Csepel nyaktilót kaphat választási ajándékba

Csepel.info

Mint valami kificamodott, abszurd nyaktiló, úgy néz ki annak az emlékműnek a terve, amelyet az MSZP-hez igen közel álló MSZOSZ szakszervezet kíván 2010 tavaszán felállítani Csepelen. A műalkotás tervéről, amellyel a munkahelyi balesetek áldozatainak kívánnak emléket állítani.

Bármilyen hihetetlen, a Csepel.info-hoz is csak a szokatlanul meleg novemberi szél fújta be az emlékműről szóló látványterveket.

Lapunk úgy tudja, hogy a kerületünkbe álmodott emlékművet mintegy 250 ezer forinttal támogatja a XIII. kerületi önkormányzat – erről a helyi Tulajdonosi és Lakásgazdálkodási Bizottság dönt. A határozati javaslat felelőse Tóth József, a helyi önkormányzat  polgármestere.

Az emlékmű várható költsége 20 millió forint lesz, és 2010. április 28-án, a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapján kívánják felállítani. “Felkérjük mindazokat, akik felelősséget éreznek a munkavállalók védelméért, akik tenni akarnak érdekükben, hogy tevőlegesen járuljanak hozzá a munkavégzés közben megsérültek és életüket vesztettek emlékművének felállításához.” – invitál az MSZOSZ honlapja az adakozásra.

Kiegészítés

Cikkünk megjelenése után kaptuk a hírt, hogy első információinkkal ellentétben bizottsági szinten Csepelen is napirendre került már az emlékmű terve. Értesüléseink szerint az alkotást magánterületen, a volt gyári orvosi rendelő mellett fogják felállítani.

Csepel.info

A tervezett emlékművet bemutató prospektus:

1. oldal

2. oldal

37 hozzászólás “Csepel nyaktilót kaphat választási ajándékba” bejegyzésre

  1. zed szerint:

    Nekem elnyerte a tetszésemet a műalkotás. Szerintem az egyik téren tervezik felállítani.

  2. Vátesz szerint:

    Reméljük, nem a Szent Imre téren, az már tele van emlékművekkel. De tegyenek mellé kamerát is, nehogy a megélhetési fémgyűjtők ellopják!
    Csepel vezetői, nem kellene már intézkedni, abban az ügyben amit a csepelinfóban már megírtam: a Szent Imre téren, a templomot megvilágító egyik kandeláberről ellopták már vagy egy hóhapja az egyik reflektort! Pótolni kellene. Más, az országzászlót mosni kellene és beszegni, mert Csepel szégyene, ha rongyos!

  3. Manitu szerint:

    Ha Lenint esetleg már nem kívánják visszacsempészni valamelyik este, akkor ott a hűlt helye. Úgyis üres az a rész.

    Nekem mellesleg nem tetszik. Elegem van az absztrakt emlékművekből.

  4. Vátesz szerint:

    Jobb ötletem van, csináljunk belőle szégyenketrecet, mint ami Lőcsén van a főtéren. Oda be lehetne zárni 2G-t (3G-t), amig ki nem fizeti az adósságait! Copyright Vátesz.

  5. Attila szerint:

    Manitu!

    Ne ess kétségbe, de egyetértek veled. Semmitmondó, csúnya. Értelme?
    “…munkahelyi balesetek áldozatainak kívánnak emléket állítani…”

  6. Vátesz szerint:

    Azok a csúnya kommunista kapitalisták nem gondoskodnak a szegény kizsákmányolt munkások munkahelyi biztonságáról!

  7. Manitu szerint:

    Lehet, hogy a csúnya kommunista kapitalisták nem gondoskodnak a szegény kizsákmányolt munkások munkahelyi biztonságáról, viszont ingyenes jogi tanácsadást nyújtanak nekik, ha rokkantnyugdíjasok lesznek. Annyira segítenek, hogy a kliens még jobban belerokkan.

  8. codec szerint:

    Javaslom az angyalföldi polgármesternek, vigye haza.

  9. zed szerint:

    Nem értékeitek a művészetet, a kultúrát! !
    Naponta történnek különféle munkabalesetek. Ennek az emlékműnek komoly mondanivalója van: felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára. Biztosra veszem, hogy a műalkotásnak köszönhetően jónéhány munkahely biztonságosabbá válik.

  10. Manitu szerint:

    Zed, érdekes, Gulyás áldozataival nem volt benned ekkora empátia. Kellemesen csalódtam benned, azt hittem, hogy a jégszívű ember vagy – pedig csak akkor, ha Gulyás egykori ügyfeleiről van szó.

    Nem a célról beszéltem, hanem a tervezetről. Az nem tetszik. A háborúk áldozatairól is tudtak olyan szobrokat emelni, amelyeken nem atombombák voltak.

  11. spam szerint:

    zed, neked azért tetszik mert egy ízléstelen szoci vagy!

  12. Attila szerint:

    Kell ehhez egy jó adag ízlésficam. Polgármesteri hivatalnál van hasonló, a tízemeletes házak előtt. Valami szoci kriksz-kraksz, hogy mit akartak vele üzenni, máig rejtély.

  13. Manitu szerint:

    Attila, most nagyon-nagyot csalódtam benned.

    Az a fantasztikus műalkotás a rendszerváltás előttről üzente azt, hogy az SZDSZ liberális keselyűi egyszer a földbe fognak csapódni. Amit ott látsz, azok a szárnyaik, mert csak annyi látszik ki a földből.

    😉 Na.

  14. Manitu szerint:

    Amúgy annak is volt üzenete, hogy a teljes csatornázás helyett 2006-ban szökőkutat kaptunk a nulla teljesítményű helyi politikai elittől. Ez az emlékműterv, amit persze biztos megint valami ingyensörös választási bulin fognak nagy dirrel-durral átadni, mást szimbolizál.

    Vajon mit? 🙂

  15. T szerint:

    A következő javaslatom van fenti cikktől inspirálva. 🙂

    Tisztelt Németh Szilárd úr!
    A jótékony célokra felajánlott -3g-től még meg nem kapott pénzét – hasonló módon felhasználhatja. Készítessen egy szobrot a 3g által megkárosítottak részére, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a közéleti személyeknek, politikusoknak mennyire fontos lenne odafigyelni a becsületükre! 🙂 Persze célszerű lenne az Önkormányzat előtt felállíttatni. 🙂

    Az is fontos, hogy minél hatékonyabban előzzük meg a munkahelyi baleseteket, de nem tartom valószínűnek, hogy ezt egy szoborral (?) lehet elérni, ami felhívja a figyelmet a korábbi esetekre. Sajnos! 🙁

  16. Gordon szerint:

    Muhahaha 😀 Vátesz írta korábban, hogy milyen jó hogy az iszlám vallás tiltja a kamatot. Én ravasz rókaként éreztem, hogy itt valami nagyon nem kerek (és most nem Vátesz fejére gondolok). És megint igazam lett.

    Íme:

    “Magától értetődő, hogy a muszlim bankok nem fektethetnek alkoholba, disznóhússal kapcsolatos termelésbe, szerencsejátékba, fegyverekbe, pornográfiába vagy dohánytermékek gyártásába. Az érdekesség az, hogy a lakáshitelek is radikálisan eltérnek a nyugati típusoktól. Az iszlám bankok nem kamatozó hitelt adnak az ügyfeleknek, hanem megvásárolják azt, majd egyforma részletekben fizettetik ki a leendő tulajdonossal. Az összeg az ingatlan árán kívül egy előre meghatározott profitot is tartalmaz a bank számára.”

    http://www.ingatlanmagazin.com/10060/Megoldas_a_gazdasagi_valsagra_az_iszlam_bank

    Tehát ugyanúgy beszedik a nyereséget a kihelyezéseik után, csak tettek egy csavart a történetbe, és nem jelenítik meg az un. kamatot, hanem beépítik a törlesztőkbe (az ingatlant meg ők veszik meg, és gondolom addig nem is az adós tulajdona, míg vissza nem fizette a kölcsönt és a bank nyereségét). Tehát banki haszon, banki kamat van, csupán elrejtették. Hi-hi. Csodálatos! Csodálatos! 🙂

  17. Földhözragadva szerint:

    Én úgy hallottam, hogy az egyes kapu, művek felöli oldalán, a benzinkút előtt lesz, hja, benzinkút is lesz…

  18. Földhözragadva szerint:

    A gerinc útról majd jól látni…:)

  19. Földhözragadva szerint:

    Mint Osztyapenkót…:)

  20. Elyza szerint:

    Ez a emlékműnek kinevezett nyaktiló ronda is ,értelmetlen is. Ettől nem fog kevesebb munkahelyi baleset történni. Attól viszont igen, ha az emberek nyugodtabban élnének .Létbiztonság lenne , és a nagy részének nem lennének megélhetési gondjaik. Ezekkel a komoly problémákkal kellene foglalkozni és a pénzt nem ilyen dolgokra fordítani. Arról volt szó, hogy most a tűzoltás korszaka van. Akkor , hogy van ez ZED?? Erre az ákom-bákomra annyi pénzt kidobni felelőtlenség!

  21. bendegúz szerint:

    Nekem inkább egy, a jelenleg elfoglalt helyünket jól illusztráló, sztereó pottyantós ugrik be!

  22. Papi szerint:

    Te jóég ez pont olyan förmedvény mint a Felvonulási téren felállított 56-os emlékműnek nevezett villamossin oszlopsor!
    Vatesz
    Azt írtad, hogy be kell majd kamerázni nehogy ellopják! Szerintem pont ellenkezőleg igenis lopják el ezt a förmedvényt!

  23. zed szerint:

    Az emlékmű tervezésére Budahelyi Tibor szobrászművész kapott felkérést Kiss Attila okleveles építészmérnök alkotótársával egyetemben. Remélem nem fogják elolvasni ezt a sok mocskolódást, amit összehordtok a munkájukkal kapcsolatban. Amit ti itt műveltek, az a művészet meglincselése, szégyelljétek magatokat! Nincs semmi szépérzéketek. Én kérek elnézést az alkotóktól!

  24. médi szerint:

    Ez a zed igen píszí.

  25. kispajtás szerint:

    zed:
    Nagyon súlyos eset vagy, konkrétan.
    Nyugodtan sírva fakadhatsz a fent említett urakkal együtt, mert ez a borzadály egy lyukas garast sem ér.
    A művészet szerepe, hogy legyen mondanivalója, amivel formálja a közízlést és nem arról szól, hogy magukat művésznek nevező kortársak borzalmas attrakciókat mutassanak be az adófizetők pénzéből.
    A te szépérzékedről pedig el tudom képzelni, hogy olyan, mint a papír, amivel kitörlöd a segged. Kereteztesd be és akaszd a szobád falára, te ízléstelen kultúrfelelős!

  26. Papi szerint:

    Szeríntem a Zed által említett “urak” a művészet terén körübelül olyan szinten vannak mint Bolgár György és Debreceni “urak”!
    Vagyis a Magyar művészvilág meggyalázói!

  27. fülöpke szerint:

    Magánterületén abban gyönyörködik a tulaj, amiben akar.
    De a számlát ki fizeti? Az Önkormányzat? Érdekes lenne…

  28. kispajtás szerint:

    Munkavédelmi felügyelők, ők kell, hogy felhívják a figyelmet a veszélyekre és a hatékony megelőzésre, te ízlésficamos, demagóg kultúrtanácsnok. Még nem rúgtak ki az állásodból?

  29. codec szerint:

    Minek a gyár mellé munkavédelmi emlékmű azután, hogy már lassan 20 éve, hogy tudatosan szétverték.
    Már munkás sincs, nemhogy munkásosztály!
    Egy emlékhelyet azért javasolnék: itt volt egyszer egy gyár.
    A mai munkanékülieknek és híd alatt élőknek megélhetését és otthonhoz jutását biztosította egykoron.

    Egy pozitív dolgot azért megemlítek: egykor Csepel levegője volt a legrosszabb a fővárosban. A gyár megszünése óta jeolentőset javult.

  30. lolka szerint:

    Szerintem a valamikor itt dolgozó 30-35-ezer ember emlékére kéne emlékművet állitani. Ma márcsak úgyis “beáramló” tőke és kiáramló bevételekről lehet hallani. Munkában megrokkanttak élőpéldái láthatóak az útcán emlékmű nélkül is! Viszont óriásplakátra fellehetne tenni a Csőgyár útca jelenlegi képpét a Szent Imre-térre…

  31. Sphere szerint:

    Itt Csepelen mér az Isten pénzét is szétlopták-szórták,de jó lenne még egy félmillió Forintot összeszedni,hogy Angyalföldön kössön ki ez a förmedvény!

  32. Szász Ágnes szerint:

    20 millió forintból sokkal helyesebbnek tartanám az áldozatok családját támogatni. Egyébként épp eléggé elcsúfították a Szent Imre parkot a rengeteg műalkotással, nem kéne a gyakorlatot tovább folytatni.Luxusnak gondolom hogy amikor rengeteg gyerek éhezik, akkor ilyesmire költekezzen a kerület.

  33. kispajtás szerint:

    Ez az igazi művészet! A felelőtlen pénzszórás művészete! Arcátlanok!!!!

  34. Ambrus Éva szerint:

    Tényleg olyan, mint egy nyaktiló, ennyire ragaszkodnak szobrászaink ezekhez a “modern” formákhoz, nem a régi szobrokat sírom vissza, de a kettő között csak található még átmenet, ez a szoborterv csak megriaszt, frászt hoz rám. Hozzáteszem ez most a legfontosabb pénzkiadás itt Csepelen?Hálisten semmi más probléma nincs?

  35. Gordon szerint:

    Felőlem lehet szobrot csinálni, csak ne ezt a förmedvényt. Ágnessel nem értek egyet, szerintem nem csúfították el a jelenlegi emlékművekkel a Szent Imre teret. Ennek ellenére valóban nem kellene túlzsúfolni.

  36. csepeli szerint:

    Na akkor egy-két dolgot tisztázzunk:

    1. Nem csepeli pénzből fizetik az emlékmű költségét.
    2. Nem a Szent Imre téren állítják fel, hanem a Csepel Művek területén.

    Amúgy meg pótcselekvésnek tartom az emlékmű-állítást.

  37. Vátesz szerint:

    Én már az 56-os Emlékbizottságban is azt javasoltam, hogy egy fekete gránit obeliszk legyen a kopjafa helyén, mert tényleg túlzsúfolt a Szent Imre tér. Arra az oszlopra aztán az elkövetkező forradalmak évszámait is fel lehetett volna vésni, hiszen a forradalmak mindig a hatalmi centrumban törnek ki, Csepelen a Szent Imre tér pont az.
    Az elmúlt húsz évnek kellene emléket állítani, mondjuk olyat mint Prága egyik terén.
    http://www.bumm.sk/35437/szobrot-emeltek-a-szarnak-egy-pragai-teren.html

Itt lehet hozzászólni !