Fél évszázada hódol a gyufásdobozgyűjtésnek

Helyi Téma

A kép illusztráció, forrás: bedo.hu

Magyarország egyik legnagyobb gyufacímkegyűjtője, a csepeli Török Zoltán fél évszázada rabja különös hobbijának. A gyűjtőszenvedélyének a költségeken kívül a legnagyobb hátráltatója, hogy Magyarországon a 80-as években megszűnt a címkés dobozok gyártása.

A csepeli nyugdíjas, Török Zoltán az Athenaeum nyomdában dolgozott mint konyhafőnök. A gyufacímkéket az 50es évek óta gyűjti. – Budatétényben laktunk, szegények voltunk, édesanyám 10 gyermeket nevelt. A szomszédos Nagytétényben volt az azóta megszűnt gyufagyár. Az egyik szomszéd ott dolgozott, gyerekként bejártunk az üzembe és megtetszettek a míves kis dobozok. Az első darabokat az utcáról szedtem össze. Akkoriban különböző sorozatokat nyomtak a gyufákra, ezeket gyűjtöttem. A gyerekekkel egymás közt cserélgettünk – avatott be Török Zoltán a kezdetekbe.

Magyarországon az 1980-as években megszüntették a címkegyártást, csak a jól ismert nyomtatott felületű dobozok maradtak. Ma már csak Kínában, Japánban adnak ki címkés gyufákat. – A legrégebbi darabom még az I. világháború előttről származik. A temesvári gyufagyár termékét reklámozza. Nagyon szépek a tematikus sorozatok. Ezekben a japánok, kínaiak és az indiaiak a legszebbek. A mostani nyomott mintás dobozokat is gyűjtöm, de csak cserealapként – mutatta meg néhány féltve őrzött kincsét a gyűjtő.

– A 80-as években a kollekcióm egy részét eladtam, kellett a pénz a gyermekeim nyelvi taníttatására. Jó befektetésnek gondoltam és igazam lett. Gyermekeim azóta külföldön élnek, dolgoznak, onnan segítenek – árulta el Zoltán, aki szenvedélyének szívbetegsége miatt kezdett újra hódolni.

– A műtétem után az orvos valami „drogot” javasolt, amivel le tudom magam kötni. Visszatértem a gyűjtéshez. Több tucat országgal és gyűjtővel levelezek az internet segítségével, és vadászgatok aukciós portálokon. Vén fejjel elmondhatom, örülhetek, hogy megélhettem a XXI. század e technikai csodáját. Az idős gyűjtő szerint a net nem csak könnyebbséget hozott, de megjelent a külföldi konkurencia is.

– Magyarországon olcsón felvásárolják az elszegényedett vagy pénzszűkébe került gyűjtők tételeit, majd sokszoros áron továbbadják. Ráadásul a tőkeerős külföldiek felverik az árakat, ami miatt a kispénzű magyar gyűjtő kiszorul az aukciókról. Tapasztalataim szerint más gyűjtőszenvedélyek esetében is hasonló a helyzet.

helyitema.hu

Itt lehet hozzászólni !