Határtalanul – csepeli gyerekek Erdélyben

Csepel.hu

Az Arany János Általános Iskola 7. osztályos tanulói az Emberi Erőforrások Minisztériuma által finanszírozott Határtalanul program keretében május 13-17 között tanulmányi kiránduláson vettek részt, melynek címe és mottója: „Múltunk a jelenben”. A programok megvalósulásához anyagi támogatást nyújtott Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata is.

Egy hét a csodás Erdélyben! A diákok azt kutatták, hogy a jelenlegi országhatártól több száz kilométerre rátalálnak-e közös múltunk nyomaira. Nagyszalontán, Arany János emlékeit tanulmányozva; Aradon, a vesztőhelyen emelt emlékmű; Vajdahunyadon a Hunyadiak évszázadokon át fennmaradó ikonikus vára; Kolozsváron Mátyás szülőháza előtt állva igazolva látták, hogy nemzetünk határai sokkal tágabbak, mint eddig gondolták.

Nyerges tetőn szembesültek azzal, hogy nem csak Pákozdon küzdöttek hősként a magyarok, hanem itt, a távoli Székelyföldön is a hazánkért ontották vérüket honfitársaink. Szállásadóink szíves vendéglátása, Ernő bácsi idegenvezetőjük történetei a székelyekről, a parajdi gyermekotthon nevelőjével és lakóival folytatott kötetlen beszélgetés és játék, a székelyek magyarságtudatáról győzte meg a diákokat. A magyar nyelv használata, a történelmi gyökerek, irodalmi hagyatékok mind azt az elszakíthatatlan köteléket erősítik, amely múltunkon alapul, jelenünkben valósul meg, és közös jövőnk záloga. Természetesen voltak a sóbányában, megnézték a különleges értékű só szorost és a Szent Anna tavat, amelyek Erdély páratlan szépségű természeti értékeit képviselik. Fájó szívvel indultak haza, hiszen tudták, sok mindent láttak, de rengeteg felfedezésre váró értéket rejt még e vidék magában. Többen abban reménykednek, lesz még alkalmuk visszatérni.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !