60-70 százalékos áremelés: fizethetjük a szennyvíztisztítónk árát

Hír TV

Akár 60-70 százalékos csatornadíj-emelés lehet Budapesten a jövőben, ha a főváros jelenlegi MSZP-SZDSZ-es többsége a csepeli, más néven központi szennyvíztisztító működésének költségeit teljes egészében a lakosságra, a budapesti fogyasztókra hárítja – értesült a Magyar Nemzet.

Belső forrásokból származó értesülését a Fővárosi Közgyűlés holnapi ülésére beterjesztett drasztikus közműdíj-emelési csomag dokumentumai is alátámasztják. A mostani, 2010-re szóló 17,1 százalékos díjnövelést tartalmazó előterjesztéshez csatolt könyvvizsgálói jelentés összefoglalója szerint „az elkövetkező években jelentős díjnövekedések várhatók”.

Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta: a fővárosi előterjesztésben szereplő 36,3 százalékos csatornahasználati díjnövekedést csak az önkormányzattal kötött szerződés alapján készítették el, a részben francia és német tulajdonú, 1997-ben privatizált fővárosi cég igazgatósága a város vezetői által javasolt 17,1 százalékos emelést támogatta.

Forrás: Hír TV

46 hozzászólás “60-70 százalékos áremelés: fizethetjük a szennyvíztisztítónk árát” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    Ki kell takarítani a Csatornázási Művekből a külföldieket, mert a menedzsmentdíjat a semmiért kapják, hiszen a céget csak magyarok vezetik. A Suez de France szedjen csatornadíjat a Szuezi-csatornán.

  2. tibor szerint:

    25 éves szerződések születtek.
    Szaga van: kinek az érdekét szolgálják?
    Ráadásul gerincutat hazudtak hozzá az eftásak, aminek nyoma sincs.
    Maradt a sz@r, amiért megemelt árat fizetünk,így lehet egy proliról több bőrt lehúzni.

  3. zed szerint:

    Elismerem, hogy a csatornadíj jelenleg is tetemes összeget tesz ki. Ugyanakkor más szempontból egyetértek az áremeléssel, mert az embereket víztakarékosságra ösztönzi. Földünk ívóvízkészletei egyre csökkennek, a víz hatalmas értéket képvisel mindennapjainkban, nélkülözhetetlen az élethez. A gázválság idején megtapasztalhattuk, hogy a földgáz milyen jelentőséggel bír, reméljük, hogy a vízellátással kapcsolatban soha nem merülnek fel hasonló problémák. A víz- és energiatakarékosság társadalmi érdek!

  4. Elyza szerint:

    Mennyit bír még el a magyar lakosság? Hány bőrt lehet lehúzni az elszegényedett emberekről? Meg kell nézni az árakat a piacon, a boltokban tavaly óta mennyivel fizetünk többet. Ezt nem lehet tovább így csinálni! Elfogy az emberek tűrőképessége. Nyilván akinek 200.000.-ft. piti pénz ,mert e fölött van a fizetése ,az nem fogja szóvá tenni az áremelést,de aki minimálbérből tartja el a családját az sanyargatásnak érzi . . Gondolják végig az illetések, mielőtt döntenek.

  5. hlajos szerint:

    nekik nem fog fájni

  6. Vátesz szerint:

    A víz és energiatakarékosságnak nem a legjobb útja, hogy idegenek zsebét megtömjük a magyarok nehezen megkeresett pénzével. Ilyet csak az mondhat, aki maga is érdekelt a haza árulásában, rövidebben hazaárulásban.

  7. tibor szerint:

    T. zed!
    Miért nem arról mesélsz, hogy az önkormányzati bérlakások bérlőinek a kintlévősége (lakbér, víz-csatornadíj, távfűtés) jelentősen megugrott 2009-ben? Egy részük nem akart, de a többségük már nem tudott miből fizetni.
    A szocialista-liberális gondolatvilág nem jutott el odáig, hogy az emberektől csak azt lehet elvenni, amit megkerestek. Többet nem.
    A nem fizetők adóssághalmozását nem publikáljuk, elhallgatjuk a szolgáltatóval együtt.
    Utóbbi meg évente beépíti az árakba a nem fizetők restanciáit.

    Zed erről is hallgat. Marad a betanított szöveg.

  8. zed szerint:

    Kedves Tibor(c)! A díjhátralékosok megsegítésére hozta létre a Fővárosi Önkormányzat a Hálózat Alapítványt. A közüzemi számlák hátulján szokták feltüntetni az elérhetőségét, az alapítvány egyébként adó 1%-os felajánlásokat is fogad. A rászorulók számláit közvetetten nagyrészt a többi -rendesen fizető- fogyasztó egyenlíti ki, de véleményem szerint a szolidaritás elve ezt megkívánja. Az a víz sincsen ingyen, amit jogtalanul vételeznek, vagy a közkifolyókon keresztül, pl. a szökőkutakban elfolyik, netán egy-egy utcai csőtörés alkalmával kárba vész. Mindennek megfizeti valaki az árát, nincsen ingyenebéd.
    Amúgy a növekvő csatornadíj eredményeképpen emelkedik az áfabevétel, és FCSM is többet adózik nagyobb árbevétel esetén.

  9. tibor szerint:

    T. zed! az ingyenebéd és a mások helyett fizetés nem azonos fogalmak.
    Az ” attól vesszük el, akitől lehet” című lakosságbarát intézkedés keretében.

  10. Vátesz szerint:

    NINCSEN INGYENEBÉD! Mondják most a “szocialisták”, miután jól teleették magukat. A Suez de France zsebeit meg tömje tele a sok éhes proletár!
    Uraim, most már a szociknak is vége lesz az ingyenebédnek, munkából kell majd megélniük, akinek ez nem tetszik, majd kedvet kap rá Állampusztán.
    Aktualizált (Szoclib) Internacionálé (copyright Vátesz)
    Föl, föl ti rabjai a pénznek,
    föl, föl te éhes spekuláns!
    Az osztalék napjai jőnek,
    zseblázadnak vége már!
    A kontót végképp eltörölni,
    siserehad indulj velünk!
    A nép fog munkából kidőlni,
    lusták vagyunk, gazdag leszünk!
    Ez a sarc lesz a végső, csak összelopni hát,
    és nemzetköziké lesz holnapra a világ!

  11. Huba szerint:

    zed!
    Téged már megint megsütött a nap. Azzal akarod takarékosságra szorítani a lakosságot, hogy a külföldi befektetők zsebébe juttatod a nevelési célból megnövelt “pazarlási” díjat?
    Neked lehet, hogy van magyar állampolgárságod, de csak azért, mert a törvényben előírt követelménynek – jó indulattal – megfeleltél, de nem vagy magyar.

  12. dshk szerint:

    nyilván olcsóbb volt a szennyvizünket úgy ahogy van a Dunába önteni. Csak hát ez csúnya dolog.

  13. Vátesz szerint:

    A csepeli szennyvíz ma is a Dunába ömlik a Rózsa utcánál. Majd egyszer lesz egy budafoki szennyvíztisztító, ahová a Duna alatt át kell vezetni a csepeli szennyvízet, mert északra önmagától nem folyik, ugyanis az új szennyvíztisztító magasabban van, mint Csepel.
    Aki nem köt rá a csatornára, az talajterhelési díjat fizet. Aki rákötött, az a csatornadíjba beépített talajterhelési díjjal megspékelve a Dunát szennyezi. Mondja valaki, ez így normális. Másrészt a csepeliek a Dunába folyó szennyvízük után is fizetni fogják a Központi Szennyvíztisztító müködési költségeit. Tessék? Ez nem vicc! Ez a kőkemény szoclib igazság!

  14. zed szerint:

    Huba! Ha magyar befektetők húznának hasznot a vízközműből és a szennyvíz kezeléséből, azzal elégedett lennél? Mi a fenét szeretnél? Legyen “occsó” vagy inkább “ingyér” a víz-csatornadíj, és akkor mindenki boldog lehet? Szerintem gyakran lenne locsolási tilalom… Az ABC-termékeket (alkohol, benzin, cigaretta) terhelő jövedéki adó sem kizárólag pénzbeszedési célokat szolgál, hanem a piaci kereslet csökkentését, de említhetném pl. a nájlonzacskók környezetvédelmi termékdíját. Ezekkel kapcsolatban az a közvélekedés, hogy az állam nyúlja le a fogyasztókat. Pusztán azzal a szlogennel, hogy “Az energiatakarékosság népgazdasági érdek!” az embereket nem lehet önmérsékletre nevelni.

  15. Demeter J szerint:

    Amit az elmúlt években magunk körűl láttunk, annak semmi köze a piacgazdasághoz.
    A szocik még most is mindenkit sült hülyének néznek- igaz, zed?
    Napról napra újabb szerződések válnak ismertté, amiből süt, hogy előnytelen. Nem az a gond, hogy külföldi vagy magyar: mindennek a többszörössét fizetjük.
    A korrupció miatt dilettáns közbeszerzések köttettek- az EU beintett.
    Nem baj, majd megjelenik a lakosság számláiban.

    Zedék meg nevelik a népet a választásokig.

  16. Manitu szerint:

    Kivételesen Vátesszel értek egyet. Mi csak a kárát látjuk ennek a retkes szennyvíztisztítónak, és a csepeli szenyvíz még csak nem is oda megy. Azt ígérték, hogy a tisztítóműért cserében megépítik a gerincutat meg az összef földutat lebetonozzák meg lecsatornázzák, aztán túró.

    Csepel az a varázslatos hely, ahol minél többet szívatta a lakosságot az MSZP-SZDSZ, annál nagyob arányban szavaztak rájuk.

  17. kispajtás szerint:

    T. zed!
    A takarékosságnak egy összetettebb módja, ha mondjuk hetente csak egyszer mész szarni. Kevesebb víz- és csatornadíj, igaz, hogy kevesebb a befolyt áfa is. Vagy így gondolod a szarból való vár építését?

  18. miska72 szerint:

    De csepel szennyvíze nem ide kerül, igy nekunk nem emelkedhet a csatornadíj! Budáról folyik ide a szenny! 😉

  19. Vátesz szerint:

    Egész Budapesten egységes a vízdíj is és a csatornadíj is, amit a Fővárosi Közgyűlés határoz meg, függetlenül attól, hová megy a szennyvíz, s honnan kapja az ivóvízet.

  20. miska72 szerint:

    De állítólag a csepeli szennyvíztisztító megépítése miatt drágul. A kormány a fogyasztókkal (használókkal) fizetteti meg! De mi csepeliek nem ezt a szennyvíztisztítót használjuk. ,

  21. Huba szerint:

    zed!
    Beismerem, tévedtem. Úgy látszik öregszem. Túlbecsültelek, mert azt hittem jobb a szövegértésed mint egy óvodásnak.
    Az általad “nevelő szándékkal” extra hasznot generáló emelés nem kivándorolna, hanem az “alacsonyabb” áron is nehezen fizethető helyzetben lévők támogatására használnák, vagy a csatornázatlan helyek csökkentésére, vagy………….. Kell folytatnom?

