Politikai okból támadják a Nemzeti alaptantervet

Magyar Nemzet

– Az új Nemzeti alaptantervvel (NAT) kapcsolatban elhangzó eddigi bírálatok politikai indíttatásúak. Nem a liberális kritikusok által kifogásolt szerzők (Wass Albert és Nyirő József) műveiből neveznek meg olyan részeket, amelyekre azt lehet mondani, hogy nem helyes vagy bármilyen más okból nem tanítható, hanem a szerzők személyét támadják – jelentette ki lapunknak Klinghammer István (képünkön), a második Orbán-kormány felsőoktatásért felelős államtitkára.

Szavai szerint felnőtt, komoly embereknek, akik a gyermekek iránt felelősséget éreznek, máshogy kellene közelíteni az ilyen fontosságú kérdésekhez, s úgy vélte: az új NAT-ot bíráló politikusok többsége nincs felkészülve a szakmai, értékelő vitákra, sőt közülük többeknek még a helyesírásban is lenne bepótolnivalója.

Klinghammer István arra is felhívta a figyelmet: még el sem készült a kerettanterv, amely azt szabályozza, hogy melyik szerzőt hány órában oktatnák. – Ezért sem érthetőek a liberálisok kritikái. Ráadásul a kerettanterv lehetőséget ad a tanárnak arra, hogy felhívja a figyelmet a Nemzeti alaptantervből kimaradt szerzőkre is, és segítse a diákokat abban, hogy elhelyezzék őket a történelmünkben – mutatott rá az ELTE volt rektora. Az egyetemi tanár szerint Wass Albertnek és Nyirő Józsefnek is több olyan maradandó műve van, amelyek színvonala elegendő ok a tananyagba történő integrálásukra.

Korábban a Klinghammer Istvánéhoz hasonló véleményének adott hangot lapunknak mások mellett Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős korábbi államtitkára, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, Kálomista Gábor filmproducer, Szalay Károly író, Dörner György, az Újszínház igazgatója, valamint Medvigy Endre irodalomtörténész is.

Mint korábban megírtuk: a szeptemberben az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon felmenő rendszerben életbe lépő módosított NAT célja a hazafias nevelés, amelynek keretében erősítik a fiatalok nemzeti identitását, bemutatják a nemzeti kultúrát, a keresztény kulturális értékeket, a nemzeti hagyományokat, a magyar művészetet, segítik a közös európai alapműveltség kialakítását.

Forrás: Magyar Nemzet

13 hozzászólás “Politikai okból támadják a Nemzeti alaptantervet” bejegyzésre

  1. pusssh szerint:

    Süketelés. Szövegértés: sokkal rosszabb, mint a legrosszabb PISA-jelentés szerint. Szomorú, ha a magasrangú szakértők ennyire nem értik, mivl foglalkoznak.

    Erről volna szó:

    Radó Péter: a NAT nem enyhíti a szörnyű állapotban lévő magyar közoktatás legsúlyosabb problémáit. (Portfolio, 2020. február 15.)

    Az Eötvös és az Apáczai gimnázium is nyílt levélben tiltakozik az új NAT ellen. Indokaink. (Négynegyvennégy, 2020. február 13. csütörtök.)

  2. Nagyapó szerint:

    Ki az a Radó Péter?🙂 No meg tiltakozik az összes kockás inges tanárnak mondott oktató (név szerint is felsorolhatók 🙂)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. pusssh szerint:

    Nem érdekel, ki az a Radó Péter (mellesleg meg lehet nézni a a Guglival meg a Wikipédiban), és nem érdekel, hogy kockás vagy csíkos ingben tiltakoznak a tanarak, csak az érdekel, hogy mit írtak oda le a papírra.
    Tudom, ez az egyetlen – az érveik -, ami Nagyapóékat sosem érdekli. Sőt, kimondottan arra csaholnak, ha valaki gondolatokat közöl, ahelyett, hogy köpködne. A gondolkodás számukra a legbőszítőbb veszedelem. Különöosen, ha az oktatásról van szó.

  4. Jobban szerint:

    Minden valamirevaló országban fontos szempont a nemzeti kultúra, az adott országhoz kapcsolódó kulturális értékek, a nemzeti hagyományok, a nemzeti művészet, az alapműveltség kialakítása, azok tanítása.

  5. Qqriq szerint:

    A libsik mán megint gyurcsányi kottájából játszanak! Ha egyszer a szemem elé kerül az egyik rohadék, garantáltan kinyírom!!!!!
    DÖGÖLJ MEG GYURCSÁNYI, TE UTOLSÓ NEMZETÁRULÓ SZ@R!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. pusssh szerint:

    Qqriq, nehogy kárt tegyél magadban! – Persze másokban se muszáj. Látom, ez a csörgőkígyó úgy megbűvölt és elvarázsolt a kísértetvilágba, hogy a végén még családirtás lesz a honfibúból… Honnan tudnád ilyen kóros állapotban, ki került a szemed elé?!

