„Addig innen ki nem mentek, amíg fel nem támad a papa!” – Csenyéte hosszú árnyéka

Mandiner

Megkéseltek egy mentőst03

Egy alkalommal egy csepeli bedrogozott férfi szúrt meg egy mentőst

Nem Csenyéte az egyetlen eset, amikor fizikai fenyegetés mellett végezhették csak a munkájukat a mentősök. Forrásaink több fővárosi kivonulást is megemlítettek, amikor támadás érte a mentőszolgálat dolgozóit. Ám mit tehetnek vészhelyzetben azok, akiket vészhelyzethez riasztottak? 

Bár a csenyétei sajnálatos halálesetet az országos sajtó felkapta, és óriási közfelháborodás is övezte a történteket, közel sem egyedülálló mindaz, ami ott lejátszódott. Lapunknak nyilatkozott az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor, aki úgy fogalmazott, hogy nem történt diszkrimináció, kollégái az előírások szerint jártak el.

Szavait a budapesti éjszakában mentősként dolgozó forrásaink is megerősítik: elmondásuk szerint számos olyan eset fordult elő az utóbbi években, amikor a helyszínre érkező mentőegység csak rendőri felügyelettel tudta ellátni munkáját.

Ilyenkor általában három forgatókönyv lehetséges. Bizonyos esetekben a diszpécserszolgálat előre jelzi, hogy olyan helyszínre küldi a mentőegységet, ahol bűncselekmény történt, vagy eleve olyan helyszínről érkezett a segélyhívás, ami veszélyesnek számít a korábbi tapasztalatok alapján.

Másik lehetőség, hogy a mentőegység ugyan nem kap rendőri kíséretet a kivonuláshoz, ám a helyszínre érkezve azt tapasztalják, hogy nem biztosíthatóak a biztonságos ellátási körülmények: felajzott kutyák, fegyverrel fenyegetőző csoport fogadja őket. Ilyenkor megvárják a hatóság érkezését, és ezt követően kezdenek hozzá az ellátáshoz. Harmadik lehetőség, hogy az ellátás közben éri támadás a mentősöket, ilyenkor sajnos nem tudnak segíteni a rendőrök.

Forrásaink konkrét példákkal is szolgáltak. Néhány évvel ezelőtt a Hős utcai hírhedt háztömb volt az egyik legveszélyesebb zóna, ide a rendőri erősítés megérkezése nélkül nem szálltak ki a mentőszolgálat munkatársai.

Többször megesett ugyanis, hogy kirabolták a mentőautót, míg a mentők a tömbház valamelyik emeletén látták el a sérültet.

Ennél is meglepőbb volt az a dél-pesti vonulás, amikor egy cigányvajdához riasztották a mentősöket. Itt forrásunk szerint késekkel felfegyverkezett férfiak sereglettek a mentősök köré, és elhangzott az a mondat is, hogy:

„Addig innen ki nem mentek, amíg fel nem támad a papa!”

A mentőszolgálat dolgozói egyébként kötelező önvédelmi oktatásban nem részesülnek, ugyanakkor azt az alapszabályt követik, hogy minden mentési folyamat alapját a biztonság jelenti: amíg nincs teljesen biztonságos környezet, addig nem lehet megkezdeni az ellátást. Vész esetén az adóvevőkészülék, az úgynevezett Tetra rádiók rendelkeznek egy vészhívógombbal, amit megnyomva azonnali, kihangosított összeköttetés jön létre a mentésirányítással; ám például a késekkel fenyegetett helyzetben ennek alkalmazása kontraproduktív lett volna forrásunk elmondása szerint.

Gyakran alkalmazott taktikája a mentősöknek az is, hogy lincshangulat esetén az életmentő beavatkozást a mentőautóban kezdik meg, még akkor is, ha egyértelműen elhunyt már a beteg. Fenyegetett helyzetben ilyenkor mégis megpróbálkoznak az újraélesztéssel, és a mentőautó biztonságában állapítják csak meg a halál beálltát.

További problematikus esetet jelent, amikor már a kórházba érkeznek az elégedetlen rokonok és ismerősök, és ott akadályozzák jelenlétükkel a biztonságos betegellátást. Értesültünk olyan tatabányai kórházban lezajlott incidensről, amikor egy bedrogozott beteghez körülbelül

negyven hozzátartozó sereglett össze, akik a sürgősségi osztály megrohamozására készültek.

Őket is fokozott rendőri jelenléttel lehetett csak leszerelni.

A krízishelyzeteket átélt és munkájuk során eleve számos traumatizáló hatású eseménnyel találkozó mentősöknek 24 órás pszichológiai szolgálat rendelkezésükre, amit maguktól is bármikor igénybe vehetnek, ám olykor felettesi rendelkezés alapján is fel kell keresniük.

A fenti esetek és a mentők napi tapasztalatai alapján minden megkérdezett forrásunk úgy fogalmazott, hogy a csenyétei kollégák a szakmai protokoll és egyébként a józan ész logikája szerint jártak el. Mivel korábban több incidens is történt a településen, nem kockáztathatták meg, hogy a betegellátás biztonságának szavatolása nélkül intézkedjenek.

Forrás: Mandiner

11 hozzászólás “„Addig innen ki nem mentek, amíg fel nem támad a papa!” – Csenyéte hosszú árnyéka” bejegyzésre

  1. Fazekas szerint:

    Csenyétét 100%-al nyerte e Fidesz. Akkor mi a probléma?

  2. BélaCs szerint:

    Talán az Fazekas úr, hogy ez a cikk a mentősökről szól, nem a pártokról és nem a választásokról.

  3. én szerint:

    Fazekas !
    Te is drogozól ?

  4. Fazekas szerint:

    BélaCs
    A kormányok tétlenségének az oka, hogy egykoron szebb napokat látott falvakból elcigányosodott lepusztult gettók lettek, hogy autóval is kockázatos már csak átmenni egyre több településen. A történet szólhatna a hétköznapi állampolgárról is. Számtalan olaszliszkaihoz hasonló eset történt már. Nemrég Encsen lincseltek egy sofőrt, mert elsodort egy gyereket. De lehetne még sorolni: Tiszanána, Putnok, Pocsaj, Piricse, Sóstófalva, Ópályi, Heves stb… de kit érdekel mindez, ha sorosozással meg migránsozással lehet a szavazatokat begyűjteni.

  5. Gyula szerint:

    BélaCs!
    Visszakérdezhetek?
    Mit keres egy Csepellel foglalkozó politika oldalon, ami nem ide tartozik?
    Várom a válaszát!

  6. Nagyapó szerint:

    Fazekas fordítva ült a lóra.”Igaz, hogy a Tiszanána, Putnok, Pocsaj, Piricse, Sóstófalva, Ópályi, Heves stb… de kit érdekel mindez, ha sorosozással meg migránsozással lehet a szavazatokat begyűjteni.” Fordítva van, a Soros-féle NGO-k próbálnak szavazatokat gyűjteni a cigányság hergelésével.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. pusssh szerint:

    Hergelésre pedig csakis hergeléssel lehet válaszolni, ugyebár… Hát, ha polgárhaáború a cél, akkor igen.

  8. Nagyapó szerint:

    Hát igen. A Fidesz-KDNP érdeke egy polgárháború!😉

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Gyula szerint:

    Öreg!
    Már elkezdtétek…
    Nem kínai módszer, vagy Szovjet, ez olyan “light”!

  10. Nagyapó szerint:

    Újra végiggondolva Fazekas (14:52) írását elgondolkodtam. Van igazsága. Csakhogy a cigányság országunkban mindig vándorolt. ’45 után ez a lehetőség megszűnt. Viszont, a ’45-os földosztásban hány cigány család kapott földet? Ezután miért követelnénk meg tőlük a földművelést? A szoc. alatt kötelező volt a munka, különben jött a kmk. A cigányság zöme a segédmunkási munkáig jutott (l. feketevonat). ’90 óta, miután jött a privatizáció nevezetű szabad rablás, megszűntek munkahelyeik, viszont kaptak segélyt, amiben az a a jó, hogy lehet adni-elvenni, növelni-csökkenteni. A jelenlegi kormány ad munkalehetőséget, de a kis falvakban élő cigányok ezt nehezen tudják élvezni. Ezért fontos a Máltaiak segítsége a gazdálkodáshoz, mert pl. Hegedűs Zsuzsáék adományainak nem sok haszna volt.
    A cigányság felzárkódtatásához idő és türelem szükséges.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. Jobban szerint:

    A balliberális kormányok alamizsnát osztogató gyakorlata, a Kanadába, Nyugatra költözők “megoldása”, a börtönbizniszt erőltetők tendenciája, munka nélkül “nagyot szakítani”…jót tettek nekik ezekkel a “próbálkozásokkal”?

Itt lehet hozzászólni !