  22. zed szerint:

    “A Társaság tevékenységi körét ismerik az ügyfelek. Az alaptevékenységeket 97%-uk ismeri, sőt 64%-uk tudja, hogy a fővárosi árvízvédelem is az FCSM feladatai közé tartozik. Ez utóbbi arány tavaly még csak 26%-os volt. A megkérdezettek elég magas arányban már hallottak arról is, hogy a társaság foglalkozik energiatermeléssel (34%) és hulladék-feldolgozással (31%) is. A válaszadók 53%-a viszont azt véli, hogy az FCSM ivóvizet is szolgáltat.
    Az ügyfelek viszonylag magas arányban éreztek javulást az egyes szolgáltatási területek esetében, főként a következőkben: energiatermelés, szennyvíztisztítás, szennyvízelvezetés, hulladék-feldolgozás.
    Nagyon érdekes eredményt mutat a szennyvízelvezetési díj összegére vonatkozó kutatás. A válaszadók 72,2%-a gondolta, hogy tudja a csatornadíj összegét, melyet 5-7 ezer forint/hó közöttire becsültek és 85,5%-uk soknak tartja. Miközben egy átlagos háztartás (2-3 fő) vízfogyasztása kb. 10 m3, aminek a bruttó havi díja 3260 forint. (Valószínűleg a kéthavonta történő számlázás együttes összege miatt ítélték magasabbnak a szolgáltatás díját.) A megkérdezettek 23,8%-a egyáltalán nem tudta megmondani ezt a kiadását.”
    http://www.fcsm.hu/article/article.php/37/86

  23. lolka szerint:

    A zed politikai beálitottságával és szellemiszintjével nem szeretnék foglalkozni, de azt nyomatékosan ki szeretném hangsulyozni, hogy mélységesen kikérem magamnak azt, hogy egyes politikusok azt szajkozzák, már hallottam csepelitől is ezt a gyagyás szöveget “NINCSEN INGYEN EBÉD”! Az az érzésem, hogy akik ezt a szlogent szajkozzák azok ZABÁLNAK A NÉPPÉNZÉN INGYEN, KÉTPOFÁRA és mondom ezt azért, mert a fizetésem 70-80% megy az INGYEN ZABÁLÓK ZSEBÉBE!
    Nagy tudású zed: takarékoskodjál keményen spejzold a fürdővized a többi ürülékeddel eggyütt és ülepedés után abból oltsad a szomjad és közben győzködjed magad, hogy milyen finom, friss és olcsó!
    A szőkőkutak zárt redszerüek vizforgató berendezéssel ellátva. Csőtörésesetén pedig nem kellenne egy hétig várni, hogy megcsinélják, és akkor most lehet okoskodni…

  24. Vátesz szerint:

    Éppen az M1 Híradóban mondta egy MSZP-s korifeus a csatornadíjjal kapcsolatban, hogy nincsen ingyenebéd. Nekik a parlamentben dől a lé, mit törődnek ők a csepeli proletárral. Majd megint kijön Gyurcsány fórumot tartani Csepelre, majd az öregasszonyok megint kezet csókolgatnak neki ( a Munkásotthonnál kifelé jövet a saját szememmel láttam!), s a csepeli proletár megint rájuk szavaz. Vagy nem, neki sincs örökké hályog a szemén.

  25. kispajtás szerint:

    Ráadásul mi, csepeliek nem is akartuk ezt a szargyárat a szigetcsúcsra, talán még emlékeztek a Szabadkikötő úton az óriásplakátra, amit Hajdú Béla volt csepeli polgármester állíttatott fel: ” IDE SZENNYVÍZTISZTÍTÓT???” Aztán a Demszky mégis ideb@szta nekünk, ígérve fűt-fát… de innen már mindenkinek ismerős a történet. Hát, most itt tartunk… bravo!!!

  26. zed szerint:

    Vátesz! A “Nincsen ingyenebéd.” egy közgazdászok körében közismert közmondás, annyit jelent, hogy mindennek megfizeti valaki az árát, értelmetlen túlragozni.
    Most őszintén, meg tudod mondani anélkül, hogy puskáznál, hogy:
    1. Egy köbméter víz hány liternek felel meg?
    2. Egy köbméter -4 Celsius fokos- víz hány kilónak felel meg?
    3. Nagyjából mennyit fizetsz 1 m3 vízmennyiség vételezésért?
    4. Nagyjából mennyit fizetsz 1 m3 víz csatornába engedéséért?
    5. A víz és csatornadíjon kívül milyen más tételekből alakul ki a víz-csatorna számla végösszege (amit akkor is fizetni kell, ha nincs vízhasználat)?
    5. Mi a locsolási kedvezmény? (Nálam nincsen csatorna, nemrég tudtam meg, hogy ilyen létezik.)

  27. LB szerint:

    zed!
    “Nálam nincsen csatorna” – Te hol laksz, eddig azt hittem Csepelen.

  28. zed szerint:

    Nincs mindenhol csatorna Csepelen.

  29. lolka szerint:

    Hadjuk már ezt a süketelést, ma Magyarországon AKI DOLGOZIK IGEN KEMÉNYEN MEGFIZETI AZ “INGYEN EBÉD”-et, PERSZE SAJNOS VANNAK KIVÉTELEK (DE MÁR NEM SOKÁIG) akik azt hiszik, hogy ők sz……k a “spanyol viaszkot” és nekik tőbb jár mindenből, még az INGYEN EBÉD-ből is. Ahhoz lekéne tenni valamit az asztalra, de nyolcévig nem úgy látszott…

  30. zed szerint:

    Képzeld LB, Csepelnek is vannak még olyan részei, amelyek nincsenek csatornázva!

    Egyébként érdemes megnézni azt is, melyik cégtől jön a lakossági víz-csatorna számla. Ugyanattól, amelyiktől a szemétdíj, vagy a kéményseprő számla, ezt a céget pedig úgy hívják: Díjbeszedő Holding Zrt. A következő kérdésem az lehetne, miért a Díjbeszedő számláz, ha nem ő szolgáltat. Nos, azért, mert a DBRT faktorálja egyes közüzemi szolgáltatók követeléseit, azaz alacsonyabb áron felvásárolja a közműcégek követelés-állományát átvállalva ezzel a beszedéssel járó munkát (számlázás) valamint kockázatot. Nyilvánvaló, hogy ha emelkedik a behajtási kockázat (pl. a mai válságos időkben néhány fogyasztó nem fizeti rendesen a számláit, mert mondjuk a hiteltörlesztését részesíti előnyben), az csökkenti a szolgáltatók követelés-állományának az értékét, ezáltal kevesebb árbevételt érnek el és végeredményképpen alacsonyabb nyereséget tudnak realizálni.
    Ha a befektetők profitelvárása nem teljhesül, megsértődnek. Szükséges a közműdíjakat emelni, hogy a befektetők érdekei ne sérüljenek.

  31. fülöpke szerint:

    Zed részletes okfejtése egy kérdéskőrre nem tért ki: évente mennyi pénz fizetnek ki a közműszolgáltatók felügyelőbizottsági, meg egyéb látszattevékenységekre, ami mögött semmiféle teljesítmény nem húzódik meg, de jelentősen növeli a szolgáltatás árát.

    Nem ismert- a BKV-hoz hasonlóan- évente hány száz millió megy el végkielégítésekre-szigorúan az adófizetők érdekében.

    Mert tudjuk: “nincs ingyen ebéd” a szociáldemokratáknak mondott párt jelszava szerint.

  32. LB szerint:

    zed!

    “Képzeld LB, Csepelnek is vannak még olyan részei, amelyek nincsenek csatornázva!” – elég szomorú, hogy 16 év alatt csak ENNYIRE voltatok képesek!

  33. Demeter J szerint:

    Jó lehet Budapesten beruházónak lenni. Ha menet közben elfogy a pénz, egyoldalúan megemelik a projekt a költségvetését.
    A többletkiadásokat ( bármekkora is az) , a háverok beépítik a fogyasztói árakba. Ámen.
    Fővárosi szocialista-liberális koalíció 2009.

