Elhunyt szeretteinkre emlékezünk

csepel.hu

Közeleg mindenszentek és halottak napja, az elkövetkező hetekben sokan látogatnak ki a temetőkbe, hogy elhunyt szeretteikre emlékezzenek.

A katolikus egyházban november elseje, mindenszentek ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja. A történelem folyamán mindenszentek napja szorosan összekapcsolódott az ősi kelta Samhain pogány ünneppel, mely a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét jelentette. Úgy hitték, hogy az elhunytak lelke ezen az éjszakán vándorol át a holtak birodalmába. A keresztény közösségek egyes településeken a pogány hagyományt követve megemlékeztek az elhunyt katolikus szentekről, így a pogány halottakra emlékező ünnep mindenszentek ünnepeként élt tovább. Halottak napját a keresztény egyház hivatalosan 998-ban celebrálta először önálló ünnepként, de már az időszámításunk szerinti 3. századtól megtalálhatók az ünnepre vonatkozó feljegyzések. November 2-án, halottak napján az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekre emlékezünk. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált általános, felekezetektől független emléknappá.

Fontos tudnivalók A Csepeli temető október 28-tól november 3-ig, meghosszabbított nyitva tartással 7 és 20 óra között várja a látogatókat. Október 31-től november 2-ig az Újköztemető kivételével a sírkertekbe tilos gépjárművel behajtani. A mozgássérülteket szállító gépjárműveket – érvényes mozgáskorlátozott igazolvány ellenében – időkorlátozás nélkül beengedik a temetőkbe, abban az esetben, ha a gyalogosforgalom sűrűsége lehetővé teszi azt. Ennek megfelelően a mozgásukban korlátozott látogatókat arra kérik, hogy ezeken a napokon lehetőleg 7 és 12 óra között keressék fel a sírkertet.

PE

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !