Választás: vidéken a kormány, Budapesten az ellenzék győzött

Origo, MTI

Az országosan leadott listás szavazatok több mint felét a Fidesz-KDNP szerezte meg a 2019-es önkormányzati választáson. A megyei közgyűlésekben mindenhol Fidesz-többség van, a választásnak ebben a kategóriájában 19-0-ra nyert a kormánypárt, ráadásul a Fidesz a 19 megyéből 16-ban jobb eredményt ért el, mint 5 évvel ezelőtt. 

A megyei jogú városok közül 13-ban a Fidesz által támogatott jelölt lett a polgármester, tízben az ellenzéké. Budapesten Karácsony Gergely lett a főpolgármester, a fővárosi közgyűlésben pedig eggyel több mandátuma lett az ellenzéknek, mint amennyi a többséghez kell.

19 megyei önkormányzat mindegyikében a Fidesz-KDNP lesz többségben. A kormánypártok összesen 244 helyet szereztek, míg az ellenzéki pártoknak együtt is mindössze 137 helyük lesz. Ahogy Szijjártó Péter külügyminiszter fogalmazott:

narancsba borult az ország, 

ahogy ez az MTI grafikáján is látszik.

Öt évvel ezelőtt a megyei közgyűlési helyek 58,44%-a volt a Fideszé, most már 64,05%-a, közel a kétharmada. Magyarország népességének 63 százaléka itt lakik, ők szavazhattak a megyei listákra. 

budapesti közgyűlés 33 helyéből 18-at az ellenzék, 15-öt a Fidesz szerzett meg (a Fidesz által támogatott független jelöltekkel együtt).

Forrás: Origo

 

5 hozzászólás “Választás: vidéken a kormány, Budapesten az ellenzék győzött” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    A szép, narancsszínű térképen van egy éretlen zöld folt. Nem baj, majd megérik!🙂

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Gyula szerint:

    Ez a térkép kicsit hazug, de mit is várjunk… 🙂
    Linkelni nem tudok, hogy hol van még más szín.

  3. kilgore trout szerint:

    és ez így van már 100 éve…

  4. Lili Züllig szerint:

    Tatabánya, Miskolc, Szeged mióta fideszes könyörgöm?
    Ez olyan, mintha azt mondanák Aradra, meg Kolozsvárra, hogy Erdély…

  5. pusssh szerint:

    Lilike, a MEGYEI közgyűlések fideszesek, nem a városokról volt szó. (Mintha azt mondanád, hogy Arad megye és Kolos megye az Arad megye és Kolos megye. Csongrád meg Csongrád és nem Szeged.)

Itt lehet hozzászólni !