Az LMP azt szeretné, hogy működőképes legyen a csepeli önkormányzat

Azonnali

Csak azért szavazta meg a Fidesznek a csepeli LMP-s képviselő a bizottságok felállítását, hogy működőképes legyen az önkormányzat – reagált a párt szóvivője, Kanász-Nagy Máté.

Nem mindenkinek jött be, hogy nem sokkal a képviselői eskü után több ellenzéki képviselő már a megválasztott csepeli polgármester jogköreit próbálta megvonni és az önkormányzat működőképességét igyekezett ellehetetleníteni. Kérdés, hogy akik a kerület működőképességét próbálták megakadályozni, hallották-e, értették-e a képviselői eskü szövegét? Az LMP-t az Azonnali kereste meg.

Határozottan cáfolom, hogy a csepeli képviselőnk, Tóth Sándor mindent megszavazott volna a Fidesznek, nem állt át a kormánypártokhoz – így reagált az LMP szóvivője, egyben Újpest alpolgármestere, Kanász-Nagy Máté az Azonnalinak arra, hogy a csepeli momentumos Dukán András csütörtökön gyakorlatilag arról írt, Tóth áruló lett. Dukán szerint annak ellenére, hogy 9-9 a kormánypárti és ellenzéki képviselők aránya a testületben, az előterjesztések nagy részét 11-7 arányban szavazták meg, mert a Buckai Szövetség nevű egyesület politikusa, Pákozdi József és az LMP-s Tóth Sándor konzekvensen a Fidesszel szavazott.

„Számomra ez csak részben volt meglepő, hiszen Pákozdi József közölte többünkkel már előző nap, hogy el fogja vállalni az alpolgármesterséget és nem fog foglalkozni a 8 ellenzéki pártképviselővel, mert az LMP-t úgyis meg fogja venni a Fidesz, és nem fogunk tudni 9-en egy tömbben szavazni. Ezzel utólag sajnos nem tudok vitatkozni” – írta Dukán.

Hozzátette: az LMP visszaélt az ellenzéki együttműködés során szerzett mandátumával. „Nagy csalódás volt ez számomra, még azzal együtt is, hogy egy nyilvánvalóan megszűnő pártról beszélünk.

Igazából csak annyit vártam volna, hogy azt mondja Tóth Sándor, hogy bocsánat, de én nem akarok veletek tovább közösködni, én már megegyeztem a Fidesszel.”

Nem lett volna szerencsés a polgármestertől minden hatáskört elvonni

Kanász-Nagy Máté arra hívta fel a figyelmet, Tóth Sándor megszavazta az ellenzéki együttműködés által javasolt SZMSZ-t is , az például nem miatta, hanem Pákozdi miatt nem ment át. „Egyedül és kizárólag a bizottsági struktúra felállítását szavazta meg Tóth Sándor, amire azért van nagy szükség, hogy működőképes legyen az önkormányzat, lehessen döntéseket hozni”.

Maga Kanász-Nagy is beszélt személyesen Tóthtal, aki azt mondta neki, komoly, súlyos ügyek vannak Csepelen, ezért nem állhat le az önkormányzat működése hetekre.

Az LMP szóvivője felhívta rá a figyelmet, Tóth a zöldbizottság elnöke lett, és az, hogy Magyaroszág zöldpártjának politikusa vezet egy ilyen bizottságot, az jó dolog. Hogy akkor mégis min háborodtak fel az ellenzéki pártok, azt Kanász-Nagy nem tudta megmondani. Ugyanakkor elmondta: az ellenzéknek volt egy olyan javaslata, ami minden hatáskört elvett volna a polgármestertől, a fideszes Borbély Lénárdtól, ezt Tóth valóban nem támogatta. Hogy miért nem, arra úgy válaszolt:

„Azt gondolom, bárkiről is legyen szó, azért egy polgármestertől az összes hatáskört elvonni nem szerencsés, hiszen egy kerületvezetőnek vannak olyan jogosítványai, amit gyakorolnia kell – természetesen egy nagyon szoros képviselő-testületi kontrollal”.

Hogy a Fidesz ajánlott-e Tóthnak pénzt vagy bármi mást, arra Kanász-Nagy azt mondta: nem, semmit, neki semmilyen kapcsolata nincs a Fidesszel, ez teljesen kizárt. Hogy akkor miért pont őt javasolta Borbély Lénárd a bizottság élére, az a politikus szerint annak köszönhető, hogy az LMP zöld párt.

További kérdésre, hogy ha az ellenzéki pártok frakciószövetséget alakítanak, és még kíváncsiak Tóthra, akkor a csepeli LMP-s csatlakozna-e ehhez, azt mondta: a csepeli önkormányzati ügyeket mélységeiben nem ismeri, de Tóth LMP-s képviselőként az ellenzéki együttműködés része, ez így volt korábban is, és így lesz a jövőben is”.

Arra pedig igennel felelt Kanász-Nagy, hogy töretlen-e az LMP bizalma Tóth Sándor felé.

