Vakon bízik az ellenzék a választás tisztaságában

MTI, Ma.hu, Csepel.info

Fotó: MTI

A Fidesz-KDNP csaknem az összes lehetséges ellenőrző helyet, az ellenzék a lehetséges helyek 4 százalékát tölti be a választási bizottságokban május 26-án – értesült a Csepel.info. Nagyon sok olyan választókör lesz, ahol kizárólag fideszes bizottsági tagok végzik majd a választás tisztaságát ellenőrző munkájukat. Csak az okozhat problémát, hogy hiába bízik látszólag vakon az ellenzék a választás tisztaságában, a várható fideszes győzelem miatt mégis lehet, hogy ők fognak választási csalást, visszaéléseket emlegetni, amikor meg kell majd magyarázniuk a csúfos eredményeiket. 

A hétfő reggeli adatok szerint 185 ezer helyből 17 040 szavazóköri delegáltat jelentettek be a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választáson listát állító pártok. A bejelentési határidő péntek délután járt le. A Fidesz-KDNP az egyetlen, amely gyakorlatilag kimerítette a választási tisztaságának ellenőrzési lehetőségét. Az ellenzéki pártok összességében a betölthető bizottsági helyek 4,2 százalékába delegáltak tagot.

A legtöbb delegáltat tehát a Fidesz-KDNP jelentette be, 9777-et. Az MSZP-Párbeszéd 3149-et, a Demokratikus Koalíció 1734-et, a Jobbik Magyarországért Mozgalom 1686-ot, a Mi Hazánk Mozgalom 353-at, a Momentum Mozgalom 175-öt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 95-öt, az LMP 70-et, a Magyar Munkáspárt pedig egyet. Vagyis a Fidesz-KDNP egyedül több tagot delegált, mint az összes többi párt együttvéve.

Az EP-választáson a szavazatszámláló bizottságokba – országosan 10 277 bizottságba – és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhettek a pártok péntek délután 16 óráig. A közösen listát állító pártok közösen küldhettek két-két tagot. Az EP-választáson kilenc listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), így összesen mintegy 185 ezer delegáltat jelenthettek volna be a pártok.

A bejelentések feldolgozása még tart, így a szám még emelkedhet.

A 2014-es EP-választáson 28 083 delegált segítette a szavazatszámláló bizottságok munkáját. Az akkor és most is listát állító pártok közül 2014-ben a Fidesz-KDNP 14 802, az MSZP 5685, a Jobbik 5467, a DK 1266, az LMP 56 delegáltat küldött a testületekbe.

Ha a pártok delegálnak tagot a választási bizottságokba, saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, azt ellenőrizhetik, és részt vehetnek az esetleges vitás kérdések eldöntésében. Az EP-választás hivatalos eredményét a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg az NVB. Így a választáson induló valamennyi párt a delegáltjain keresztül közvetlenül követheti nyomon az eredmény megállapítását.

MTI, Ma.hu, Csepel.info

3 hozzászólás “Vakon bízik az ellenzék a választás tisztaságában” bejegyzésre

  1. bagoly szerint:

    ” hiába bízik látszólag vakon az ellenzék ”
    Eddig is vakok voltak, mi ebben az új !

  2. Jobban szerint:

    Könnyebb csalást emlegetni mint nyerni.

  3. Lennox szerint:

    Nem jutna eszébe senkinek a csalás, ha nem lett volna már rá nem egyszer példa.

Itt lehet hozzászólni !