelése.

A H7-es csepeli HÉV teljes felújítása, megállóinak akadálymentesítése, utastájékoztatás megújítása, az állomások környezetének rendezése, P+R parkolók létesítése, a vonalon a sebességkorlátozások megszüntetése, a sebesség emelése és vonalhosszabbítási tervek készítése Csepelen az Erdősor útig.

A H6-os ráckevei és a H7-es csepeli járatok – összefonódva – a Közvágóhíd állomástól föld alatt, Boráros téri megállással egészen a Kálvin térig történő meghosszabbítása, régi hiányt pótolva, új átszállási kapcsolattal a 3-as és 4-es metrókra, s ezen vonalak utasai számára végre megadva a közvetlen belvárosi kapcsolatot.

A beruházási program része a csepeli HÉV felszíni, Duna-parti nyomvonalának kiváltása után új Duna-parti sétány tervezése a Boráros tér és a Déli Városkapu fejlesztési terület között, illetve a fejlesztéssel érintett fontos budapesti közterek, csomópontok rendezése (Boráros tér, Közvágóhíd).

A H5-ös szentendrei HÉV-vonalon modern, akadálymentesített megállókat és Békásmegyertől Szentendréig teljesen felújított vasúti pályát tervezünk, a sebességkorlátozások megszüntetésével, az állomások környezetének rendezésével.

Mindezen fejlesztések együttesen adhatják az 5-ös metró koncepció első ütemét. A koncepció lényege a H5-ös, H6-os és H7-es HÉV-ek összekötése a belváros alatt, ezzel egy észak-déli, Szentendrétől Csepelig és Ráckevéig tartó gyorsvasúti rendszer létrehozása, melyen akár az Esztergom felől és Kunszentmiklós-Tass felől érkező MÁV elővárosi vonatok is közlekedhetnek majd a jövőben. A vonal egy összekötő alagúttal lehet teljes a távlatban, az eddig felsorolt munkák elvégzését követően, ennek nyomvonala azonban még nem eldöntött. Az 5-ös metró koncepció befejezését jelentő új összekötő alagutat vizsgáló megvalósíthatósági tanulmány is készül a most megrendelendő munkák részeként, mely kijelöli ennek a távlati fejlesztésnek a nyomvonalát és megállóit.

Fürjes Balázs szavai szerint a fejlesztés fő célja az, hogy a versenyképes és környezetbarát közösségi közlekedés fejlesztése nyomán kevesebb autó terhelje Budapest útjait, javuljon a budapestiek és az agglomerációs lakosok életminősége. „A HÉV-ek felújítása és fejlesztése, távlatosan az északi és déli HÉV-ek Duna alatti összeköttetését jelentő ötösmetró-fejlesztés gyorsabbá, kényelmesebbé, átszállásmentessé teheti hetente akár egymillió utas közlekedését, csökkenti a dugókat az utakon, javítja a budapesti levegőminőséget.” – sorolta a fejlesztések hasznait Fürjes Balázs.  Az államtitkár emlékeztetett: a budapesti autóforgalom jelentős része az agglomerációból érkezik a városba, így minden fővárosi és minden ingázó közös érdeke az elővárosi kötöttpályás közlekedés fejlesztése.  Fürjes Balázs így fogalmazott: „ez közlekedéspolitikai, gazdaságpolitikai, klímavédelmi és levegőminőség-javítási cél egyaránt. Az infrastruktúra-tervezéssel párhuzamosan hamarosan indul az érintett HÉV-vonalakra új, alacsonypadlós, klimatizált vonatok beszerzésének tendere is a MÁV-HÉV-vel együttműködésben.”

Fürjes Balázs felidézte: a HÉV-hálózatot naponta 150 ezer utas használja, a három érintett HÉV-vonal fejlesztés által érintett települések és kerületek teljes lakossága közel egymillió. „A jelenlegi vonalak a hetvenes évek műszaki színvonalát képviselik, az érintett HÉV-vonalakon járműállomány jelentős részének életkora eléri az ötven évet, és nem versenyképes az autózással a szolgáltatás színvonala. A fejlesztéssel a városi és elővárosi autóforgalom csökkenthető, így hosszútávon az autóhasználatból származó szén-dioxid kibocsátás is kevesebb lehet.” – tette hozzá Fürjes Balázs.

„Ahhoz, hogy Budapest 2030-ra Európa legjobb életminőséget nyújtó városai között legyen, világszínvonalú közlekedési rendszer megteremtésére van szükség. A HÉV-ek fejlesztése egyszerre ízig-vérig budapesti fejlesztés és egyszerre szolgálja az elővárosokból bejárókat is. Az európai uniós forrásokból most kiírt közbeszerzés is bizonyítja: egy szó sem igaz abból, hogy Budapest ne részesülne európai uniós támogatásokból a jövőben – mondta a most meginduló beruházás kapcsán Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Fürjes Balázs mindehhez hozzátette még, hogy a tervezést Vitézy Dávid vezetésével a Budapest Fejlesztési Központ irányítja. „Vitézy Dávid vezérigazgató szakmai tudása, nyitottsága, párbeszédkészsége és minden politikai oldal általi elfogadottsága a garancia arra, hogy a tervezők megtalálják a budapestieket és az agglomerációs lakosokat legjobban szolgáló megoldásokat. Arra kértem Vitézy Dávidot, hogy a HÉV-ek felújításának, a távlati ötös metrónak a megtervezése során törekedjen szakmai konszenzusra, hozzon létre egyetértéseket, folytassa azt a gyakorlatot, hogy a Fővárosi Önkormányzat és az érintett települések bevonásával folyjék a tervezés. A politikai különbözőségek ellenére Budapest nem csatatér, a polgárok joggal várnak tőlünk együttműködést, így kell folytatni a munkát.”

„A csepeli, ráckevei és szentendrei HÉV-vonalak fejlesztése Budapesten ma a legnagyobb közlekedési adósság és egyúttal a legfontosabb közlekedési beruházás. A belvárosi meghosszabbítás és a felújítás révén a két déli HÉV-vonal utasszáma 47 ezerről 108 ezerre nőhet. Csepelről az előzetes számítások szerint jelenleginél 7, Ráckevéről pedig 30 perccel rövidebb idő alatt lehet eljutni a belvárosba, csökken a kényszerű átszállások száma. A fő célunk az, hogy versenyképesebb legyen a fővárosi és az elővárosi tömegközlekedés. A mai elővárosi vasúti utasszám akár meg is duplázható – pusztán azzal, hogy az autóhoz képest versenyképes alternatívát kínál a kötöttpályás közlekedés. Ennek egy fontos lépése a HÉV-ek fejlesztése.” – mondta Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

A vezérigazgató hozzátette: a megújuló HÉV-vonalak több pontján új P+R parkolók és korszerű autóbuszos átszállási kapcsolatok építését is tervezik.

A beruházást a Budapest Fejlesztési Központ a MÁV-HÉV Zrt.-vel konzorciumban valósítja meg.

Csepel.hu

7 hozzászólás “Fürjes Balázs: Nyílt európai uniós közbeszerzéssel indul a HÉV közlekedés teljes megújítása és bővítése” bejegyzésre

  1. abc123 szerint:

    Nyílt európai uniós közbeszerzéssel?
    Mit fog ehez szólni a Mészáros hogy nem ő diktálhatja az árakat hanem lesznek versenytársai is?

  2. csak úgy szerint:

    Majd megveszi a nyerő céget.

  3. pusssh szerint:

    Ez a lényeg. A szokásos nyíltság. A folytatás már nem lesz érdekes.

  4. v39endre szerint:

    Szerintem ez egy sánta ügy. Ha az Atlétikai világbajnokság 223-ban lesz, legkésőbb a csepeli HÉV-nek 222 közepén már robognia kell. Ez pedig egy rohamtempójú építkezést kíván HÉV ügyben, párhuzamosan a stadion építkezéssel és Csepel sziget északi részének rendezésével.
    Ez hogyan lesz ? ? ?

  5. v39endre szerint:

    És mi az, hogy az Erdősor úzig. Az 2-300 méter a jelenlegi végállomástól. Normáli az lenne, hogy az Auchan-ig.

  6. abc123 szerint:

    v39endre#A két építkezésnek nincs köze egymáshoz addigra még egy kapavágás sem lesz csak a hidat újítják fel idén.
    Az csak a tervezett olimpia esetén lett volna hogy mire megépülnek a pályák tűnjön el onnan hév mert rontja a látképet.

  7. Decsei jozsef szerint:

    A Hév 8-9 miert nem akarják felujitan már életveszélyes már több mint egyora gődőllöröl bejutni a fövarosba legalább 3 átszállással ez a vilag leglassab kozlekedesi eszkoze

Itt lehet hozzászólni !