Tarlós: Nem álmodom, hanem tervezem a jövőt

HírExtra

Tarlós Istvánt, a Fidesz főpolgármester jelöltjét kérdeztük új programjáról, a szigorodó közbiztonságról, az új városüzemeltetési elképzeléséről, és a szocialista politikusok lelkületéről.

A Nemzet Fővárosa program gyökeres változásokat javasol szinte minden területen. Ez olyan, mintha eddig nem történt volna semmi érdemleges. Tud pozitív példát arra, amit elért a Demszky Gábor vezette városvezetés?

El kell ismerni, hogy a kultúra területén igen szép eredményeket ért el a szocialista-liberális koalíció, ilyen téren, jól működik a város. Ha nem is mindenben az általam jónak tartott irányt képviselik, de elismerésre méltó eredményeket étek el, ez vitathatatlan.

Mi a helyzet más területeken?

A városüzemeltetés szétesett. A legnagyobb problémát ebben és az oktatásban látom. A városüzemeltetésben sajnos szinte csődhelyzet áll fenn.

Erre megoldás lehet a programjában meghirdetett városházi ügyosztályok számának lecsökkentése?

Hozzávetőleg a fele ügyosztály elég lenne a működtetéshez.

Ez elbocsátásokkal járna?

Nem gondolnám, hogy helyes volna a hivatalnok garnitúra ijesztgetése. Közöttük nagyon sok van, aki becsületesen és jól dolgozik. Engem a szervezetek szétágazott struktúrája zavar elsősorban.

Ön a közlekedést illetve a közüzemi és közmű cégeket két külön szervezet ellenőrizése alá vonná. Az egyik Budapesti Közlekedési Központ a másik a Budapesti Városüzemeltetési és Vagyonkezelő. Miért jobb ez, mint a jelenlegi rendszer?

A városüzemeltetés struktúrája teljesen szétesett. Ennek két brutális következménye van. Az egyik, hogy a munkák szétfolynak, dezorganizáltak mind kivitelezési, mind előkészítési szinten. A másik, hogy lehetőség van a közpénzeket ellenőrizetlenül, vödörrel kihordani.

Ha lehetőséget kapunk rá a választóktól, akkor szeretnénk elérni, hogy a fővárosi önkormányzat tulajdonosi, megrendelői és ellenőrző funkciói érvényesülhessenek. Ezért akarjuk koncentrálni ezeket a feladatokat és egyesíteni a széteső struktúrát. A féktelen magánosítási szemlélettel szemben erősíteni kívánjuk a város gondoskodó szerepét.

Az új hivatalokkal új munkahelyeket is létrehoznának?

A munkahelyteremtés alapvetően állami feladat. A jelenlegi kormány mulasztása és bűne, hogy az ország ebből a szempontból ilyen rosszul áll. Ez nem egy önkormányzati kategória. Jó dolog, ha a mi átalakítási tevékenységünk is eredményez munkahelyeket, de elsősorban arra koncentrálok, hogy a városszervezési struktúrát értelmezhetővé és fegyelmezettebbé tegyem.

Budapesti Közlekedési Központ mivel foglalkozna, hogyan tudná rendbe tenni a BKV-t?

Előkészítő és végrehajtó szerepe lenne. Végre egy kézbe kerülne a közösségi közlekedés, a közúti közlekedés, a kerékpáros és gyalogos közlekedés. A központ koordinálná a beruházásokat így például megszűnne az az értelmetlen állapot, hogy olyan közutakat újítanak fel, amik egymás közlekedési alternatívái.

A stratégiai tervezést pedig nem külső cégek végeznék méreg drágán és koordinálatlanul. A legfontosabb, hogy regionális rendszerben működőképessé tegyük a Budapesti Közlekedési Szövetséget. Ha mindezek az ésszerűsítések létrejönnek, az csökkenteni fogja a BKV önköltségét is.

A parkolás is beletartozna a cég hatáskörébe?

Természetesen igen. Ami most van, az lehetetlen állapot. Van például olyan belső kerület, amelyik éves szinten húszmillió forintot kap a parkolási cégtől. Ahány parkolási társulás annyi rendszer: civilek gyakorolnak hatósági hatásköröket a civilek fölött. Ez megengedhetetlen.

Nemrégen jártam a varsói és a helsinki főpolgármesternél. Ott megtapasztalhattam hogy ilyen, ami Budapesten a parkolás körül van, sehol sincsen. Ez itt anarchia. Sok ember fogékony a liberalizmusra, ez egyáltalán nem baj, csak tisztában kellene lenni azzal, hogy az anarchia nem liberalizmus, a sokszínűség nem káosz. Ezeket a fogalmakat a jelenlegi városvezetés vészesen keveri. Ezért van az, hogy retorikában ígéretes üzeneteket küldenek a polgárok felé, a gyakorlatban azonban nem érzékelik a városlakók ezek megvalósulását.

Az önök közbiztonságot megreformáló programja tartalmazza egy új közterületfelügyelet létrehozását illetve az azonnal érvényesíthető és nagy összegű bírságok kiszabását. Ki szabná ki?

Akár a rendőr, akár az erős kontroll alatt működő, jogosítványaiban megerősített közterületfelügyelő, rögtön a helyszínen. A bírságok jóval nagyobb összegűek lennének mint ma és a fellebbezésnek nem lesz halasztó hatálya.

Ezen kívül szeretnénk elérni, hogy a nem budapesti és visszaeső bűnözők – akik gyakorlatilag csak bűnözni járnak a fővárosba – időlegesen ki legyenek tiltva innen.

Ezért sokan támadják is önt.

Nem mondanám, hogy sokan, inkább csak egy meghatározott kör, ahonnan éppen ilyen reakcióra számítottunk. De nem hinném, hogy a túlnyomó többség akaratával ellentétes az elképzelésünk. Megvagyunk azok nélkül, akik bűnözni, zavart kelteni járnak Budapestre.

Ahhoz, hogy a városüzemeltetés struktúráját át tudják szervezni logikusnak tűnik, hogy leltárt és akár elszámoltatást is végezzenek. Ám az átvilágítást most a szocialisták is bedobták.

Nemcsak azért tartom szánalmasnak a szocialisták hirtelen jött átvilágító programját, mert még az óvodás is tudja, hogy saját magukat világítanák át – ami lehetetlen helyzet – hanem azért is, mert ez nem hatékony. Ami bűncselekmény gyanús, és sorozatban fordul elő, azt rá kell bízni az ügyészségre és a rendőrségre.

A jelenlegi városvezetésben olyan emberek ülnek, akik már fél évvel a választások előtt a saját mulasztásaikat megpróbálják nekünk címezni. Ha nem készítünk világos, átlátható leltárt az ügyekről és a forintokról, akkor – ahogy én ismerem őket – talán megpróbálnak majd ránk mutogatni abban is, ami az ő embereik loptak el. Rettentő fontos dolog tehát a leltárkészítés. Főleg, mert sajnos pontosan tudom, kikkel állunk szemben.

Kikkel?

Olyan lelkületű emberekkel, akik például gond nélkül megtették, hogy édesanyám temetésének az órájára hívtak össze egy frakcióvezetői egyeztetést, majd ország-világnak elmondták, hogy én bojkottáltam az egyeztetést…Olyanokkal, akik évekig akadályozták a vizsgálatokat, majd amikor kitör a botrány, ők akarnak azok élére állni.

Nevesítsünk.

Steiner Pál, az MSZP budapesti frakcióvezetője tette meg az előbbit egy sajtótájékoztatón. De nem ez az egyetlen eset, sajnos számos jel utal erre a lelkületre. A Burány Sándor vezette budapesti szocialistákkal nincs értelme tárgyalni, ilyen emberekre nem lehet vizsgálóbizottságokat bízni.

Van a szocialistáknak egy olyan vonulata Budapesten, amelyikkel együtt lehetne dolgozni. Hadd ne mondjak neveket, de vannak közöttük is olyan politikusok, akik nem csak a politikai haszonszerzés miatt dolgoznak egyfajta „mindet szabad és semmi sem drága” alapon. Ők amellett, hogy komolyan veszik a dolgukat, emberi vonások is felfedezhetők bennük. A Burány Sándor vezette vonulattal nekem nincs tárgyalni valóm. Elég beleolvasni a feltehetően általuk rendelt, álnok írásokba.

Mi lehetett a mögött, hogy Burány Sándor bedobta a köztudatba a Fidesz – SZDSZ budapesti koalíciót?

Nem tudom ilyen gondolkodású emberek helyébe képzelni magam. Engem ezeknek az embereknek a módszerei és az a fajta lelkület, amit én gátlástalanságnak tudok csak nevezni, már-már a Rákosi-időszakra emlékeztet.

Mi a garancia arra, hogy a Fidesz nem folytatná a lopást, ha lehetősége lesz rá, hiszen minden szentnek maga felé hajlik a keze?

Erre mondhatnám azt, hogy egyelőre Orbán Viktor és az én szavam. Persze előre ilyesmire nem adható garancia. Húsz éve dolgozom a várospolitikában, ez a múlt is adhat erre garanciát. Mindenesetre az már bizonyos, hogy az MSZP és az SZDSZ ezt csinálta, ahol most tartunk. Aki ezek után őket választja, annak lelkiismerete rajta.

Képes ön szerint még egy évet működni a főváros most, hogy papíron borult a koalíció?

Mikor megtörtént a szakítás, tárgyaltam Demszky Gáborral. Nem titok, hogy elmondtam neki: nem fogunk asszisztálni ahhoz, ha a szocialisták bosszúból összedöntenék a költségvetést, mert akkor veszélybe kerülne a fővárosi intézmények működése. Ez nekünk nem érdekünk, nem vagyunk felelőtlen ellenzék. Ebből az egyszerű mondatból valóságos meséket szerkesztenek a szocialisták, legalább hetente kétszer.

Ön milyen Budapestet álmodik meg?

Én nem álmodni szoktam. Szervezni és tervezni szeretek. A városvezetésben az álmodozás Demszky Gábor és a szocialisták reszortja. Egy működő, üzemelő, biztonságos, és rendszerelven alapuló várost képzelek el, ahol a jövőt nem álmodjuk, hanem egy egységes városrendezés alapján tervezzük.

hirextra.hu

14 hozzászólás “Tarlós: Nem álmodom, hanem tervezem a jövőt” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    Tarlós elvtárs, adjon az isten!

  2. malacka szerint:

    Ez a Kovács Ernő tényleg hülye! Mi a f…t elvtársozik, ez kretén jobbikos kis komcsi?

  3. Kovács Ernő szerint:

    Ti nem vagytok azok, ugye?

  4. ... szerint:

    malacka: Ernő ezt kapta feladatként erre a napra. Legalább nem az ostoba weblapját reklámozza.

  5. baniko21 szerint:

    malacka!
    Mi a csudáért ne elvtársozhatna? Ha egy elven vannak akkor igenis
    elv társ. Jó lenne, ha eldöntenéd Kovács Ernő jobbikos-e, vagy mszp-s,
    – mert, hogy “komcsi” biztosan nem. Az mszp pedig egyáltalán nem bal-
    oldali kormány, épp úgy a multik szekerét tolja, mint a többi.Lásd hová
    jutottunk a nagy privatizációval, magánkézbe (külföldi kézbe!) átván-
    dorolt nemzeti vagyonunk elvesztésével.

  6. Kovács Ernő szerint:

    baniko21: Jól mondod az Mszp nem baloldali kormány, hanem a Fidesz lesz majd az! Az összes parlamenti párt benn van Magyarország tönkretételében, még a ti kedvencetek is!

  7. vermes szerint:

    Ernő!

    Akkor ezek szerint az a párt, melynek évekig elvakult rajongója voltál (MSZP) és az idióta miniszterelnöke (Gyurcsány), – akinek tomporából ki se láttál -, is hibás az ország tönkretételéért?*

    http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=79069772&t=9151102
    Akkor ez a korábbi állításod már nem igaz???

    * – remélem nem volt a mondat olyan hosszú, hogy ne értsd meg…

  8. vermes szerint:

    http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=77965760&t=9151102

    A jobbikbal szélsőbaljobboldali Che Guevarája…

    ERNŐ TE BUTA! Jobbikosként mi a véleményed az általad korábban istenített véres kezű gyilkos Che Guevaráról?
    Mi kavarog a fejedben???

  9. Gordon szerint:

    “Mszp nem baloldali kormány, hanem a Fidesz lesz majd az!” -írja Ernő. De hát eddig ő a baloldalért rajongott! Vagy nem?

  10. vermes szerint:

    Gordon!

    De. Állandóan az MSZP-ről meg Gyurcsányról pakolgatott be képeket az index fórumába, amíg el nem üldözték onnan (össznépi összefogással).

    Most meg Szálasi-képet tesz fel a honlapjára… Szerintem az MSZP küldte a Jobbikba, hogy égesse őket.

    Vagy egyszerűen hülye ez az ember.

  11. baniko21 szerint:

    Kovács Ernő!
    Nagyon kiváncsi lennék rá, hogy milyen “kedvenc”pártomra gondolsz,
    ami az ország tönkretételében részt vett?
    Ha elkerülte volna a figyelmedet, -bár az itt fórumozók tisztában vannak
    vele – én valóban baloldali eszméket vallok, bár annak idején nem vol-
    tam párttag. Tudod sok-sok olyan ember volt ott, akik miatt nekem nem
    volt ingerem az érvényesülés miatt, belépni. Azok most az elmúlt 20 év-
    ben ki is árulták a hazánk minden értékét. Tönkre tettek ipart, mezőgaz-
    daságot, szinte mindent. A Munkáspárt ezekben soha nem vett részt!
    Ugyhogy várom a válaszod.

  12. médi szerint:

    Tarlós szerintem Ernővel felmosná a padlót,persze csak szellemileg. Szegény F.Gy. is beégett, mikor a kis-dunás összejövetelen bepróbálkozott nála.

  13. vermes szerint:

    ERNŐ!
    MIKOR VESZED LE SZÁLASIT A HONLAPODRÓL???

Itt lehet hozzászólni !