Így terjed, ezek a tünetek, így védekezhet: ezt kell tudni a koronavírusról

Drinfo, Csepel.info

Cseppfertőzéssel emberről emberre és állatról emberre is terjed. Átlagosan 1-2 hetes lappangási ideje van, de már a lappangási idő alatt is tovább terjed. A fertőzést több mint 10 országban regisztrálták, a fertőzöttek száma az utolsó adatok szerint 4481 – ami rohamosan nő -, a halálos áldozatok száma pedig 107.

A vírus komoly hatással lesz a kínai, és azon keresztül a világgazdaságra, ami közelebb hozhatja vagy elindíthatja a közgazdászok által két éven belülre jósolt világgazdasági válságot.

A helyes és gyakori kézmosás az egyik legfontosabb

2019. december 31-én a WHO-t figyelmeztették számos tüdőgyulladásos esetre Kína Hubei tartományában, Vuhan városában. A vírus nem egyezik meg más, eddig ismert vírussal. A kínai hatóságok 2020. január 7-én megerősítették, hogy valóban a SARS-hoz, MERS-hez hasonló, azonban virulensebb (könnyebben terjedő), hosszabb lappangási idővel rendelkező új koronavírus pusztít.

Az új koronavírus ideiglenes hivatalos neve: 2019-nCoV.

Koronavírus védekezés, megelőzés

Rendszeres kézmosás, arcmosás, higiénés szabályok betartása
Zárt tereken sok emberrel – maszk viselése ajánlott
Rendelőkben, kórházakban, reptereken, nagyobb vonat ill. buszállomásokon – maszk viselése fontos, kesztyű viselése ajánlott
Húsok, élelmiszerek alapos tisztítása és hőkezelése (sütése, főzése)

Mi a koronavírus?

human koronavirus

A koronavírusok (CoV) egy nagy víruscsalád, nevüket az elektronmikroszkopos képen látható burokba ágyazott fehérjetüskékről kapták, melyek a Nap koronájához hasonló alakzatot képeznek. A koronavírusok a megfázástól kezdve súlyosabb betegségeket okozhatnak, mint például a Közel-Keleti légzési szindróma (MERS) és a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS).

A koronavírusok zoonózisok, azaz állatok és emberek között terjedhetnek. Részletes vizsgálatok kimutatták, hogy a SARS civet macskákból, a MERS pedig a dromedárokból került át az emberekbe. Számos ismert koronavírus kering az állatokban, melyek még nem fertőztek meg embereket. Az első koronavírusokat az 1960-as években izolálták megfázásban szenvedő betegek orrüregéből.

A koronavírusok általában enyhe vagy közepes mértékű a náthához hasonló légúti megbetegedést okoznak, amely általában csak néhány napig tart. A súlyos koronavírus-fertőzések (pl. MERS, SARS) kórházi ellátást igényelnek.

Embert fertőző koronavírus törzsek, nagyobb járványok kórokozói

SARS koronavírus

Az embereket a koronavírus hat ismert faja tudja megfertőzni, közülük a legismertebb a világszerte pánikot okozó, a SARS betegséget okozó koronavírus. Ez annyiban egyedi, hogy a felső és alsó légutak, valamint a bélrendszer szöveteiben is képes szaporodni.

2003 elején a Kína Kuangtung tartományából indult járvány hetek alatt szétterjedt és csaknem világméretű (a világ 37 országában okozott megbetegedéseket) járványt okozott. A betegség légúti panaszokkal, súlyosabb esetben tüdőgyulladással járt. A SARS járvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 8096 ismert megbetegedést okozott. A betegek 9.6 százaléka, 774 ember halt bele. A megbetegedéseket a SARS-koronavírus okozta, amely a természetben pl. cibetmacskákban fordul elő. 2015-től már nem jelentettek több SARS esetet.

MERS koronavírus

2012-ben fedezték fel az embert megbetegítő hatodik kórokozót, a közel-keleti légúti szindrómát okozó koronavírust a MERS-t (Middle East respiratory syndrome). A légúti és gyomorpanaszokkal járó betegség Szaúd-Arábiából indult ki. A kórokozó vírust megtalálták denevérekben és tevében is.

2014 júliusáig világszerte 836 megbetegedést jelentettek, melyből 288 halállal végződött. Szaúd-Arábia volt a járvány középpontja, itt 689 eset és 283 halál fordult elő. Ezenkívül 21 másik országból jelentettek eseteket, elsősorban a közel-keleti és dél-ázsiai térségből, de az Egyesült Államokban és Európában – Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország, Görögország, Hollandia – is történtek megbetegedések. Szinte valamennyi eset Szaúd-Arábiához volt köthető.

„2019-nCoV” a SARS vírus testvére

Ez a Kína, Vuhan városából kiindult koronavírus (nCoV) egy új törzs, korábban nem azonosították emberekben.

Súlyosabb esetekben a fertőzés az alsó légutakat érinti, amely tüdőgyulladást, súlyos akut légzőszervi szindrómát, veseelégtelenséget és akár halált is okozhat. Ezek gyakrabban fordulnak elő szív- vagy tüdőbetegségben szenvedő, vagy gyengült immunrendszeri betegek esetén, főleg idősebbeknél és újszülötteknél.

A fertőzés terjedésének megakadályozására általános ajánlás a rendszeres kézmosás, a száj és az orr lefedése köhögés és tüsszentés esetén (maszk viselése). Kerülni kell a szoros érintkezést olyan személyekkel, akiknél a légúti betegség tünetei (pl. köhögés és tüsszögés) fennállnak.

Koronavírus terjedés

Az átterjedés csökkentésére alapvető a kéz- és légzéshigiénia. A szoros érintkezés kerülése bárkivel, aki légúti betegség tüneteit mutatja, mint például köhögés vagy tüsszentés.

who koronavirus kockazat csokkentese

 


Koronavírus – gyakori kérdések

Megfertőződhetnek-e az emberek új állati eredetű koronavírussal?

A koronavírusok zoonózisok, azaz állatok és emberek között is terjednek. Részletes vizsgálatok kimutatták, hogy a SARS civet macskákból, a MERS pedig a dromedárokból került át az emberekbe. Számos ismert koronavírus kering az állatokban, melyek még nem fertőztek meg embereket.

Milyen tünetei vannak, ha valaki koronavírussal fertőzött?

A vírustól függ, gyakori tünetek között szerepelnek a láz, köhögés, légszomj és légzési nehézségek. Súlyosabb esetekben a fertőzés tüdőgyulladást, súlyos akut légzőszervi szindrómát, veseelégtelenséget és akár halált is okozhat.

Terjed-e a koronavírus emberről emberre?

Igen, néhány típusú koronavírus átterjedhet emberről emberre, cseppfertőzéssel, általában egy fertőzött beteggel való szoros kapcsolat után.

Van-e oltás új koronavírus ellen?

Nincs oltás, egy új oltás kifejlesztése több évig is eltarthat, de egyes gyógszergyárak kutatói – mint pl. az Inovio – már elindították a fejlesztését.

Kezelhető-e új koronavírus?

Az új koronavírus által okozott betegségre nincs specifikus kezelésSzámos tünet azonban kezelhető, ezért a kezelés a beteg klinikai állapotától függ. Emellett a fertőzöttel szoros kapcsolatban álló emberek megfigyelése is rendkívül fontos. Az erős immunredszerek könnyebben leküzdik a vírusokat, így a koronavírust is.


Koronavírus – hasznos oldalak

Magyar nyelven - Vuhan koronavírusVuhani koronavírus-járvány a Wikipédián

Angol nyelven - Vuhan koronavírusRendszeresen frissülő interaktív világtérkép a koronavírussal fertőzött betegek és halálozások statitsztikájával

Forrás: Drinfo.hu

7 hozzászólás “Így terjed, ezek a tünetek, így védekezhet: ezt kell tudni a koronavírusról” bejegyzésre

  1. Volt már ilyen szerint:

    A vírus komoly hatással lesz a kínai, és azon keresztül a világgazdaságra, ami közelebb hozhatja vagy elindíthatja a közgazdászok által két éven belülre jósolt világgazdasági válságot.

    A vírus komoly hatással lesz Orbán jövőjére is!

  2. Gyula szerint:

    A legutóbbinak bekövetkezéséhez ilyen áldozat? Ez nem fair play…
    Kezelésre van megfelelő gyógyszer, csak a firkászok nem tudnak angolul, vagy nem találnak szakmailag is konyhanyelvű oldalakat… 😉

  3. pusssh szerint:

    Hatással lesz a mi zsebünkre. És életünkre. Mármint a kapitális színjátéknak. Ez pedig megér ennyi pénzt azoknak, akiknél a pénz van.

  4. Gyula szerint:

    Pénz kettő helyen van, abból első Kína, a második az USA a kínai hitelekből? 🙂 Na, egye fene, van ott egy masszív, közel 400 milliós, zárt, belső piac is. Na meg palaolaj…
    Harmadik a “háttérhatalmak” szokott lenni… 😀

  5. pusssh szerint:

    Pénz a bankoknál van, meg a 0.1 százaléknál. Az országoknál csak a hitelek és tartozások vannak (digitek a számítógépben).

  6. […] A Csepel.info itt gyűjtötte össze, mit kell tudni a megbetegedésről és terjedéséről. […]

  7. […] Így terjed, ezek a tünetek, így védekezhet: ezt kell tudni a koronavírusról […]

Itt lehet hozzászólni !