Két hónapja fűtés nélkül

TV2 Tények

Két hónapja nincs fűtés az egyik csepeli társasházban. A kéményeket életveszélyessé nyilvánították, ezért kell kicserélni a fűtésrendszert, ami viszont akár több hétig is eltarthat. Addig persze továbbra sincs fűtés.

Egy férfi lakásában négy hete nincs fűtés. A vele szemben lévő házban pedig már nyolc hete. Ahogy meleg víz sincs. Azóta ahogy mondja, pulóverben, kardigánban vannak otthon, annyira elviselhetetlen a hideg.

A házak kéményét életveszélyessé minősítették, ezért kell kicserélni a fűtést. A csöveket, a kazánt és a kéményeket is újra kellett bélelni, ami összesen 55 millió forintba kerül. Nem először fordul elő, hogy nincs fűtés a házban, korábban egyszer már egy hónapra kikapcsolták.

A házak közös képviseletét ellátó nő azt mondja, hogy amióta nincs fűtés a házakban, folyamatosan hívják a lakók. Azt mondja annak ellenére, hogy muszáj volt kicseréltetni a fűtést, nyolcszor kellett összehívni a lakókat a közgyűlésre, hogy beleegyezzenek. Elvileg 15 millió forint pályázati pénzt kapnak, de a nagyobb, 60 négyzetméter feletti lakásokban élőknek nyolc éven keresztül így is közel 20 ezer forintot kell fizetniük majd havonta.

„Sajnos a végére be kellett látniuk, hogy annyira jöttek a városgazdálkodástól a papírok, hogy megbüntetik őket 50 ezertől 500 ezer forintig, hogy kénytelenek voltak belátni, hogy meg kell csináltatnunk és volt olyan, amikor kétszer elzártak a gázunkat” – mondta Balla Károlyné közös képviselő..

Egy salgótarjáni panelházban idén be sem kapcsolták a fűtést, itt ugyanis több lakó nem fizette a számlákat. És amíg az ügy nem rendeződik, ami akár hetekig is elhúzódhat, valószínűleg nem is lesz.

Forrás: TV2 Tények

12 hozzászólás “Két hónapja fűtés nélkül” bejegyzésre

  1. csepeli szerint:

    Jellemző a lakókra.

  2. Manitu szerint:

    És most gondolj arra a pasira aki öt éve nem fizeti meg annak a beteg embernek a pénzét. 🙁

  3. Demeter J. szerint:

    Cinikus hatalmi gőg a történetet a lakókra fogni. A csepeli lakótelep kéményeiből is életveszélyesnek nyilvánítottak néhány ezret.
    Ezt követően a felújítási pályázatra vagy 6 lakóközösség pályázott.
    Aligha közönyösségből maradt le a többi. Itt tart fényes sorsú kis hazánk.
    Most még. A lejtő, sajnos hosszú lesz.

  4. én szerint:

    Nem nevezhető fűtésnek, ami nálunk van. Sokáig kell szorongatni a radiátort, hogy érezni lehessen, hogy valami kis langymeleg kórícál benne. Persze fizetni kell érte.

    Nem tudtam, hogy az ilye-olyan árcsökkentés azzal jár, hogy megszűnik a fűtés. Megjegyzem eddigi számláim még mindig magasabbak, mint a tavalyiak. Fog ténylegesen csökkenni valamikor? Vagy olyan sokkal emelték az elmúlt évben, hogy nem is fogjuk érezni az ÁFA csökkenést sem majd?

    Vajon a FŐTÁV nem jött még rá, hogy hideg van?

  5. csepeli szerint:

    Demeter J: Miért, mégis szerinted ki a hibás, ha a lakók leszarják a kémény állapotát, és csak akkor kezdenek el kapkodni, amikor már megjött a hideg, és csodálkozva tapasztalják, hogy nem tudnak fűteni?

  6. ... szerint:

    csökkentik a távhő árát, de ezzel együtt a szállított hőmennyiséget is, persze olyan arányban, hogy ha az eredeti hőmennyiséget néznénk, kijönne, hogy valójában emelték a távhő árát.

  7. Földhözragadva szerint:

    Az a baj, hogy a lakók nincsenek tisztában azzal, hogy a ház, amiben laknak (nem a nyomorult kis lakásuk, ajtón belül), az milyen állapotú, mit-mikor kell felülvizsgálni-javítani-cserélni… De még nagyobb baj, hogy a közös képviselő sem…:( Minden társasháznak csináltatni kellene egy állapotfelmérést, és talán tervezhetné a következő öt év költségeit. Az persze nem jó gyakorlat, hogy a beszedett közös költség jelenleg kb 90%-ban a rezsire megy, és csak 10% a tartalékba…Hja, meg a nemfizetők népes csapata…:(

  8. Demeter J. szerint:

    Akinek fogalma sincs arról, hogy egy kb. 30 éves házra mennyit kellene költeni ( amikor a bent lakók túlnyomó többségének a keresetéből egy fillért sem sikerül megtakarítani, hála a nagy jólétnek), az tartsa meg véleményét!
    A laikusok kedvéért: kémények felújítása, gázvezeték rendszer cseréje, fűtőkészülékek ellenőrzése, villamos hálózat ellenőrzése, hőszigetelés, nyílászárók cseréje, víz- és csatornavezetékek cseréje, közös helyiségek állag megóvása.
    Ezt mind 5 éven belül. Lehet lottózni.

  9. Földhözragadva szerint:

    Egy harmincéves házban harminc éve gyüjtik a pénz a felújításra, nem? Jó-jó, itt csak azt lehet leírni, hogy a tőke nagyobbik része 1998-2002 között gyült össze…:)

  10. pedró szerint:

    Egy 20 lakásos házban két- három notórius nem fizető miatt a megtakarítások egy része be sem jön. A ház évekig perelhet, de ha a nem fizető lakását banki kölcsön terheli, a lakótársak dörzsölhetik a szemüket.
    A mi házunkban több a kintlévőség, mint amekkora összegre pályázhattunk volna a kémény felújítás esetén. Az egyik nem fizetőtől 3 éve egy vasat sem látunk- a lakást már a megvétele óta bankkölcsön terheli. A végrehajtó széttárja a karját. Terhelési és elidegenítési tilalom- mondja.

    Többen nyugdíjasok és munkanélküliek. A közös költség emelést – a csökkenő, vagy évek óta nem emelkedő bérek miatt – csak mértékkel lehet megvalósítani. A leírtak is hozzátartoznak a reális vélemény kialakításához.

  11. Chamea szerint:

    Mindenki gyűjtse össze saját magának és ha arra kerül a sor, fizessen, ha fűtést akar! Nálunk a gáz áthozásáért mindenki fejenként(kertes házanként) ki tudta fizetni a 114 ezer forintot, mert szükség volt a gázra. Ott nem tudják ezt megcsinálni?

  12. baniko21 szerint:

    Chamea!
    Annak idején én is fizettem a gázbevezetéséért, mivel én is kertes ház-
    ban lakom. De azért gondolj bele, a nincsből, hogy a csudában lehet
    a bánaton kivül bármit is össze rakni? Olvastad: kisnyugdíjasok, munka-
    nélküliek, stb. ott még a betevő falat is gond.

Itt lehet hozzászólni !