  7. pl szerint:

    Qqriq szerint: hülye!

  8. Nagyapó szerint:

    pusssh! Radó szakértő, vagy kinevezett “szakértő”? 🙂 Nem attól szakértő valaki, mert “meg lehet nézni a a Guglival meg a Wikipédiban” (sic!), mert pl. a „Viszkis rabló” is szerepel ott, ő is szakértő? (persze van amiben igen🙂!)
    A kockás inges tanítók a pedagógusok törpe kisebbségéhez tartoznak, azokhoz akik tanítás helyett sztrájkolnak! Remélem ismerősök!
    pusssh! “mit írtak oda le a papírra.”? Mit, milyen papírra? A Soros-féle álcivilek által támogatott orgánumok papírjára? Vagy a Soros-féle CEU által kiadott papírokra?
    Ha az ellenzéki vörös gyűlöletköd lemegy szeméről, olvassa el mi van a NAV-ban!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Gary Ridgway szerint:

    Mi van a “NAV”-ban, nagyapó?
    Qqriq! Gary Ridgway-nél így szakadt el a cérna… ))) 😀 (((
    De lehet Ted Bundy-t is említeni. 😛

  10. pusssh szerint:

    Nagyapó!
    “mit írtak oda le a papírra?” – megadtam volna a linkeket, ha itt lehetne linkeket megadni. De ha bemásolta volna, kedves Nagyapó, a gugliba a cikkek szerzőjét és címét, amit pontosan megadtam, akkor megtalálta volna, mit írtak le a papírra. De hát miért kereste volna, ha esze ágában sincs elolvasni – még megzavarná az ítéletét!…
    Szívesen kimásolnám ide, mindkét írást az első betűtől az utólsóig, de tartok tőle, hogy ez az eljárás csak a csepelinfónak és házzi kommentelőinek van fenntartva, engem nyilván szíveskednének följelenteni érte.
    Amúgy a kockásingesek tényleg a kisebbséghez tartoznak, de most a kockátlan többség tiltakozik. (Azóta még több gimnázium és tudományos intézet.)

  11. pusssh szerint:

    Dukán András Ferenc: EL KELL TÖRÖLNI A NEMZETI ALAPTANTERVET!
    Azonnali, február 20. csütörtök, 15:25

    (Nagyapó ezt se fogja beütni a gugliba és elolvasni.)

    A tanügyi vita (‘kockásinges bolsi gazemberek aljas támadása’) mintha végre kezdené kapizsgálni, amit ellenzéki úrigyerekek – a Párt kemény rosszallásától kísérten – már az 1960-as években próbáltak – szerencsétlenségükre – megfogalmazni. Nevezetesen azt, hogy a politikának a kimenetet (OUTPUT) kell megszabnia és ellenőriznie, az ehhez alkalmazott bemetetet (INPUT) a szakmának kéne megcsinálni.

    Csak hát hogy határozza meg és ellenőrizze a kimenetet egy elvtelen de dörzsölten anyagias, kontraszellektáló pártpolgárháborús politika, mely a hatalmi marakodásra úgy hányja ájtatosan a meritokrácia hipokrita blablázását, mint a keresztet?
    És hogy dolgozza ki, öltöztesse konkét tantervi formákba a szakma a bemenetet, ha a szakma “hiteles” képviselőit a fentebbi politikus rendszer válogatja ki, saját komisz lószőrtakaróival próbálván elborítani a szivárványos kockás ingeket?

  12. pusssh szerint:

    Amúgy a nemeti identitás és nemzeti kultúra körüli licitálásokhoz:

    magyanarancsponthu, 2020. febr. 20., 12:45
    „Nem ismerünk pontosabb definíciót annál, amit Esterházy Péter, alaptanterven kívüli magyar író mondott. Így reagált a Szépírók Társasága Demeter Szilárd nyilatkozatára.” címmel.
    És az idézett reakció a cikk szövegében:
    “A Szépírók Társasága szerint érdekes elmejáték azon merengeni, ki számít magyar írónak. A magunk részéről e játékban nem kívánunk részt venni, annál is inkább, mert nem ismerünk pontosabb definíciót annál, amit Esterházy Péter, alaptanterven kívüli magyar író mondott: „Ha pedig valaki író és magyarul ír, az magyar író”.
    [……]
    A további értelmetlen vitákat elkerülendő, megadnánk még egy definíciót: „Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak.” Ezt meg Illyés Gyula mondta, aki szintén kimaradt a középiskolai tantervből.”

  13. pusssh szerint:

    Summa: a NAT-hűhóval érdemben semmi nem változott, csak irgalmatlan káosz jön az iskolákban, és a tanárok végleg meg fognak tébolyodni szeptemberre.

Itt lehet hozzászólni !