Máris magyarázkodni kényszerült Horváth Csaba

Pesti Srácok

Kellemetlen magyarázkodásba kezdett Horváth Csaba, zuglói szocialista polgármester vasárnap, mivel kiderült: megválasztását követően gyanús gyorsasággal készül olyan tervezetet lerakni a zuglói képviselőtestület asztalára, amellyel biztosíthatja, hogy bizonyos kérdésekben egyszemélyben dönthessen.

Mivel a korábban kiszivárogtatott hangfelvételen maga Karácsony Gergely beszél a szocialisták durva korrupciós ügyeiről, megfélemlítésekről, elásásról, magától értetődő természetességgel ötlött fel – nemcsak bennünk, de elsőként a jobboldalisággal a legnagyobb jóakarattal sem vádolható Átlátszó.hu-nál – a kérdés, milyen szándékok is állhatnak Horváth Csaba elképzelései mögött. Az utolsó szó jogán természetesen közöljük a szocialista polgármester vasárnapi közleményét, amelyet stílszerűen azzal indít: Zugló eddig is a legátláthatóbb módon működő önkormányzatok közé tartozott, és ez ezután is így lesz.

Hiába mondta Karácsony Gergely a saját szájával a 444.hu elnevezésű, Weyer Béla-díjas fakenews-blog által kiszivárogtatott felvételen, hogy a szocialisták szétlopják Zuglót; hogy Horváth Csaba azért okos, mert tudja, hol a határ; hiába mondta, hogy őt és a családját is fenyegették a szocik – a zuglói választóknak mégis MSZP-s polgármester kellett. Mint megírtuk, ennek rögtön meg is lett az eredménye, hiszen, mint kiderült, Horváth Csaba azonnal saját kezébe akarta venni a lényeges döntéseket, és még arról is gondoskodott, hogy megemelje döntéseinek összeghatárát.

Hatalomösszpontosítás

Mint a jobboldali elfogultsággal korántsem megvádolható Átlátszó.hu portál nyomán arról beszámoltunk, Horváth Csaba hétfőn olyan javaslatcsomagot tervez a zuglói képviselő-testület elé rakni, amelynek értelmében polgármesterként egyedül dönthetne a képviselő-testület hatáskörébe tartozó szinte bármely ügyben, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti. Ezzel egy időben benyújt egy salátatarendeletet is, amelynek legfontosabb pontja, hogy ha már úgyis egyedül dönthet mindenről – így a közpénzek felhasználásáról és az ingatlanvagyon értékesítéséről –, akkor már megemeli a limitet is, amelynek keretei közt mozoghat. A szerénynek közel sem mondható értékhatár, amelyen belül a polgármester önállóan hozhat döntést, ingó vagyontárgyak esetén az eddigi érték háromszorosára (50 millióról 150 millióra), míg az ingatlanok esetében ötszörösére (50 millióról 250 millióra) nőne. Ezentúl amelyik ügylet nem éri el ezt az értékhatárt, abban Horváth mostantól saját belátása szerint dönthetne.
Horváth le merte írni, hogy Zugló a legátláthatóbb kerületek egyike volt, és lesz is. Horváth Csaba azonban éber volt vasárnap, de legalábbis kénytelen volt összerittyenteni egy közleményt, amelyben megmagyarázza, mire fel is ez a nagy hatalomkoncentráció. Mint elöljáróban kifejti, szerinte Zugló eddig is a legátláthatóbb módon működő önkormányzatok közé tartozott, és ez ezután is így lesz.

Mondja ezt arról a Zuglóról, amellyel kapcsolatban nemcsak az idézett hangfelvétel szivárgott ki, hanem az is kiderült, hogy Karácsony titkosította a számlákat, így nem lehet tudni, hogy mit és miért fizetett, és kinek az önkormányzat, és hogy tulajdonképpen mennyire van eladósodva. Ez csak MSZP-s szemmel nevezhető átláthatónak. Horváth Csaba ezek után részletesen taglalja, hogy az Átlátszó.hu összes állítása miért is szemenszedett hazugság. Mint többek között írja: szemenszedett hazugság, hogy a polgármester százmilliós ügyekben dönthetne önállóan, erre eddig sem adott, és a jövőben sem ad lehetőséget az SZMSZ. A polgármesteri jogkörben hozott döntések elsősorban kötelezettség-vállalással nem járó döntések.

Mint magyarázkodásában hozzáteszi: ami az értékhatárnövelést illeti, érdemes az elmúlt évek drasztikus ingatlanáremelkedéseit figyelembe venni, ennek ismeretében készült a javaslat. Az átláthatóság legfontosabb garanciája, hogy értékhatártól függetlenül elsőként a képviselő-testület dönt a költségvetés megalkotásakor a vagyonpolitikai irányelvekről és az esetleges elidegenítésre kerülő objektumok listájáról. Ezt követően az illetékes szakbizottság dönt a konkrét elidegenítési vagy bérbeadási szándékról, a bizottság második döntése a pályázat kiírásáról és feltételeiről szól, míg a harmadik döntés a pályázat után a győztes vevő vagy bérlő kihirdetése. Tehát négy önkormányzati képviselő-testületi és bizottsági döntés szükséges ahhoz, hogy az önkormányzati vagyont érintő érdemi döntések szülessenek. Az átláthatóság a döntéshozatal minden szintjén garantált.

Természetesen elgondolkodtató, hogy ilyen feltételek mellett tulajdonképpen mire föl is akar változtatni a rendszeren Horváth Csaba, mert ha már gyengíteni akart a képviselőtestület ellenőrzési jogkörének szorításán, nyilvánvalóan megvolt rá az oka. A szocialistákat ismerve vagy arról lehet szó, hogy csókosoknak akarják elkótyavetyélni a még megmaradt zuglói ingatlanvagyont, vagy sürgősen be kell tömködni a Karácsony által hagyott tátongó költségvetési lyukakat, és ehhez jobb minél kevesebb döntéshozót bevonni. Ez persze mind csak merő spekuláció…

Forrás: Pesti Srácok

16 hozzászólás “Máris magyarázkodni kényszerült Horváth Csaba” bejegyzésre

  1. keménylegény szerint:

    Kit érdekel Horváth Csaba?
    Ez a bedobott kamu írás esetleg nem azt leplezi, hogy miért nem alakult meg harmadik hete a kerületi önkormányzat?

  2. Nagyapó szerint:

    Kiderült, hogy Vigyori miért vigyorog. Kedves, humoros szülei a KARÁCSONY Gergely SZILVESZTER nevet adták neki. Ha tehetik még az újévet és az ápr4-et is hozzáteszik!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. pusssh szerint:

    Nem egészen, mert ebben a szövegben nem a helyi info kamuzik (ahhoz írniuk kellett volna a saját fejükből a saját tollukkal), hanem ezt a nemzeti újságírás egyik legfőbb stratégai ékessége, a Prosti Srácok kamuzta. Az info régi hagyománya szerint csak az ő tollukkal ékeskedik copypaste technológiával.
    Ellenben: én úgy emlékszem, hogy Zuglóban különös éllel vetődött föl egy olyan probléma a kampány során, aminek első számú választási Fidesz-áldozata a 9. kerület lett, aztán pár más belvárosi, és amely probléma megoldását – kormányzati támogatás híján – Tarlós sem ígérte összbudapesti szinten: a parkolási maffia. Amin akár van sapka, akár nincs, mindent sértetlenül túlél, és így mindkét fél számára szupefegyverként alkalmazható kampányolásban és médiában a kölcsönös áztatásra.
    Karigerinek pedig volt olyan utalása, hogy Horváth Csaba győzelme azért volna részéről is javallható, mert ő, Horváth lehet az egyetlen jelölt, akinek megvolna a képessége a zsaroló maffiát lerendezni. Túl azon, hogy ez annak bevallása, hogy neki nem voltak meg illetve nincsenek ilyen képességei, afelől sincs kétségem, mit jelentene – a parkolásra nézve is – egy ilyen szocialista lerendezés. Érthető tehát, hogy a vesztésre álló felek fülsértő demokatikus sivalkodásba fogtak a lerendezés egyetlen lehetséges módja: az egyszemélyi önkény bevetése ellen. Egyszersmind azzal riogatják Nagybudapest agyilag és anyagilag már súlyosan fogyatékos lakosságát, hogy Karigeri megemeli a parkolási díjakat a városban. (Ez a parkolási jogkör elvételét jelentené a kerületi mutyihivataloktól). De nyugalom: egyrészt Karigeri előre biztosított mindenkit, hogy ő ehhez kisfiú, Horváth Csaba pedig évtizedek óta igazolja, hogy lakkozott mosolyú píszí eleganciával mindig túl tudja tenni magát a nehézségeken, azon kiváltképp, ha őt rendezik le.

    Ez az a ház, ahol semmi se változik, ez az a ház, aholtovábbra is áll az idő. Édes nosztalgiázásunkat nem veszélyezteti semmi.

  4. Volt már ilyen szerint:

    Keménylegény, a csepel.hu-n Borbély meghívta az érdeklődöket november 6-ra, a képviselőtestület ünnepélyes megalakulására. Mindössze annyit közöl, hogy 16 órakor ökumenikus istentisztelet a Kisboldogasszony templomban, 16:30-kor eskütétel az Országzászlónál. Az ülés a polgármesteri hivatal nagytanácstermében lesz. Oda túl sok érdeklődő nem fér be!

    Semmi hír a választás jogerős eredményéről! Az alakuló ülés témájáról, tárgyköreiről még annyi se! Lehet hogy még Borbély sem tudja! 😉

  5. Boldog Karácsonyt szerint:

    Látom Nagyapó még mindig nem tudta megemészteni, hogy a fidesz elvesztette a fővárost.
    Így jár az aki elhiszi a közpénz milliárdokkal kitömött udvari közvéleménykutató cég agymenéseit.
    Azzal pedig, hogy még a nagy bölcs vezért is átverték a kutatásokkal, hát öcsém, de jó volt nézni a buggyant pofikájukat a választás éjszakáján.
    Már ezért megérte szavazni.
    Itt heti szinten volt bekopizva a Nézőpont és a Századvég hazugsága, éppen Nagyapó részéről.
    Most pedig folytatják ugyanazt a hazug lejárató írásokat amik sorban jelennek meg a fidesz médiában.

    Ezúttal is szeretném megköszönni a csepelinfó nevű blognak, hogy aktívan részt vett Tarlós bukásában. Nagyapónak külön köszönet.
    És Isten tartsa meg a jó szokásotokat, továbbra is várom az lejárató, hazug cikkeket mert ezzel a fidesz ’22-es bukásához is szervesen asszisztáltok.
    Nagyapó minden megszólalásával egy ellenzéki szavazót nyerünk.

  6. pusssh szerint:

    Boldog Karácsonyt!
    Azért kicsit megbuggyanhat a pofikád neked is, ha nemcsak Nézőpontot meg Századvéget és Fidesz-sajtót olvasol, hanem Átlátszót is, vagy esetleg olyan neokommunista szellemiségű de független lapot, mint a Mérce: “Horváth Csabának a független sajtó támadása helyett inkább a saját szavaira kéne ügyelnie” (DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA, 2019. 10.29. 8:35)
    “Szóval szögezzünk le néhány dolgot. Az nem úgy működik, hogy a független lapok csak a NER ügyeiről rántják le a leplet. Az nem működik, hogy egy tényfeltáró újság nem számol be olyasmiről, amiről tudomása van, pusztán azért, mert az holmi ellenzéki politikusokra vetne árnyékot. A független újságírás, a független sajtó nem azért van, hogy az ellenzéki politikusok hátradőlhessenek, és várják a leleplező anyagokat a kormányról, amiket meglovagolhatnak, miközben ők maguk suttyomban matathatnak.
    A sajtó, annak független része legalábbis nem azért van, hogy az ellenzék igényeit kiszolgálja. Sőt. Saját hitelességét veszélyezteti az a lap, amely pusztán azért, mert az ellenzék ügyeiről van szó, némaságba burkolózik.
    Tanulsága ennek a történetnek nincs. Csak rögzítsük, hogy akkor mostantól ezzel is szembe kell néznünk, erre is fel kell készülnünk.
    Ami fontos lenne egy ilyen helyzetben, az a független sajtó szolidaritása. Ne hagyjuk szó nélkül azt, ha kollégáinkat alaptalanul hazugnak nevezik.
    Mert ha ma ezt megengedjük, holnap mire számítsunk? És ha ma ezt az ellenzék megengedi magának, holnapra mennyivel lesz jobb a NER-nél?”

    Igen, erről van szó. A Deákné meg a vászna…

  7. Szar szocik szerint:

    Ha a fidesz esetleg elbukna 2022-ben akkor a hatalmat más eszközökkel fogjuk megtartani. Soha többé nem adjuk vissza a moslékoknak a hatalmat.

  8. Boldog Karácsonyt szerint:

    Látom néhány popó nagyon kipirult itt.
    Vegyetek rá Neogranormont.
    😀

  9. pusssh szerint:

    Egyhamar nemigen lesz itt szükség szarszocis “más eszközökre”, se Neogranormonra. Szép egységfrontba fog fulladni a fröcsögés. (Ne arra tessék figyelni, amit mondanak – annak úgyis egyre kevésbé lesz értelme -, hanem arra, amit tesznek.) Popsikenőcsök legfeljebb majd a kis naivak (hasznos hülyék) ellen lesznek alkalmazva – hacsak föl nem ébrednek sürgősen az ábrándjaikból. De ha fölébrednének – ami szintén ábrándos feltevés -, akkor tényleg jöhetnének a más eszközök. (És azok kényelmi szempontból nem túl népszerűek errefelé.)

  10. werthan szerint:

    A fővárosban sajnos megelevenedik a panoptikum…

  11. Boldog Karácsonyt szerint:

    Látom pisi kommentelőnek szövegértési problémája van.

    😀

  12. Boldog Karácsonyt szerint:

    A Századvég néha egész tragikomikus mértékben lőtt mellé. Nem kontraproduktív az ilyesmi?

    A Századvégnek állítólag voltak 500-as telefonos mintán készült kerületi polgármester-választási felmérései például Újpesten, vagy Óbudán, ahol közel 30 százalékos Fidesz-előnyről számoltak be. Mindkét kerületben vesztett a Fidesz, és még csak nem is hihetetlenül szorosan. Kérdés, hogy a Századvég valóban végzett-e kutatást, mert ha igen, akkor ez egészen hihetetlen hiba. Nem emlékszem arra, hogy az európai közvélemény-kutatások történetében valaha sikerült volna bárkinek ekkorát tévednie.

    Lehet, hogy konkrétan csaltak?

    Érdemes rákeresni a Századvég kerületi szintű kutatásaira. Miközben elismerően szólnak a kormánypárti jelöltekről, morálisan degradálják az ellenzékieket. Ők ezt a műfajt művelik, de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy csalnak az adatokkal, mert azt se lehet tudni, hogy vannak-e egyáltalán adataik. A Századvég főpolgármester-választási előrejelzésére rá is írták, hogy szakértői becslés. Magyarán a hasukra csaptak, és nem kötik az orrunkra, mi alapján mondják azt, amit, nem tartanak igényt arra feltételezésre, hogy azt valami friss közvélemény-kutatás alapján mondják. Ezt amúgy akár a becsületesség jelének is tekinthetjük.

  13. Nagyapó szerint:

    A választás előjelzésekor mindegyik intézet tévedett. Tévedett, mert csak magyar szavazókat érték el. A Századvég előrejelzése szerint Tarlós 49%, Karácsony 44% és az eredmény Karácsony 30,85%, Tarlós 44,1%. A különbség ~47 000 fő. Ellenben szavazott 80 000 külföldi, akiket a kérdezőbiztosok nem értek el.
    Sajnos erős még az a réteg, akiknek mindegy ki a jelölt, akár Caligula lova is lehetett volna. Minden program nélkül, mert milyen program az, hogy fontos az egészségügy, de kórházat nem építünk?!
    Az összerottyanás ’22-ig bebizonyíthatja hozzáértését!😀

    Előny az, hogy az országos eredmények alapján továbbra is stabilnak tűnik a kormánypártok előnye, ezáltal a politikai stabilitásnak pozitív hatása van a gazdaságra, az eddigi gazdaságpolitika folytonos maradhat.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. Nagyapó szerint:

    Bocs Karácsony 50,85%,

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. Boldog Karácsonyt szerint:

    Nincs 80 ezer külföldi választópolgár Budapesten.
    Lüke Kósa már bedobott 90 ezret, hogy a fidesz azért vesztett.
    Nagyapó lement 80-ra.
    Aki Kósának hisz az nagyobb hülye mint ő!Mennyivel kényelmesebb saját maguknak hazudni.

    Boldog Karácsonyt!

  16. pusssh szerint:

    Egy mese így szól. Ki-ki döntse el, mit hisz, a józan eszére hallgat, vagy a beleiben rotyogó babfőzelékre:

    Magyar Hang LUKÁCS CSABA 2019. október 21., 11:51
    Kósa füllentett: nem dönthették el a külföldiek a budapesti választást
    „Az 56 303 főből nyilvántartási jogcím alapján az Európai Unió más tagállamának állampolgára: 37 121 fő, bevándorolt 5745 fő, menekült 1150 fő, letelepedett 12 287 fő” – válaszolta a hivatal illetékese. Magyarán: ha az összes nálunk élő és szavazati joggal rendelkező uniós állampolgár (37 121) fő el is ment szavazni (aminek az esélye nagyon kicsi, hiszen Budapesten a szavazási részvétel 51 4 százalék volt, tehát átlagban minden második jogosult élt a szavazati jogával), és mindenki kizárólag Karácsonyra szavazott, akkor sem dönthették el a külföldiek Karácsony győzelmét. Ráadásul – mint ahogy arra a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) felhívta a figyelmet – sok külföldi, de Magyarországon élő személy nem adhatta le a szavazatát október 13-án annak ellenére, hogy jogosultak lettek volna részt venni az önkormányzati választáson.”

Itt lehet hozzászólni !