II. Rákóczi Ferenc nyomában

csepel.hu

A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a Határtalanul program keretében 86 tanulóval és 6 kísérőtanárral indult el II. Rákóczi Ferenc nyomában a csodálatos Felvidékre.

„Otthonról hazamegyünk”, ahogy a pályázat meghirdette az úticélt. M egismerkedtek a Felvidék természeti szépségeivel, kulturális és építészeti örökségével. Az út során bejárták azokat a településeket, melyek a Rákóczi-szabadságharc idején fontos szerepet töltöttek be, ahol maga II. Rákóczi Ferenc i s m egfordult. Többek között megnézték Sáros várát, majd Eperjesen a Rákóczi család ősi tulajdonában épített Rákóczi-házat.

Ezután Kassa következett: a Rodostói ház, a kassai dóm, ahol megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc, Zrínyi Ilona és Bercsényi Miklós s írját. A k övetkező állomás Késmárk volt, majd Rozsnyó következett. Ez a város II. Rákóczi Ferenc egyik kedvenc tartózkodási helye volt, olyannyira, hogy 1706-ban innen kormányozta a fennhatósága alatt lévő országrészeket. Sokfelé jártak még: a Szádelői-völgy vadregényes, sziklacsodákkal teli szurdokvölgyében, a füleki várban, a Szilicei- fennsíkon, ahonnan belátni egész Gömört, Lőcse csodálatos belvárosában, Szepes várában.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !