Éveket lazsált néhány csepeli politikus, de a pénzt felvették

Csepel.info

Testületi tipikus

Kilenc év: ennyit lógtak 2014 óta összesen a “csúcstartó” csepeli MSZP és a Demokratikus Koalíció politikusai az önkormányzat üléseiről. Többnyire “munkahelyi elfoglaltság” volt az indokuk, de időnkén csak felálltak és szó nélkül elmentek. Érdekes, hogy a fideszes és a jobbikos képviselők valahogy meg tudták oldani, hogy keveset hiányozzanak: ők voltak a legszorgalmasabbak.

A Fidesz-KDNP frakció tagjai a testületi ülések átlag 3 százalékán maradtak távol. Az MSZP politikusai az ülések 22 százalékán, a Demokratikus Koalíció tagjai pedig a 44 százalékán hiányoztak. A kisebb ellenzéki pártok közepesen teljesítettek: az LMP-s Tenk András az ülések 19, a jobbikos Pákozdi József pedig 7 százalékán hiányzott.

Papíron mindig betegség vagy munkahelyi elfoglaltság volt a távolmaradás vagy elmenetel oka. Ám túlságosan látványos a frakciók közötti különbség. Csak egy esetben nem volt soha hiányzás: amikor fel lehetett venni a pénzt. Az mindenkinek maradéktalanul sikerült.

Egy átlagember gyorsan elveszítené a munkahelyét, ha nem járna dolgozni. Attól azonban nem kell aggódni, hogy a léhűtő politikusokat valaki kirúgná. Nekik ehhez is joguk van – ha megindokolják a hiányzásaikat. A törvény szerint csak egy teljes évnyi folyamatos hiányzás után veszíthetik el megbízatásukat. Vagyis 11 hónap hiányzás után elég egyszer részt venniük egy ülésen, aztán újra lóghatnak.

Csepelen korábban volt már a hiányzások miatt egy komolyabb botrány, és polgármesteri dorgálás, nyomásgyakorlás. Rövid siker után azonban az ellenzéki képviselők újrakezdték a munkakerülést.

A legszorgalmasabbak

2014 októbere óta egyszer sem hiányzott, vagyis az összes önkormányzati testületi ülésen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila alpolgármester valamint Bercsik Károly és Zupkó János képviselők. A négy év és nyolc hónap alatt egyszer hiányzott Ábel Attila alpolgármester, Czibulyáné Szonday Szilvia, Pintér József Gáborné és Szuhai Erika képviselők. Ők kivétel nélkül a Fidesz-KDNP frakció tagjai, és a sorban utánuk is fideszes képviselők következnek.

Az ellenzékiek közül a jobbikos Pákozdi József volt a legszorgalmasabb, őt követi Dobák István az MSZP-ből.

A csepeli politika lajhárkirályai

A képzeletbeli dobogó csúcsán a DK-s Borka-Szász Tamás áll. Ő eddig 41 ülésről hiányzott, vagyis a testületi munka 57 százalékáról maradt távol. Ez két év nyolc hónap lógást jelent. A második a sorban Szenteczky János, az MSZP frakcióvezetője. Ő 31 ülésről – a testületi munka 43 százalékáról – hiányzott, ami két év folyamatos távollétet jelentene ebben az önkormányzati ciklusban.

A DK-s Horváth Gyula egy év öt hónapot, az MSZP-s Takács Krisztián egy év három hónapot, a szintén MSZP-s Takács Mónika – a párt Szigethalmon élő polgármester-jelöltje – pedig egy évet hiányzott eddig a munkából a 2014-2019-es önkormányzati ciklusban.

Ezek legalább dolgoznak 😉

Így mértük a hiányzásokat

A Csepel.info által kikért közérdekű adatokból kiszámoltuk, hogy az egyes képviselők mennyi ülésről maradtak távol, vagy távoztak el idejekorán a 2014-2019-es önkormányzati ciklus eddigi testületi üléseiről. Utóbbiból – munka közbeni távozásból – kevesebb volt.

Az eddig eltelt időszakból, a testületi ülések és a hiányzások számából tudtuk kiszámolni, hogy egy hiányzás mennyi időnek – 0,78 hónapnak –  felel meg. Ebből már könnyű volt kiszámolni, hogy ki milyen hosszú időszakon keresztül hiányozott a testületi munkából, ha egybe számoljuk a hiányzásokat. Fontos megjegyezni, hogy az adatsorban nincsenek benne a bizottsági ülések adatai. Ezeken az ellenzéki politikusok még sokkal kevesebbet vettek részt, mint a “rendes” üléseken, vagyis az adatok sokkal kiábrándítóbbak lennének.

A legutóbbi, júniusi rendkívüli testületi ülés a kikért adatokban még nem volt benne.

Csepel.info

25 hozzászólás “Éveket lazsált néhány csepeli politikus, de a pénzt felvették” bejegyzésre

  1. csepelikerdezo szerint:

    A 21 képviselőből 12 Fidesz-es. Azaz minden határozatot meg tudnak és akarnak szavazni.
    Arra nem gondol senki sem, hogy ehhez a színjátékhoz minek asszisztálni?
    Azt nem kérték ki, hogy melyik képviselő mennyi indítványt terjsztett elő, abból mennyit szavaztak meg?
    Az sokkal beszédesebb lenne, pl kiderülne (bár a mesében nem hiszek), hogy a DK 1000 :mrgreen: indítványt adott be, de egyet sem szavaztak meg, MSZP beadott 545 darabot, megszavaztak 1-et.
    Akkor kiderülne, hogy amit a Fidesz ad be, azt mind megszavazzák…

  2. Putyi szerint:

    Aki a politikát színjátszásnak tartja, ne menjen politikusnak. Úgy tűnik az ellenzékből ketten alkalmasak erre.

  3. Kitiltott szerint:

    Oreg nagyapo megint konyokol mint a lakossagi forumon.
    Rendszeresen itt osztja az eszt de jol neveltseget nem tanitottak neki sem a szulei sem az eetarsai

  4. csepelikerdezo szerint:

    Putyi,
    Szerinte(d) van értelme az ellenzéki jelenlétnek? Úgyis az történik amit a Fidesz akar.
    Ha elleneznek valamit, akkor azért rikácsol Ábel Attila, hogy a mocskos ellenzék. Ha előterjesztenek valamit, akkor azt meg lesöprik az asztalról…

  5. Csóka szerint:

    Szerintem ne védjétek az ellenzéket, mert ez alapján nem lehet semmit sem felhozni a védelmükre. Pofázás van, minden elleni tiltakozás van, rongyrázás, becsületsértés van, munka nincs. Ennyit tudnak.

  6. monyesz szerint:

    Valaki (mondjuk a szerző) magyarázzon meg nekem valamit. Hogyan sikerült az egészet KÖRDIAGRAMON ábrázolni?! A hiányzás nem olyasmi, amit össze lehetne adni, és összességében 100%-ot fog kiadni. Például, ha minden frakció csak 5%-ot hiányzik, akkor hogyan csinálsz egy 25%-os kört?! :-O Vissza az iskolapadba!

  7. csepelikerdezo szerint:

    monyesz,

    Ábel Attila csak ezt ismeri 🙂

  8. csepelikerdezo szerint:

    csóka,

    Szerintem senki sem védi őket, csak reálisan kell látni.
    Azt én sem értem, hogy miért nem évez 100%os prioritást a képviselői munka.

  9. Zoltán szerint:

    Az összes hiányzást össze lehet adni (kördiagram). Oda is van írva, hogy “hiányzások frakcióátlagban”.

  10. keménylegény szerint:

    Ez egy kamu írás lenne uborkaszezonban a tábor éberségének fenntartására.
    Most azonban a strand-ügy terelése a cél.

  11. Dagobert bácsi szerint:

    A 2002-2010 közötti két parlamenti ciklusban Orbán képviselőként hányszor volt jelen a parlamenti ülésteremben? Alig néhányszor, MÉGIS MIND A NYOLC ÉV ALATT FELVETTE A KÉPVISELŐI FIZETÉSÉT!

  12. Jaj úgy élvezem én a strandot szerint:

    Ennek a keménylegénynek bizony igaza van!

  13. pitypang szerint:

    Dagobert: Itt most nem Orbán a téma, hanem a be nem járó csepeli képviselők, akiket nem ment fel az, ha Orbán nem járt be. Maga is érintett?

  14. Balos szerint:

    Ha nem lenne igaz a cikk, már cáfolná a baloldal. Annál is inkább, mert nem először szedik elő a hiányzásokat a fideszes vezetők. Jó okkal és hitelesen, ez nyilvánvaló. Sajnos az ellenzéki politikusok tulajdonképpen beleszarnak mindenbe. A legrosszabb a Horváth Gyula, aki butább, mint egy vidéki paraszt segge lyuka. De Szenteczky se semmi, Takács Krisztiánról meg a fekete lyukak szobrát lehetne mintázni. Ha másban nem is, abban igaza van Ábelnek, hogy ahhoz, hogy Csepelen kilenc éve fideszes önkormányzat legyen, leginkább az ellenzék sötét butasága kellett.

  15. PU szerint:

    Az kellett hozzá, és az is fogja fenntartani a következő öt évben.
    Örvendjünk!

  16. Dagobert bácsi szerint:

    Balos, akkor élvezd a Németh által kontraszelektált csepeli fideszes vezetést!

    Pitypang, a csepeli képviselők miért ne vehetnének példát Orbántól?

  17. Tonyó szerint:

    Dagobert! Ismerem a csepeli szocikat, és egy fogpiszkálót se bíznék rájuk. Ez igaz a DK csepeli két díszpintyére is. A parlamentin, EU-n leszavazok a baloldalra, önkormányzatin majd a Fideszre. Jobbat most nem tudok.

  18. Dagobert bácsi szerint:

    Balos, arról is értekezhetnél, hogy Samna Gábor Háni csepeli polgármester reprezentációs helyettesítője Borbély Lénárd, aki avat, szalagot vág, kezet fog! 😛

  19. Dagobert bácsi szerint:

    Ennyi erővel Caligula lova is lehetne polgármester! A csepeli vezetők mellé bébicsősz kell! Ide vezetett az, hogy Németh nem tűr magánál különbet a környezetében! 😛

  20. Horváth János szerint:

    Balos!
    Közelítsük meg a dolgokat a másik oldalról! A Fidesz rendre előveszi a hiányzásokat, mert
    érdemi vitára képtelen. Megkockáztatom, a Fidesznek kifejezetten nyűg az ellenzék, sőt, ha
    megnézed a közmeghallgatások, lakossági fórumok lefolyását, maga a lakosság is nyűg
    nekik.Lehet minősíteni az ellenzéki politikusokat, csak ennek az a kockázata, hogy kiderül,
    a másik semmivel sem jobb! Sokan itt azt sérelmezik, hogy az ellenzéki képviselők nem akar-
    nak lejátszani egy olyan meccset, ahol a Fidesz alapból elzárta a labdát.Az elmúlt 9 évben
    a Fidesz, az ellenzéki képviselőkön keresztül gyakorlatilag nagy ívben leszarta a választók
    egy jelentős részét.
    Szerintem tévedsz abban, hogy az ellenzéki képviselők butasága miatt lehet a Fidesz hata-
    lomban, de még nem is a jó munkájukért. Lejáratással, némi nemű rágalmazással kerültek
    hatalomba, s ezt fenn is tartják.

  21. Balos szerint:

    Kedves Horváth&Horváth!

    Közelítsük meg a történetet a valóság szemszögéből. A képviselőket a NÉP választja meg, és honoráriumot kapnak a munkáért. A munka itt is részben helyhez kötött: ezek a bizottságok és a képviselőtestület. Ezen túl van a “távmunka”, amikor pártszervezés, a szimpatizánsokkal való kapcsolattartás stb. folyik. Meg van a jelenlét, ami a rendezvényeken történik.

    1. A bizottsági ülésekre ahogy olvasom szinte senki nem megy el, a testületi ülésekről négy és fél évben kilenc évet lógnak az ellenzéki képviselők összesen. Ez a nullához közelít, ha munkáról van szó. Felháborító!

    2. A legritkább esetben látom Horváth Gyulát vagy Borka-Szász Tamást a DK kitelepülésein. Főként a sameszaik vannak ott. A szociknál legalább ez a munka megtörténik, ha egyebet nem is nagyon tesznek.

    3. A rendezvényszervezés, kapcsolattartás kritikán aluli. A választási kampányban lényegében semmi nem volt, holott a Munkásotthon még az MSZP kezében van. Hozzá kell tennem, én nem tudom elfogadni, hogy ellopta az MSZP a működtetését, mert szerintem a közvagyon nem pártvagyon.

    Mindent összevéve az MSZP kritikán alul dolgozik, a DK pedig az MSZP-hez képest is a béka segge alatt van. Ha a munkát tekintjük. De vajon ha a szavazatokat nézzük, mi a helyzet? Én az egyik előttem szólóhoz hasonlóan – sok más baloldalival egyetemben – ősszel a Fideszre fogok szavazni. Ők legalább fejlesztik a kerületet.

  22. Horváth János szerint:

    Balos!
    A vezetéknevem az egyik leggyakoribb, így a gyengébb idegzetűek könnyen kezdenek
    képzelődni. De, ez az enyém. Kifejezetten izgalmas, hogy a valóságra hivatkozva csak egyik
    felét csomagolod ki a történéseknek, persze a szád íze szerint. Ettől függetlenül, amit leírtál
    az nem cáfolja az én írásomat, azt pedig, hogy mi tekinthető fejlesztésnek s mi a porhintés
    döntse el mindenki önállóan.

  23. Nagyapó szerint:

    Valami érthetetlenség van az önkormányzat működésével kapcsolatban!
    A csepeli választók bizalmából a Fidesz-KDNP képviselői vezetik az önkormányzatot. Ez nem azt jelenti, hogy a képviselők mindenféle agymenéssel mennek a testületi ülés elé, mert akkor minek a hivatal? A hivatal készíti az előterjesztéseket, amit a frakció megvitat. Ezért nincs részükről hozzászólás. Minek.
    Az ellenzék feladata lenne az előterjesztések esetleges hibáinak feltárása, valamint más, saját előterjesztések beadása választóik gondját közvetítve. Sajnos erre képtelenek, így szinte mindent elleneznek és mennél keményebb hozzászólással szórakoztatják magukat.
    Sok ellenzéki így joggal érzi magát feleslegesnek, időnként el sem megy.(Országgyűlés kicsiben)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  24. Dagobert bácsi szerint:

    Fideszék ahhoz nem mernek hozzá szólni, hogy Csepelen GYAKORLATILAG Samna Gábor Háni a polgármester! Borbély csak avat, szalagot vág, kezet fog! 😛

Itt lehet hozzászólni !