  34. zed szerint:

    A válaszok a kérdéseimre:

    1-2. Egy köbméter víz kb. 1000 liternek felel meg, és kb. 1000 kilót, azaz 1 tonnát nyom.
    3. Budapesten 1 m3 ivóvíz díja jelenleg bruttó 225,60 Ft (FVM honlap).
    4. Budapesten a csatornahasználati díj jelenleg bruttó 325,63 Ft/m3 (FCSM honlap).
    5. Az alapdíjat vízhasználattól függetlenül fizetni kell, amely a legutóbbi számlám szerint egy fővízmérőre bruttó 375 Ft 2 hónapra (a mellékvízmérős lakásokban ismereteim szerint bruttó 250 Ft/vízmérő/2 hó).
    6. “A locsolási kedvezményt a fogyasztó a kérelmezést követő hónaptól szerzi meg. Ezt követően folyamatos a nyári, aktív időszakban, azaz október 31-éig, majd pedig, minden év május 1-jétől október 31-éig. A jóváhagyott kedvezményről a kérelmezőt írásban értesítjük. A kedvezmény mértéke 10%, ami a szennyvíz mennyiségéből kerül levonásra.” (FCSM honlap)

  35. kispajtás szerint:

    zed:
    “A “Nincsen ingyenebéd.” egy közgazdászok körében közismert közmondás, annyit jelent, hogy mindennek megfizeti valaki az árát, értelmetlen túlragozni.”
    Természetesen a szoci elvtársak ingyenvacsoráját is megfizeti valaki, ezt kihagytad, kedves zed!!!

  36. zed szerint:

    Én azt mondom, kedves kispajtás, vonjál egyenleget: mi az amit te befizetsz a közkasszába (adók, járulékok), és mennyi az, amit ebből visszakapsz, pl. családi pótlékként, egészségügyi ellátás formájában, a gyermekeid ingyenes oktatása, iskolai étkezési támogatása jóvoltából, a közösségi közlekedés állami támogatása révén, energiaártámogatás keretében, a közvilágítás, közút ingyenes használataként, stb. Ugye nem nagy a különbség?

  37. Manitu szerint:

    Amikor pisi-kakiról van szó, azért elég morbid ingyenebédről beszélni. Mellesleg máris hallottam egy olyan érvelést, mely szerint azért nem jelent ez áremelkedést, mert a távfűtés olcsóbb lesz, így a megtakarítást ki lehet pótolni a csatornadíjjal, hogy véletlenül se csökkenjen az egyébként is égben járó rezsi.

    Csak halkan teszem fel a kérdést: ha a távfűtéssel óriásplakátokon kampányol az MSZP, akkor a csatornadíj-emeléssel is fog?

  38. Vátesz szerint:

    És mi van azokkal, akik semmit sem tesznek be, csak kivesznek? Ez megy az egyik generáció a másik után, már 12 évesen az iskolában arról beszélnek, hogy sok gyerekük lesz, s abból fognak élni. Majd ha a többség ők lesznek, ki fogja őket eltartani? És a sok mozgalmárt, aki munka helyett rögtön a KISZ-ben, a Pártban kezdett “dolgozni”, s a rendszerváltás óta is csak az “észt osztja”, azokat ki tartja jelenleg is?
    Ki állja a sok szarházi hazaáruló alapnyugdíjasított Szoc. Hazáért kitüntetés és egyéb hazaárulási pótlékok összegeit? Jól tenné a Fidesz, ha ezeket eltörölné! S mi van a sok szarházival, akik “jókor voltak jó helyen”, lenyúlták az állami vagyont s most a dolgozóikon élősködve pöffeszkednek, s azt várják, hogy még szeressük is őket?
    Itt egy alapos takarítás segíthet csak, amit a rendszerváltás után kellett volna megtenni. Senki életét nem kell elvenni, attól rosszabbat kell velük tenni! Rá kell szoktatni őket a munkára, s azután gondoskodni róla, hogy ne tudják abbahagyni! Akkor lesz Magyarország rendes és becsületes ország, ha mindenki dolgozik. Az is, aki nem szeretne!

  39. admin szerint:

    Váteszt moderáltuk.