„Ha bármilyen félreértés történt, remélem mielőbb tisztázódik” – mondta. Vagyis ebben az esteben szerinte szó sincs arról, hogy ahogy a kampányban két korábbi LMP-s képviselő is a Fideszhez ment át, úgy most is ez történt volna.

Forrás: Azonnali

4 hozzászólás “Az LMP azt szeretné, hogy működőképes legyen a csepeli önkormányzat” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Az LMP zöld párt. Ősz lévén eltűnt, eltűnt az összerottyanásben. Ha tavasszal ki akarnak zöldülni, akkor értelmes programot kell készíteniük, hallatni saját hangjukat. Most eltűntek, szürkék, ha így folytatják maradnak, nem lesz kikelet.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Boldog Karácsonyt szerint:

    Üres kasszák, drága italok, nagy adósságok – hullanak a csontvázak a fideszes önkormányzatok szekrényéből

    Noha a kormánypárti propaganda rendre arról szól, milyen pompás anyagi kondíciókkal, és rendbe tett költségvetéssel adják át a stafétabotot utódaiknak a fideszes vezetésű önkormányzatok, a valóság épp ennek ellenkezőjét tükrözi.
    Dunaújvárosban még tartanak a tételes vizsgálatok, de első ránézésre máris akadt egy 400 milliós adósság.
    Az önkormányzati cégeket is átvilágítják, és az előzmények ismeretében további súlyos problémáktól tart: a városi vagyonkezelő cégnél például több millió forintnyi számlát találtak röviditalokról, pezsgőkről és koktélalapanyagokról. A polgármester szavai szerint próbálják kideríteni, hogy ezeket milyen önkormányzati rendezvényeken használták fel.

    Érden a korábbi fideszes városvezető, T. Mészáros András a Facebook-oldalán azt állította: soha nem volt még ilyen kedvező helyzetben a város, hisz 40,5 milliárd forint fejlesztésekre fordítható forrás és mintegy 500 millió forint működésre fordítandó keret van a város kasszájában. Csőzik László, Érd ellenzéki polgármestere szerint azonban több sebtől vérzik ez az állítás: az amúgy 39 milliárdos fejlesztési forrásból 37 milliárd a Modern Városok Program kerete, ami csak átfolyik az önkormányzaton, a projekteket ugyanis a Mészáros Lőrinc-féle Fejér-B. Á. L. nyerte el, vagyis ez a pénz érdemben nem áll az önkormányzat rendelkezésére. Az idei költségvetésben pedig szerepel egy 1,9 milliárdos lyuk, amit működési célú támogatással akartak betömni, vagyis abban bíztak, hogy az állam majd kifizeti ezt a pénzt. Az összeg amúgy a napi működésre kellene, ám szeptemberben csak 700 milliót kapott Érd, és aligha is számíthatnak többre. Vagyis 1,2 milliárd a működési hiány. Ezt egyebek között olyan tételek generálták, mint a 137 millió forintos tanácsadói szerződések: ez az idei költségvetés 10-15 százaléka.
    Miskolcon is kiderült, hogy miközben október közepén az önkormányzatnak 14,4 milliárd forint tartozása, kötelezettsége volt partnerei felé – s ezek az adatok a város cégeit működtető Miskolc Holding Zrt. kötelezettségeit, adósságait és tartozásait még nem is tartalmazzák – mindössze 2,3 milliárd forint áll a hivatal rendelkezésre, hogy ezeket fedezze. Ráadásul a napokban egy újabb „csontváz” hullott ki a borsodi megyeszékhelyen a szekrényből: az évek óta húzódó sofőrhiány miatt gyakorlatilag összeomlott a helyi tömegközlekedés, járatkimaradások voltak, menetrend-szűkítésére volt szükség. Veres Pál polgármester szavai szerint a városi közlekedési vállalatnál kilenc éve gyűlik a probléma és kilenc éve söprik a szőnyeg alá ezeket, a korábbi városvezetés tevékeny segítségével.

    Pécsen sem jobb a helyzet. Péterffy Attila polgármester fideszes elődje, Páva Zsolt korábban arról beszélt, hogy hétmilliárdos plusszal adja át a várost. Ehelyett Péterffy szerint a valóságban 18 milliárdos hitelállományt és közel ötmilliárdos működési hiányt örököltek, az előző vezetés gyakorlatilag csőd közeli helyzetben hagyta hátra a várost.

  3. vazulnéniszerint szerint:

    Boldog karácsony hiszi a piszi ezt a hazugságot ezért van egyre több hivatalnok (alpolgármester) egyre nagyobb fizetéssel egyre kevesebb feladathoz ,éppen fordítva ezután fogják a kasszákat kiüríteni .

  4. vazulnéniszerint szerint:

    https://www.facebook.com/megadja8/videos/3711610372197849/ sok pénzbe fog ez fájni ,és nem lesz se menő se zöldebb

Itt lehet hozzászólni !