VII. Csepeli Pályaválasztási Börze továbbtanulóknak

csepel.hu

Hetedik alkalommal nyújt segítséget a továbbtanulóknak a Csepeli Pályaválasztási Börze a Szabó Magda Közösségi Térben november 14-től. A kétnapos rendezvényen idén a csepeli, halásztelki, pesterzsébeti, kőbányai, a IX., a XIX. és a XXII. kerületi középiskolák állítottak ki.

A résztvevő vendégek között köszöntötték Morovik Attila alpolgármestert, Tóth Jánost, a Dél-Pesti Tankerületi Központ igazgatóját, Tóth Endre tankerületi igazgató-helyettest, dr. Udvardi Beátát, a Szabó Magda Közösségi Tér intézményvezetőjét, a Nagy Imre Alapfokú Művészeti Iskola, a Török Flóris Általános Iskola és a csepeli általános iskolák intézményvezetőit, tanárait és diákjait, valamint a szakközépiskolák és a szakgimnáziumok képviselőit. Az idei díszvendég az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola volt.

Tóth János tankerületi igazgató köszöntésében a szakképzési struktúra változásáról ismertette: 2020 szeptemberétől ismét bevezetésre kerül az öt éves technikumi képzés, amely érettségivel és szakmai vizsgával zárul, valamint újra lesz három éves szakképző iskola.

A standokat képviselő intézmények többek között vendéglátás, egészségügy, zene, művészet, műszaki terület, közgazdaság, marketing, kereskedelem, humán- és nyelvi képzéseket kínáltak. Az érdeklődő célközönség, a 7. és 8. osztályos tanulók a választandó szakmákról szerezhettek bővebb információt.

A megkérdezett diákok pályaválasztásukban elsősorban a szülők segítségét kérik, de sokan bizalommal fordulnak tanáraikhoz is. A Mátyás Király Általános Iskola két tanulója, Zsófi és Dia a jogi pálya iránt érdeklődnek és a kéttanynyelvű iskolákat részesítik előnyben. Orsi a VI. kerületi Erkel Ferenc Általános Iskolából érkezett. „Jogot szeretnék tanulni, mert sokat tehetek az emberekért. Jelenleg kereskedelmi szakközépiskolát választok, meg is találtam itt az elképzelésem. Utána tanulok tovább a jogi pályán. Úgy gondolom jobb, ha több szakma lesz a kezemben.”

A 2019/2020-as tanévben a közoktatásban közzétett hiányszakmák között szerepel az asztalos, burkoló, épület- és szerkezetlakatos, gyakorló ápoló, eladó, kőműves, ipari gépész, könyvkötő-nyomtatványfeldolgozó, pék, vegyész technikus, szociális gondozó és ápoló, szociális asszisztens, magasépítő technikus, hegesztő, dísznövénykertész, villanyszerelő, női szabó, húsipari termékgyártó, szakács, informatikai rendszerüzemeltető, gépgyártástechnológiai technikus, vasútforgalmi szolgálattevő, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, virágkötő és virágkereskedő, valamint a víz-, csatorna- és közmű- rendszerszerelő.

Míg régen a diploma volt a sikk, ma már egy jól választott szakmával is megállhatják helyüket a világban a pályaválasztók. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint az informatika, a pénzügy és a kereskedelem területén elhelyezkedőknek a legnagyobb esélye arra, hogy jó fizetést vihetnek haza. Ma a toplistás legjobban fizetett szakmák például az alkalmazásfejlesztő, programozó, coach, ingatlanközvetítő, hegesztő, műkörömépítő, villanyszerelő, autószerelő, fitneszoktató vagy szakács.

Császár Kata, a Szabóky szakképző iskola gyermekvédelmi felelőse szerint egy jó szakmával is megalapozhatjuk a jövőt. „Manapság a kétkezi munka háttérbe szorult, de a fodrász és műkörmös szakma még mindig jól megy. Attól, hogy gépiesedik a világ, kőművesre és festőre is mindig szükség lesz. Iskolánk ösztöndíjjal és beiskolázási támogatással ösztönzi a tanulókat. A hiányszakmásoknak a képzés végén ingyenes B kategóriás jogosítványt biztosítunk” – tette hozzá.

Az iskola egyik végzős diákja kérdésünkre elmondta: „Kőműves szakmát tanulok, de a burkolást is elsajátítottam. Édesapám szintén az építőiparban dolgozik. Néhány hétvégén már bepillantást nyertem a szakma rejtelmeibe. A burkolásban azt tetszik, hogy sokféle mintákat kirakhatunk a csempékből és a járólapokból. Remélem, ezzel a szakmával megállom a helyem és jól kereshetek vele”.

A megnyitón az Egressy középiskola diákjai hangszereken játszottak és zenés-táncos műsorszámokat adtak elő.

A pályaválasztási börze pénteken 9-16 óra között várja a látogatókat.

A.Zs.

csepel.hu

Egy hozzászólás “VII. Csepeli Pályaválasztási Börze továbbtanulóknak” bejegyzésre

  1. Lili Züllig szerint:

    És már a fegyvert simogassa. Jó irány, gyerekek.

Itt lehet hozzászólni !