  40. zed szerint:

    Halkan válaszolok, hogy a fűtés teszi ki egy háztartás rezsiköltségének a jelentős hányadát, különösen ott, ahol nem egyedi fűtés van.
    Ha nem világítós villanykapcsolót szerelünk fel, hanem simát, kikapcsoljuk a tévét, számítógép monitorját, nem hagyjuk bedugva a telefontöltőt, kihúzzuk a mosógépet, mikrohullámú sütőt a konnektorból, továbbá semmi olyan éppen használaton kívüli elektromos készüléket (pl. HI-FI berendezés, rádiós magnó, stb.) nem hagyunk bedugva aminek trafója van, akkor éves szinten nagyjából egy havi villanyáramot takarítunk meg. Ugyanígy a vízzel is lehet spórolni: elég félig engedni a fürdőkádat, a mosógépet, a vécétartályba uborkásüveget lehet tenni, és a kisdolgot elegendő leönteni 1-2 liter vízzel a vécékagyló mellé készített vödörből, ezáltal éves szinten egy havi víz-csatornadíj takarítható meg.
    Legyen elég a pazarlásból!

  41. kispajtás szerint:

    zed:
    Egyenleget vontam és azt látom, hogy elég szarul jövök ki belőle. Amit befizetek az államkasszába, annak kb. 1/3-át juttatja vissza felém a költségvetés. Igy számomra erősen mínuszos a történet.
    Jobb példával gyere!

  42. kispajtás szerint:

    zed:
    Ja, és az ingyenvacsora az elvtársaknak szerinted akkor jár?

  43. codec szerint:

    Harmincegynéhány ledolgozott évem alatt összesen jó, ha 3 hónapot voltam táppénzen. Kórházban egyszer, pár napot.
    A nyugdíj a világ legnagyobb üzlete. A volt kollegák fel nem élvezte 1-2 évnél tovább.
    Aláírom: a társadalom egy része jóval többet vett ki a befizetéseinél, főleg az utolsó 8 évben.
    A nyugdíjrendszer a legaljasabb. 1998-ban létrehozták a magánnyugdíj befizetés rendszerét, anélkül, hogy megmondták volna, hogy a hiányzó pénzeket miből pótolják. A nyugdíjakra így hitelt vesz fel folyamatosan az ország. Emelik a korhatárt a növekvő munkanélküliség mellett, folyamatosan csökkentik a kezdő nyugdíjakat.
    A Ratkó korszakban születetteket és a következőket jól megszivatják.
    Aztán jövőre meg csodálkoznak a választók aktivitásán és voksain.

  44. Papi szerint:

    Zed!
    Az MSzP kampánya a távfűtés árának csökkentéséről egy arcátlan hazugság!
    Ugyanis nem az árat hanem az ÁFÁt amit éppen ők emeltek azt most 2-3%-al csökkentik! Óriási különbség! Minek nyúltak hozzá? Ráadásul azzal, hogy az üzemanyag jövedéki adóját 10%-al növelik ezzel mindennek az ára emelkedik a szállítási költség miatt! Megint bele hazudtok az emberek képpébe mert amitt elvesztek a réven visszaveszitek a töbszörösét a vámon.
    Akármit mondasz ez a rabló kormány egy tehetetlen impotens banda!

    Codec!
    Ez a rabló kormány garantálta a magánnyugdíj pénztárak állami befektetésére a 10%-os hasznot amit soha nem teljesített!

    Zednek az okfejtése egyfojtában azt sugalja, hogy mi magyarok tulajdon képpen felfordulhatnánk vagy legalábbis visszamehetnénk a kőkorszakba egyáltalán nem is értem miért nem követi a csaló fönöke utasítását és megy már el a jófrancba vagy legalábbis Észak-Koreába és hagyna benünket a FIDESZ “rasszista, nacionalista, terrorjának” áldozatául!

  45. Papi szerint:

    Zed!
    Az utobbi idők hozzászólásaiból csak ez az egy volt értelmes!

Itt lehet hozzászólni !