Fórum a nyugdíjasok foglalkoztatásáról

Csepel.hu

Miért éri meg? címmel szakmai fórumot tartottak a nyugdíjas foglalkoztatás előnyeiről a Rákóczi Kertben. A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KÖZÉSZ) által szervezett programsorozat ezúttal azt mutatta be, milyen feltételekkel foglalkoztathatnak nyugdíjasokat a vállalkozások, milyen lehetőségei vannak az idősebb korosztálynak.

 

A fórumot Borbély Lénárd polgármester nyitotta meg. Megköszönte a KÖZÉSZ-nek, hogy előadásukkal segítik a kerületi nyugdíjasok és vállalkozók tájékoztatását.

 

Kiemelte, a csepeli önkormányzat számára fontosak az idősek, mindent megtesznek, hogy segítsék e korosztályt. Ennek újabb állomása ez a fórum is, ahol a nyugdíjasok és vállalkozások is hasznos információkhoz juthatnak a foglalkoztatás kérdésében. A fórum ugyanakkor egy jó együttműködés kezdete is, melynek Csepel önkormányzata motorja lehet -tette hozzá Borbély Lénárd.

Közérthető szakmai előadások

A szakmai fórumon Dr. Réti Mária és Dr. Bak Klára, a Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. munkatársai, valamint Dolgos Attila, a KÖZÉSZ alelnöke tartott előadást.

„A szakmai fórumsorozatunk fő célja, hogy bemutassuk a nyugdíjasok foglalkoztatást, valamint informáljuk vállalkozásokat” –mondta el lapunknak Dolgos Attila a KÖZÉSZ alelnöke. „Jelenleg a nyugdíjas foglalkoztatásnak három lehetséges módja van: a munkaviszonyban történő foglalkoztatás, a nyugdíjas szövetkezeten keresztül megvalósuló tagi munkavégzés, valamint a nyugdíjas és a vállalkozók között létrejött megbízási jogviszony. Megvizsgáljuk, hogy az egyes foglalkoztatási formáknak, milyen előnyei vannak, mit kell tudni róluk, milyen törvényi hátterük van. A KÖZÉSZ- nek jelenleg 18 tagszövetkezete, 50 ezer regisztrált tagja van, de ez csak töredéke a hazai nyugdíjas szövetkezeknek, melyek száma eléri a 150-et”-tette hozzá.

„Másfél évvel ezelőtt, a közérdekű nyugdíjas szövetkezetekre vonatkozó törvény megjelenésekor célszerűnek láttuk, hogy egy szakmai fórumsorozatot indítsunk útjára”.- mondta Dr. Bak Klára, Szövetkezeti Kutatóintézet Nonprofit Kft. munkatársa.

Hangsúlyozta, idén január elsejétől lehetőség nyílt arra, hogy munkajogviszony keretében a nyugdíjasok kedvezményesen dolgozhassanak. Így újabb fórumsorozat indult, melynek célja, hogy precíz, pontos tájékoztatást kapjanak a nyugdíjasok és a vállalkozók a rendelkezésre álló lehetőségekről. A Szövetkezeti Nonprofit Kutató Intézet kezdetek óta közreműködött a programsorozatban és a jogszabály kimunkálásában is. A korábbi előadásokon rögzítették a felmerülő kérdéseket, problémákat, így a gyakorlat visszaigazolja, megmutatja, hogy a jogszabály megfelelően működik-e, esetleg szükség van-e a jogalkotás finomhangolásra.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezet az aktív, időskorúak társas vállalkozása, mely elősegíti a szépkorúak munkaerőpiaci visszatérését. Lehetőséget nyújt a tudás, a szakmai ismeret, az élettapasztalat átadására a generációk között; erősíti a helyi közösségeket, a szociális integrációt. A közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagjai akaratának és döntésének megfelelően működnek, a tagok számára sokoldalú előnyt nyújtanak. Bárki csatlakozhat, aki öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesül. Részletek: http://www.kozesz.hu

Csepel.hu

2 hozzászólás “Fórum a nyugdíjasok foglalkoztatásáról” bejegyzésre

  1. PU szerint:

    És aki csak közalkalmazottként tudná a tudását, a szakmai ismereteit, az élettapasztalatait átadni a generációk között, az maradjon otthon a fenekén, hiába toporzékol benne a munkakedv. Nyugdíjba kényszeríti a törvény, de csak a nyugdíj felfüggesztésével dolgozhatna olyan munkakörben, amelyhez ért – kisebb vagy ugyanakkora fizetéssel, mint a felfüggesztendő nyugdíja. –
    Találtak már ilyen marhát valahol?

  2. csak úgy szerint:

    Hol lehetett olvasni a fórumról? A kis közönség a Pintér fórum része.

Itt lehet hozzászólni !