Harmadik Csepeli Konzultáció: amiben a többség egyetért

Csepel.hu

Harmadjára kérdezte meg a csepeli önkormányzat a lakosságot arról, hogy mit tartanak a legfontosabbnak Csepel fejlesztési javaslatai, irányai közül. A többség véleménye adhatja majd az új önkormányzat vezérfonalát, az alapját a jövőbeni fejlesztéseknek, amiben – talán – Csepel minden politikai és civil szervezete egyetért majd.

Az elmúlt években Csepelen közel húsz kilométernyi új utat, járdát és csapadékcsatornát építettek. Az idei év egyik nagyszabású útépítési projektje a Popieluszko utca felújítása volt. A beruházás ötvenmilliós állami támogatásból és közel háromszázmilliós önkormányzati forrásból újult meg, tudtuk meg az önkormányzattól. A másik nagy beruházás a Királyerdei út, ahol a teljes projekt összege mintegy kétmilliárdforint. 2010 óta Csepelen összesen több mint hetven utcában valósultak meg út-, járdaépítési és csapadékvíz-elvezetési beruházások. A főváros támogatásával ugyanakkor négy év alatt az összes csepeli földút aszfaltréteget kap. A véleményeket figyelembe véve az önkormányzat továbbra is kiemelt figyelmet szentel az útépítéseknek.

 Középpontban az emberek

A lakók egyöntetű véleménye alapján a városvezetés további parkolóhelyek kialakítását tervezi, ami azért is fontos, mert az elmúlt években megtöbbszöröződött a fővárosban a gépjárművek száma, ez pedig Csepelt különösen hátrányosan érinti, mivel az agglomerációban élők itt teszik le az autóikat. Hasonlóan fontos a gyerekek, családok ügye. A 2015-ben indult Csepeli Gyermeksziget Program keretében negyvenöt játszóteret és játszóudvart újítottak fel, Bringavárost építettek, játszóházat nyitottak, tornaszobákat és sóbarlangot adtak át az óvodásoknak. Ehhez kapcsolódik, hogy a városvezetés 2019-ig az összes csepeli fenntartású gyermekintézmény felújítását is befejezi. Az itt élők véleménye alapján most az önkormányzat azt tervezi, hogy a jövő évtől megkezdik az iskolák felújítását. A csepeliek ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a kerületben élő időseket, nyugdíjasokat támogassa az önkormányzat. A városvezetés gondolkodásának egyik fontos alappillére, hogy a kerületben élő idős emberekkel törődjenek. Fontos a szociális támogatások kérdése is. Az itt élők azt szeretnék, hogy az önkormányzat a jövőben is segítse az erre rászoruló kerületi lakókat.

Egészségügy, Zöld Sziget

Az önkormányzat az elmúlt években számos orvosi eszközt, műszert vásárolt a csepeliek egészségügyi ellátása érdekében, új szakrendeléseket hozott a kerületbe, több háziorvosi rendelőt és a tüdőgondozót is felújították, ingyenes védőoltásokat vezettek be. Az önkormányzat továbbra is kiemelten kívánja kezelni az egészségügyet.

Ahogy a Zöld Sziget Programot is. 2010 óta közel tízezer fát ültettek a kerületben, és további kétezer elültetését tervezik 2020-ig. A program magába foglalja az évente megrendezett cserjeültetési, komposztálási-, illetve a zöldterületek fejlesztésével kapcsolatos projekteket, ezek folytatására most igent mondtak a kérdőívet kitöltők.

A zöldfejlesztésekhez kapcsolódik, hogy a kérdőívet kitöltők a 2010 előtti városvezetés lakópark-építési tervei helyett kizárólag sportolási és kikapcsolódási céllal születő beruházások megvalósulását támogatják a Kis-Duna- parton.

Csepel SC, közbiztonság

Ha sport, akkor Csepel SC. A párbeszéd során kiderült: a csepeliek továbbra sem szeretnék, hogy a Béke téri Csepel SC pálya helyére lakópark épüljön. Fontos tudni, hogy jelenleg a pálya egy külföldi befektető cég kezében van, amely helyére hosszú ideje tervez oda egy lakóparkot. Az önkormányzat ezt nem engedélyezi, mert a nagy múltú pályának a jövőben is sportcélokat kell szolgálnia.

A városvezetés köztulajdonba szeretné venni a területet, ebben az esetben azonnal megkezdődhetne a felújítás. Fontos a közbiztonság is. A statisztikák szerint Csepel az egyik legbiztonságosabb kerület Budapesten. Az önkormányzat saját közterület-felügyeletet tart fenn, térfigyelő és rendszámfelismerő biztonsági kamerákat szereltek fel, korszerű gépkocsikkal és motorkerékpárokkal segítik a rendőrséget.

A diskurzus során világossá vált: a lakók azt szeretnék, hogy az önkormányzat a továbbiakban is minden segítséget megadjon a kerület közrendjének fenntartása érdekében. Ide tartozik a hajléktalankérdés. Az itt élők egybehangzó véleménye, hogy a városvezetés lépjen fel a csepeli közterületek rendje és a köztisztaság érdekében, ugyanakkor, ahogy eddig is, próbáljon segíteni rajtuk.

A kérdőívet közel hatezren töltötték ki. Borbély Lénárd polgármestertől megtudtuk, ez a nagy szám is jól jelzi, hogy az itt élőket érdekli, mi történik a kerületben. Az eredményeket illetően pedig elmondta: a csepeliek véleménye a legfontosabb, ezért a jövőbeni fejlesztések alappilléreként határoznák meg a konzultációban foglalt témákat. A terv, hogy a konzultáció eredményét a képviselő- testület elé terjesztik, és a főbb fejlesztési irányvonalakat a továbbiakban a csepeli lakosok döntése alapján határoznák meg. • TK

Csepel.hu

5 hozzászólás “Harmadik Csepeli Konzultáció: amiben a többség egyetért” bejegyzésre

  1. Csepeli Kérdező szerint:

    “A kérdőívet közel hatezren töltötték ki. Borbély Lénárd polgármestertől megtudtuk, ez a nagy szám is jól jelzi, hogy az itt élőket érdekli, mi történik a kerületben. ”

    Remélem, aki írta, nem fulladt meg a röhögéstől, amikor ezt leírta….
    10%-a sincs a teljes lakosságnak.

  2. Jobban szerint:

    Elég siralmas, hogy x számú lakost nem érdekel, nem foglalkozik vele, x számú meg csak azért sem támogat jó ügyet mert…..

  3. 3ikKonzul szerint:

    3-ik konzultáció? többség egyetért? Hol kérdeztétek meg a lakosságot? Mert csak itt, és csak utólagosan tudtam róla, hogy volt vmi konzultáció… Nem volt pénz kinyomtatni, és bedobni a postaládába? Esetleg internetes kitöltési lehetőség is volt?
    Ha ezek nincsenek meg, akkor ne várjatok, hogy a lakosság kitöltse!

    2019-ben élünk, nem nagy ügy internetes kitöltést megszervezni, feldolgozáshoz úgyis van elég emberetek…

  4. Csepeli Kérdező szerint:

    3ikKonzul,
    Volt online kitöltési lehetőség, és úgy rémlik, egy alkalommal dobtak be hozzánk is nyomtatott verziót.
    Szóval volt online felület.

  5. Holló Eszter szerint:

    Mi a terv a Cirmos sétànyi volt bölcsödével később pedagógus szàllóval ? Ezt màr többször kérdeztem de érdemi vàlaszt még nem kaptam. Talàn most !

Itt lehet hozzászólni !