Vitézy Dávid: A csepeli és a ráckevei HÉV lehet az évtized nagyberuházása

Budapestkornyeke.hu

Új utastájékozató vitrinek a H7-es hév vonalán

Vitézy Dávid a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője bejelentette, hogy a HÉV felújításokat a csepeli és a ráckevei HÉV-el kezdik. Szerinte ez lehet a 2020-as évtized legjelentősebb budapesti fejlesztése.

A Budapesti Fejlesztési Központ vezetője a Pesti Hírlapban írt arról, miért fontos a HÉV-ek, különösen a csepeli és a ráckevei vonal fejlesztése. Szerinte nonszensz, hogy a több mint 100 éve épült vonal városi végállomása most is ott van, mint egykor. A szakember szerint a HÉV-eket be kell hozni a belvárosig és össze kell kapcsolni azokat a metróval.

Vitézy Dávid így fogalmazott: „A dél-pesti agglomerációban, Szigetszentmiklós térségében 30%-kal nőtt a lakosság az elmúlt másfél évtizedben, de ebből a HÉV utasszáma alig tudott profitálni. Csak autóból lett több, ami egész Budapesten dugókat és légszennyezést okoz.

Csepelen és Soroksáron egész budapesti kerületek közlekedését látja el a két déli HÉV-vonal. Óriási barnamezős, felhagyott ipari területek állnak parlagon a Soroksári út mentén, melyekbe életet tudna lehelni a HÉV fejlesztése.

A két vonal ma összesen 47 ezer utast szállít naponta – ez 108 ezerre, tehát több mint duplájára növelhető, ha a vonalakat teljesen felújítjuk, a vonatokat új, akadálymentes, korszerű járművekre cseréljük és meghosszabbítjuk őket a föld alatt a Kálvin térre, hogy ott elérjék a belvárost, az M3-as és az M4-es metrót, a Boráros téren pedig a nagykörúti villamost.

Ez lenne egyben az „ötös metró” névre hallgató, évtizedes elképzelés első lépése, mely hosszú távon a déli HÉV-vonalakat a szentendrei vonallal a belváros alatt kapcsolná össze, új metrószerű összeköttetést létrehozva Budapest alatt.

Ez ugyan távlati terv, de a csepeli és ráckevei HÉV-ek fejlesztése a 2020-as évek egyik legjelentősebb budapesti fejlesztése lehet. Ezért is kezdjük ezzel a munkát a Budapest Fejlesztési Központban: még februárban megjelenik a pályázat a vonal építési munkáinak tervezésére, a MÁV-HÉV-vel pedig elkezdtük az új vonatok beszerzését. 133 év után nincs tovább mire várni.” – írta a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője.

Forrás: Budapestkornyeke.hu

14 hozzászólás “Vitézy Dávid: A csepeli és a ráckevei HÉV lehet az évtized nagyberuházása” bejegyzésre

  1. Kanos Morgan szerint:

    Úgy legyen!

  2. pusssh szerint:

    Lehetséges volna, hogy egyszer valami be is következiuk? Hogy egyszer egy terv belátható időn belül meg is valósul?!

  3. abc123 szerint:

    Szó szerint az évtized fejlesztése lesz mert az előző megszólalása szerint 7-10 év mire megépül tehát 2027-2030-ra kész is lesz…

  4. Marika szerint:

    Szerintem meg az nonszensz hogy ilyen visszamaradott hév kocsik vannak amikre nehezen vagy sehogy sem lehet felszállni!

  5. Várkonyi András szerint:

    Csak éppen arról nincs egy szó sem, hogy a csepeli HÉV másik “végét” akár Szigethalomig meg kellene hosszabbítani ! Mindjárt kevesebb autó jönne be Csepelre, de a belvárosba is !

  6. Boldog Karácsonyt szerint:

    “A szakember szerint a HÉV-eket be kell hozni a belvárosig és össze kell kapcsolni azokat a metróval.”

    A kis Vitézy még pajzán gondolatban nem volt amikor ezek a tervek már az asztalon voltak.
    Ez kábé az 1975-ös évektől “tervezik”.
    Ígéretekkel tele a padlás.

  7. Betke szerint:

    Vitézi egyik nyilatkozatában elhangzott, hogy max. az Erdősor utcáig hosszabbitanának, tovább nem!

  8. csak úgy szerint:

    Ez mind szép és jó! Ez a felvezetés.
    Már várom a folytatást, … de ahhoz, hogy ezt meg tudjuk valósítani, egy ideig nem jár majd a HÉV, és lesz egy ideiglenes végállomás ….
    .. és 2030-ra el is készül.

  9. abc123 szerint:

    Várkonyi András#Egy ilyen Szigethalmi hosszabításnak szerintem elég nagy akadálya hogy rengeteg lakóház,kertes ház,épület,park stb.bontásával járna hogy úgy 10méterrel kiszélesíthessék a II.Rákóczit hogy elférjenek a sínek.Pl. a temetőn hogyan menne át?Kb.a Zámbó Jimmy sírján kellene vezessenek a sínek…

    csak úgy#Miért ne tudnák megépíteni úgy az alagutat és a Soroksárival az összekötést stb. az utolsó 10 méterig hogy teljes hosszban jár a hév?Csak valahol közvetlenül a híd előtt-után lenne egy jobbkanyar a Soroksári út felé.Azután ha elkészült elkezdhetnék bontani a maradékot hogy a dunaparti panorámás luxuslakások végre elérjék a teljes árukat a zavaró hévforgalom nélkül…

  10. csak úgy szerint:

    abc123#Persze, mindent meg lehet oldani. Kérdés, hogy milyen tempóban dolgoznak. A Soroksárin hova menne? Ott lenne a végállomás? Most az ideiglenes, a Kvassay hídnál lesz, még a szigeten belül.

  11. abc123 szerint:

    csak úgy#Az eddigi tervek szerint úgy lenne hogy valahol a híd környékén elfordulna a hév vonal jobbra a Soroksári út felé majd összefonódna a Soroksári hévvonallal és lemenne a föld alá az alagútba (együtt vagy még külön-külön),úgy vezetne a vonal a Kálvin térig.Az Obi meg menne a Lecsóba mert útban van a fejlesztésnek.

  12. csak úgy szerint:

    abc123#Azért ez nem két nap. Addig, meddig menne a HÉV, és mikor kezdődne ez az egész?

  13. abc123 szerint:

    Ha 7-10 éven belül tervezik a befejezést akkor úgy 4-5év múlva kezdhetik is az építést…
    Mivel nem érinti a jelenlegi vonalat miért ne járhatna a hév a Borárosig az építés legutolsó fázisáig az utólsó 10-20 méter átkötéséig?

  14. Hozzászóló szerint:

    Kiegészítő forrást tudnának a kivitelezéshez biztosítani a hévmegállókban dohányzó büdösbunkók általi büntifizetések, ha lenne olyan szorgalmas közterületes, aki egyszer-egyszer végigigsétálva csekkekkel látná el renitens polgártársakat. A megállók burkolatát mintha csikkekkel fugázták volna, gusztustalan látvány.

Itt lehet hozzászólni !