Németh Szilárd szerint nem érkezett olyan kérés, hogy hívják össze a honvédelmi bizottságot

ATV

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, a sajtóban való üzengetés nem alap arra, hogy összehívjanak egy olyan bizottságot, amely határozatokat képes hozni.

Mind a magyar honvédség, és a Honvédelmi Minisztérium is a Külügyminisztérium szakértőivel folyamatosan tartja a kapcsolatot az Irakban szolgáló katonák parancsnokságával, a nemzetközi parancsnoksággal és a NATO-parancsnoksággal is – erről Németh Szilárd beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy az ottani parancsnokság rendel el különböző fokozatokat a veszélyesség tekintetében. „A magyar katonák, az a közel 200 fő, akik mindkét misszióban részt vesznek, ők kiképzéssel, őrzés-védéssel foglalkoznak és csapatkísérő feladatokat is ellátnak” – fogalmazott a műsorban. Németh szerint a magyar katonák Irakban tartózkodása egy önként vállalt szövetségesi kötelezettség. 

Legfontosabbnak a katonák személyi és az egész művelet biztonságát tartják, ha annyira veszélyeztetett lesz a katonák helyzete, akkor hazahívják őket. A Zrínyi 2026 program keretében a csapatszállító képességet is megteremtették, így bármikor haza tudják hozni a magyar katonákat.

Úgy gondolja, a magyar honvédség jövőjét érintő fejlesztéseket mindig lehet tárgyalni, és mindig, minden kérdésre megkapják a választ az ellenzéki képviselők. Németh Szilárd hozzátette: a magyar honvédelmi kiadások teljesen transzparensek.

Azért nem hívták össze a honvédelmi bizottságot, mert Kósa Lajos nem kapott olyan kérést, hogy összehívja ezt az ülést. „A sajtóban való üzengetés az nem alapja egy olyan bizottság összehívására, amely határozatokat képes hozni. Viszont a bizottság elnöke azonnal intézkedett: a bizottság tagjait meghívta, hogy részt vegyenek egy együttes ülésen a honvédelmi miniszterrel és a parancsnok-helyettessel” – mondta a műsorban a parlamenti államtitkár.

A parlamenti államtitkár szerint a bizottság elnöke úgy ítélte meg, nincs elég információ a helyzetről ahhoz, hogy döntést lehessen hozni az Irakban szolgáló magyar katonák sorsáról.

Déli határ

Január 6-tól új állapot van a déli határon. Németh Szilárd szerint kétszeresére kellett emelniük a katonák számát, mert akkora nyomást érzékeltek a határon.

Forrás: ATV

2 hozzászólás “Németh Szilárd szerint nem érkezett olyan kérés, hogy hívják össze a honvédelmi bizottságot” bejegyzésre

  1. Dr Obaidi szerint:

    Minél hamarbban evakulálják a magyar csapatokat Iraqból, annál jobb;!

  2. Nagyapó szerint:

    Miért?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !