Rasszista bűncselekmény miatt felel az ellenzéki összefogás jelöltje

Pesti Srácok, Csepel.info

Jövő héten első fokon ítélkezhet a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság Szabó Balázs, a Jobbik újpesti szervezetének alelnöke és vádlott-társai ügyében. A DK, MSZP, LMP és MSZP által támogatott radikális politikus két társával Budapestre látogató tunéziai állampolgárokat vert össze a vád szerint. A gyűlölet-bűncselekmény azonban csak egy Szabó ügyei közül, egy tavalyi utcai verekedés miatt hamarosan újabb vádat emelhetnek ellene. 

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség eredetileg csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt emelt vádat. A bíróság megállapította, hogy a vád tárgyává tett bűncselekmény csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettének minősülhet. A tárgyaló ügyész a vádirat lényegének ismertetésekor a bűncselekmény minősítését a bíróság vádtól eltérő minősítése szerint terjesztette elő. 

A büntető törvénykönyv bizonyítottság esetén kettőtől nyolc évig terjedő év szabadságvesztéssel rendeli büntetni a gyűlölet-bűncselekményt.

Szabó Balázs Újpest 10-es számú egyéni választókörzetének jelöltje, egyben települési kompenzációs listás jelöltje a Momentum, DK, MSZP, Párbeszéd, LMP, Jobbik, UPK Újpestiek Közössége szervezetek alkotta ellenzéki összefogásnak. 

A radikális politikus szó szerint az összefogás erős embere: 2008-ban pénzbüntetésre ítélték, miután egy tüntetésen csoportosan elkövetett garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak bűntettében bűnösnek találta a bíróság. Szabó már mentesült a büntetés hatálya alól, ám a tunéziaiak megverése miatti eljárás tavaly év végi kezdetén ez még nem szerepelhetett az erkölcsi bizonyítványában, miután az eljáró bírónő ki is mondta, hogy büntetett előéletűnek minősült – hangsúlyozza a Magyar Nemzet.

A politikus idén nyáron kikért erkölcsi bizonyítványában már büntetlenként szerepel, azaz mentesült a 2008-as büntetés jogkövetkezményei alól, és csak rendelkezik negatív erkölcsi bizonyítvánnyal, ami szükséges a képviselő-jelöltséghez. A külföldiek megverésének ügyében még nincs jogerős ítélet, mint ahogy egy másik eljárásban sem.

A Fidelitas aktivistáinak tavaly áprilisi megverése miatt kezdett vizsgálat nyomozati szakaszát a Budapesti Rendőr-főkapitányság a közelmúltban lezárta, és a nyomozás iratait vádemelési javaslattal az ügyészségnek továbbította. Szabó és társai az alapos gyanú szerint az országgyűlési választások előtti időben a XI. kerületben támadták meg és bántalmazták a fiatal aktivistákat.

Forrás: Pesti Srácok

Itt lehet hozzászólni !