Már megint egész Európa Magyarország hátát nézi

Portfólió

Az utóbbi negyedévekben már megszokhattuk, hogy Európa élmezőnyében van a magyar gazdaság növekedése, az Eurostat adatai alapján ez nem volt másként a negyedik negyedévben sem. Persze néhány ország adata még nem ismert, az írek és esetleg a máltaiak még beelőzhetnek, de egyelőre csak Románia tudta megközelíteni a magyar GDP-bővülési ütemet.

A tavalyi negyedik negyedévben az eurózóna gazdasága mindössze 0,1 százalékkal tudott bővülni az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 0,9 százalékos volt a növekedés – derül ki az Eurostat pénteken megjelent statisztikájából. Közben az EU28 szintén alig érezhető növekedést tudott felmutatni negyedéves alapon, 2018 negyedik negyedévéhez képest pedig 1,1 százalékos volt a bővülés. Ha a britek nélkül az EU27-et nézzük, akkor ennél egy hajszállal nagyobb, 1,2 százalék volt a növekedés.

Az éves növekedésben a tagállamok között Magyarország áll az élen 4,6%-os (uniós módszertan szerinti) növekedésével, ezt csak Románia tudta megközelíteni 4,2%-kal. Az első nyugat-európai állam Portugália volt 2,2%-os növekedésével. A sor végén pedig Olaszország áll, mely csak stagnált, de a németek sem lehetnek büszkék a 0,5%-os gazdasági bővülésükre.

Persze néhány ország adata még nem ismert, a korábbi tapasztalatok alapján Írország majdnem biztos, hogy ismét legyőzi a végén a magyar növekedést, a harmadik negyedévben ők 5%-kal nőttek. Rajtuk kívül esetleg Málta jelenthet kockázatot, bár az nem valószínű, hogy a 3,6%-os növekedésről hirtelen akkorát gyorsultak, hogy megelőzzenek minket.

Negyedéves összevetésben is dobogós a magyar gazdaság, az 1%-os növekedésünk Románia és Litvánia mögött a harmadik helyre elég. Közben a finn, az olasz és a francia gazdaság zsugorodott, de egyelőre egyik országban sincs recesszió, mert a harmadik negyedévben mindegyik minimális bővülést mutatott még. Az idei első negyedév abból a szempontból lesz érdekes, hogy a három „fekete bárány” közül valaki hivatalosan is technikai recesszióba süllyed-e.

Forrás: Portfólió

11 hozzászólás “Már megint egész Európa Magyarország hátát nézi” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    …és számoljuk ide az “árfolyamnyereséget” is?
    Ők odaszámolták! 😉
    Lehet megint tiltani…

  2. Nagyapó szerint:

    A sorozatgyilkos Gary Ridgwaynek nehéz volt ezt kiizzadni! De mi újság az angol fonttal? Gondolom az angoloknak is drágább a síelés az Alpokban.🙂

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Attila szerint:

    Ahol minuszban vannak ide fognak menekülni. Finnország….

  4. Boldog Karácsonyt szerint:

    Bizony!
    Az összes nyugati kisnyugdíjas ide emigrál burgonyáért.
    Mert itt jut bőven, annyira hasít a gazdaság.

  5. pl szerint:

    Ja, leköröznek…

  6. Jobban szerint:

    „Az utolsó csatlós nemzet narratíva a mai napig él a baloldalon” hirTV

  7. Csepeli Kérdező szerint:

    Várom a híreket a dunaújvárosi időközi választásról

  8. mutyi szerint:

    Csepeli Kérdező az nem hír, hiszen csak egy “független” indult, a Fidesz nem. 😀

  9. Gary Ridgway szerint:

    Az öreg Góglizott? Nem bojkottálod, barom?

  10. Jobban szerint:

    Dömötör: “Országrontóktól nem kérünk leckét országépítésből
    Ön elindul az elkobzott villából aztán erkölcsről tanít mindannyiunkat – mondta az államtitkár Gyurcsány Ferencnek.
    „Azt nem állítjuk, hogy nincs még teendő, de az országvesztőktől, országrontóktól nem szeretnénk leckét venni országépítésből – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Gyurcsány Ferencnek címezve Dömötör Csaba az Országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdetén elmondta: „egyszer már majdnem tönkretették az országot, és bármilyen jelmezben parádéznak nem fogjuk hagyni, hogy újra megtegyék”.” mandiner

  11. Horváth János szerint:

    Kell etetni a barmot!

Itt lehet hozzászólni !