Még egy új híd építése érintheti Csepel közösségi közlekedését

Magyar Nemzet, Csepel.info

Több fejlesztéssel erősíti az állami beruházó a körvasút Kelenföld és Ferencváros közötti szakaszát: a Déli összekötő híd bővítése mellett Ferencváros állomáson belül is feloldanak egy szűk keresztmetszetet, és ennek érdekében hidat építenek a vágányok fölött. A körvasúton is jelentős HÉV-fejlesztéseket terveznek, így új megállót kap a Kopaszi-gát és a tervezett észak-csepeli városrész is.

Jelentős vasúti fejlesztések előkészítése zajlik Lágymányos és Ferencváros térségében. Kelenföld állomás felújításával kezdődött a folyamat, ezután a Déli összekötő vasúti híd felújításával, azaz a meglévő két vágány mellett egy újabb kiépítésével folytatódik. Tervezik a hídhoz vezető pályák bővítését is három-, illetve ahol a körülmények lehetővé teszik, négyvágányúra, és a fejlesztés része Ferencváros vasútállomás szűk keresztmetszetének feloldása.

Amint az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent felhívásból kitűnik, az ajánlatkérő Nemzeti Infra­struktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. tervezőt keres a vasútállomás fejlesztéséhez. A hirdetmény szerint egy külön szintű vasúti kapcsolatot kell előkészíteni az állomáson. A fejlesztés célja a vasútforgalmi kapacitás növelése a ferencvárosi megállóban, amely közvetlenül kapcsolódik a bővülő és megújuló fővárosi déli vasúti összekötő Duna-hídhoz.

A beruházás lényege, hogy a körvasúton közlekedő személyszállító vonatok útvonalát felüljáró segítségével egy vágányon átemelik a ferencvárosi állomás váltói fölött, így egyes szintbeli vonatkeresztezésekre nem lesz szükség. Az átemeléssel érintett villamosított vonalszakasz hossza mintegy 1000 méter. Ezen belül az átemelés becsült hossza a kapcsolódó rámpákkal együtt teszi ki az 1000 métert, míg az egyvágányú hídon vezetett vágány hossza körülbelül 500 méter. A majdani nyertes feladata többek közt az egyvágányú átemelés megtervezése, az engedélyezési terv megalkotása.

A hirdetményből az is kiderül, hogy a felüljáró nyugati vége a tervezett Danubius nevű vasúti megállóhelyhez kapcsolódik. Utóbbi annak a fejlesztésnek a része, amelyben a Kelenföld és Ferencváros vasútállomások között a háromvágányúra bővülő kapcsolat segítségével városi vasút, HÉV épül ki. Ebben a fejlesztésben több másik elővárosi megállóhelyet is kialakítanak, például a Nádorkert nevűt a budai Kopaszi-gátnál, a Népliget-Fradivárost pedig az M3-as metró nyomvonalát keresztezve. Az említett Danubius megálló a tervezett atlétikai stadion, illetve a hozzá kapcsolódó szálláshelyek, valamint nagy városi parkok megközelítését teheti majd könnyebbé.

A Déli összekötő vasúti híd kivitelezőjét októberben hirdette ki a NIF. A győztes Duna Aszfalt nettó 35,92 milliárd forintért végezheti el a munkát: a meglévő két, egyvágányos szerkezetet el kell bontani, és három új, egyvágányos szerkezetet kell építeni a helyére.

A vasúti infrastruktúrát is át kell építeni: többek közt a biztosítóberendezés, a vonatbefolyásoló rendszer, a távközlés is megújul.

Forrás: Magyar Nemzet

8 hozzászólás “Még egy új híd építése érintheti Csepel közösségi közlekedését” bejegyzésre

  1. Aggastyán szerint:

    Én már csak sírok a röhögéstől! 😀 😀 😀 😀 Hihetetlen, hogy a fideszes önkormányzatnak HÉV és Híd-fétise van. 😀 😀 😀 De tudjátok mit, nem gond ez, csak qrvajó lenne ha 10év alatt teljesült volna ennek a fele…

  2. Balos szerint:

    Nyugi, egyik sem most rögtön épül meg. Ezzel együtt szükség van rá.

  3. Holló Eszter szerint:

    Màr a nagymamàm is nehezen szállt fel a magaslépcsős hévre. Bíztam benne mire én megöregszem lesz pozitív valtozàs de amint tudjuk ez elmaradt
    Most a gyerekem rénykedik. Biztos kell az a híd az autóknak de azért reménykedem mite az unokàm megötegszik lesz megoldàs a korszerűtlen HÉV kivàltàsàra is.

  4. Tóth kati szerint:

    A Gerincút már tervbe sincs véve?Iszonyú a forgalom Csepelen,pláne mióta átadták a kamion terminálokat.Ha kérhetném,legalább a Gerincút épüljön meg!1993 óta már megígérte mindenki:Demszkáj,Tóth Mihály Tarlós István,Németh Szilárd,Borbély Lénárd.Nem nagy dolog,de nekünk csepelieknek nagyon kellene.

  5. Gyula szerint:

    Hagyjuk már gyerekek…
    Lassan eljön a 10. évetek és SEMMIT nem csináltatok, csak ígértetek.
    Az EU-s levajazott dolgokat vegyük ki a képletből.

  6. csak úgy szerint:

    Így igaz. Ígérgetni azt tudnak, sajnos, még sokan hisznek nekik.

    Borbély 35 pontjából is csak a szobrok, játszóterek valósultak meg, EU pénzből.

    Most megint van 5 évük, mi meg csak várunk, reménykedünk.

    Azt is megígérik a kampányokban, ami nem is tartozik a hatáskörükbe. Aztán jön a szöveg – a kormány, a főváros – ez most a főváros miatt, méginkább várható.

    Vagyis, nem lesz semmi. Ja, de kamera az új papos játszótéren.

  7. Nagyapó szerint:

    Nem értem, hogy az eetásak ennyire hülyék, vagy ekkora gyűlölet van bennük (árkok🙂)? Mennyi idő egy híd tervezése az elhatározástól a kivitelezésig??
    A Galvani híd tervezése évtizedekkel ezelőtt indult. Ezért történt, hogy amikor a “szakértő” szoci Tóth Mihályék a híd helyét is el akarták adni, Demszky erőteljes tiltakozására kénytelenek voltak változtatni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Horváth János szerint:

    Mikor akarták eladni?

Itt lehet hozzászólni !