Sokrétű szobrok kőből, fából, fémből

Csepel.hu

A Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége szobrászainak sokrétű munkái láthatók május 23-tól a Csepel Galériában. A Kő, fa, fém című kiállítást Urbán Ágnes művészettörténész nyitotta meg.

Megnyitó beszédében izgalmasnak és esszenciálisnak nevezte a tárlatot, amely jól reprezentálja az anyagokat és az alkotói gondolkodás és eszközrendszer sokféleségét is.

A kő színe, rajzolatai, nyers vagy csiszolt felületei s annak nehéz és küzdelmes megmunkálhatósága tükröződik Boldi, Fűkő Béla, Hegedűs Éva, Beretvás Csanád és Colin Foster szobrain.

A fával dolgozott Dechandt Antal, Szanyi Borbála, Lukács József Jóka, Velekei József Lajos és Gálhidy Péter különböző érzelmeket, hangulatokat vagy jelentést megformálva. Az egyik teremben pedig három alkotó – Major Janka, Széri-Varga Géza, Katona Zsuzsa – figurális faszobrait csodálhatjuk meg.

Ahogy a művészettörténész beszédében fogalmazott: a harmadik megidézett anyag a fém hangulati karakterében hordozza az éles, a hideg, a kemény, a rideg fogalmakat vagy annak kontrasztjait. Rendkívül izgalmas fémszobrokat láthatunk Szabó Virág, Császi Enikő, Kecső Kristóf, Nagy Dániel, Becskei Andor és Karmó Zoltán művészektől.

A kiállítás június 21-ig tekinthető meg, hétfőtől csütörtökig 8.00-16.00 óra között, pénteken előzetes bejelentkezéssel.

AZS

Csepel.hu

2 hozzászólás “Sokrétű szobrok kőből, fából, fémből” bejegyzésre

  1. Dagobert bácsi szerint:

    Hogy-hogy nem állított ki Németh Szilárd faszobrásza, Sárosi/Sárossy Tibor? Lehet hogy a kalózhajó, vagy a Rákóczi-kerti mászóvár nem fért be a Csepel Galériába? Pedig olyan szívesen odaadtuk volna néhány hétre! 😛

  2. Dagobert bácsi szerint:

    Ja, hogy csak művész diplomával rendelkezők állíthatnak ki? Az autodidakta fafaragók csak évi többtízmilliós megrendelést kaphatnak, meg osztályvezető fix fizetést a Városgazdánál!

Itt lehet hozzászólni !