Disznóólat hagy maga után a szocialista párt

Magyar Hírlap

A budapestieket aligha tévesztheti meg az MSZP szánalmas színjátéka, ahogy önmaga ellenzékét próbálja eljátszani – mondta lapunknak adott interjújában Tarlós István, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője.

Tarlós egyértelművé tette, hogy nem vállalnak semmilyen tisztséget a főváros vezetésében, nem kötnek megállapodást a liberálisokkal, bármennyire is ezzel akarják szédíteni az embereket a szocialisták.

– Ahogy a fővárosi MSZP elkezdte a koalíciós szakítási játszmát, szokatlanul erős kampányba fogott, hogy a fővárosi Fideszt összemossa az SZDSZ-szel. Mire számít, meddig folytatják a szocialisták?

– Elképzelhető, hogy ezt még akkor is ismételgetni fogják, amikor már tényleg senki sem hiszi el. Egyébként már most is hiteltelen, amit művelnek. A kommunikációs kampány célja nem más, mint beadni a közvélemények, hogy az MSZP az átláthatóság, a rendcsinálás híve, amiben az egyébként nem létező, csak általuk vizionált „Fidesz–SZDSZ-koalíció” gátolja őket. De nézzük a tényeket! A Fidesz már 2007 tavaszán vizsgálatokat kezdeményezett a gyanús BKV-ügyek felderítésére, 2008-ban pedig megismételtük, de hiába, mert az MSZP minden felvetésünket lesöpörte az asztalról.

Közgyűlési jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy a most az embereket kábító Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes és Steiner Pál MSZP-frakció-vezető személy szerint is a vizsgálatok ellen szavazott. Csak az után lángolt fel az MSZP-ben a vizsgálódási láz, hogy a Fidesz több visszaélésgyanús BVK-szerződést az ügyészség elé tárt. Mindegyik esetében megalapozottnak találták beadványainkat, és nyomozást rendeltek el. Ami az MSZP zagyva kommunikációs erőlködését illeti, meg kell jegyeznem, nem én kerestem a főpolgármestert, hanem Demszky Gábor engem. Még a gondolat szintjén sem merült fel semmiféle koalíciós terv, nemhogy főpolgármester-helyettesi jelölésem. Ebben a politikai helyzetben ugyan miért lenne ez az érdekem? Máskülönben soha életemben sem kívántam senki helyettese lenni. Lendvai Ildikó elnök asszony szavai pedig, hogy „ha előre hoznák a választásokat, tovább lopnának, akik lopnak”, egyenesen kezelhetetlenek. A szocialista elnök asszony már tudja, hogy az emberei tovább akarnak lopni?

– A Fidesz budapesti népszerűségét mennyiben tudja csökkenteni a szocialisták kampánya? Steiner Pál már közölte, hogy kitöltik a ciklust, mivel erre felhatalmazást kaptak.

– Ha ők úgy látják, hogy felhatalmazást kaptak, akkor miért léptek ki a koalícióból? Valóban arra kaptak a választóktól megbízást, hogy az SZDSZ-szel négy éven át vezessék ezt a várost. De miután teljesen tönkretették a városüzemeltetést, mégis mire hivatkoznak? Tizenöt éve az MSZP felügyeli a városüzemeltetést, benne a BKV-val, amelynek az utóbbi három évben megduplázódott a deficitje. Nem beszélve arról, hogy tele vannak korrupciógyanús ügyek százaival. Összedöntötték a házat, a hátsó kijáraton somfordálnak ki a koalícióból, majd elkezdenek kiabálni, mekkora disznóól van odabenn. A mi gondolkodói körünk ab ovo nem fogadja el ezt a szánalmas színjátékot, ahogy az MSZP önmaga ellenzékévé igyekszik vedleni. Ámokfutásával éppen saját választóit akarja becsapni. Ha a baloldali szimpatizánsok erre ugranak, azzal saját magukból csinálnak politikai áldozatot. Összességében nem hiszem, hogy a fővárosi MSZP a budapestieket képes lenne ennyire félrevezetni ezekkel a kreált összefüggésekkel.

– Az már nyilvánvalóvá vált, hogy a BKV felügyelőbizottságának élére az MSZP nem hajlandó elfogadni a Fidesz jelöltjét, Vitézy Dávidot. Mit lépnek erre?

– Nemcsak ez bizonyosodott be, hanem az is, hogy az MSZP egyáltalán nem akar ellenzéki embereket látni a felügyelőbizottságok élén. Ez tökéletesen amorális hozzáállás, hiszen mindenütt a világon az ellenzéknek engedik át a monitoringbizottságokat. Amíg Demszky Gábor a huszonnegyedik órában megpróbálta felajánlani az ellenzéknek a testületek vezetését, addig Horváth Csaba a háttérben azon dolgozott, hogy MSZP-seket jelölhessen a testületek élére. A budapesti MSZP-sek vezetői homlokegyenest az ellenkezőjét cselekszik a kulisszák mögött annak, mint amiről a közvéleményt győzködik. Ez értékelhetetlen helyzet, nem érdemes vitatkozni róla. Lendvai Ildikó hiába mondja el, hogy nem kívánnak abban az állapotban maradni, rendet akarnak, hiszen a rendetlenséget ők állították elő. Ez csak pusztába kiáltott szó, semmi több.

– A hátralevő egy évben hogyan fog működni a főváros irányítása ebben szétesett helyzetben?

– Miközben valóban négy évre kapott felhatalmazást az MSZP és az SZDSZ koalíciója, olyan mértékű marakodás alakult ki közöttük, hogy lassan megbénul a főváros. Az összevissza kommunikáló, a közszolgáltatásokat tönkretevő MSZP felelőssége az, ami történik még ebben a ciklusban. A szocialisták azok, akik képtelenek ellátni a választók által rájuk ruházott feladatot. La Fontaine-szerű mesékkel szórakoztatják a budapestieket, úgyhogy én csak egy La Fontaine-idézettel tudom a sorsukat jellemezni: „El őket az ellenzék siratja, s ezt márványkőbe íratja.” Ennyi az üzenet az MSZP-nek. Ők is egy ősrégi mese cselekményét játsszák el, köszönjünk el tőlük ezzel az idézettel.

– Működhet úgy a Demszky Gábor által megálmodott működési modell, hogy minden pártot bevon az egyeztetésbe, és a közgyűlés elé csak olyan anyagokat terjeszt, ami biztosan megkapja a többséget?

– Az ötpárti tanácskozáson is azt mondtam a főpolgármesternek, amit egy héttel korábban: a város működőképességét nem kívánjuk összedönteni. Ha az MSZP komolyan vette volna a rendcsinálást, a parlamentben nem szavazza le a közgyűlés feloszlatását lehetővé tevő törvénymódosítást. Csak új választás teremthet tabula rasát. Ők beszélnek az ellenzék hataloméhségéről, miközben foggal-körömmel ragaszkodnak hozzá, jóllehet képtelenek a város javára tenni. Az ötpárti egyeztetésen a főpolgármester a szocialista főpolgármester-helyettesek előterjesztéseit szerette volna megbeszélni Steiner Pál társaságában. Nem is értettük, mi szükség van ehhez a jelenlétünkre, ezért is hagytuk ott a tárgyalótermet. Miféle kilépés az a koalícióból, hogy a szocialista városvezetők gőzerővel tovább dolgoznak? Vicc, amit az MSZP csinál. A koalíció nem Burány Sándor és Steiner Pál nyilatkozataitól szűnik meg.

– A Demszky-modell működőképes lehet?

– Ugyan, kérem! Amíg az MSZP főpolgármester-helyettesei, tanácsnokai, felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjai a helyükön vannak, működik a koalíció. Elmondhatom naponta, hogy én vagyok az egyiptomi alkirály, de attól még nem leszek az.

– A főpolgármester is igyekezett a Fideszre tolni az irányítás felelősségét. Arról beszélt, most már az ellenzéknek is lesz szava, például beleszólhat a 4-es metró második ütemével kapcsolatos döntésekbe.

– Azért álljunk meg! A Fideszt eddig sem hagyták beleszólni ezekbe ügyekbe, úgyhogy ezután sem fogunk. Számtalanszor elmondtam már, nem kívánunk ennek a hatalmi struktúrának a részesei lenni. Demszky Gábor egyébként abban is tévedett, amikor azt mondta: a Fidesz csak akkor kezdeményezi a közgyűlés önfeloszlatását, amikor erre már nincs lehetőség. Meg lehet nézni az április 30-i közgyűlés jegyzőkönyvét, ezt javasoltuk, és a főpolgármesterrel együtt szavazta le a teljes koalíció. Más kérdés, hogy egyes pártok tájékozatlan nyilatkozgatói nem tanultak matematikát sem. Aki mindenáron támadóan próbál fellépni, az legalább legyen körültekintő, mert különben sorozatban fogja rúgni az öngólokat. Muszáj ismételnem magam: nem veszünk részt a hatalomban, nem megyünk el további ötpárti egyeztetésekre, és nem jelölünk főpolgármester-helyettest.

– A hétfői sajtótájékoztatóján felmutatott Budapest-program a két évvel ezelőtt nyilvánosságra hozott elképzeléseire épít?

– Nagyjából igen. Az esélyre, a biztonságra, a rendre és a szolidaritásra. De részleteket nem mondhatok. Október 28-án Orbán Viktorral mutatjuk be A nemzet fővárosa című programot.

– Egy ciklusra szóló program?

– Szó szerint nincs leírva, de valójában tizenöt éves időszakot ölel át, a legközelebbi ciklusra koncentrálva.

– 1956. október 23-ával kapcsolatban őriz-e személyes emléket?

– Nyolcéves voltam akkor, ezért nem lehettem aktív részese a forradalomnak. Az idősebb ötvenhatosokkal 1991-től szoros a kapcsolatom, jó néhány kitüntetést kaptam tőlük. A Nagy Imre Társaság, amely azóta sajnos lépést váltott, óbudai polgármesterségem idején a városházán alakult meg, Kopácsi Sándor atyai jó barátom volt. Ugyanez igaz Obersovszky Gyulára vagy jelen időben is Fónagy Jenőre. Nem hencegve ugyan, de az ’56-os eszmének gyerekkorom óta elkötelezett híve vagyok.

magyarhirlap.hu

6 hozzászólás “Disznóólat hagy maga után a szocialista párt” bejegyzésre

  1. lolka szerint:

    “Disznóólat hagy maga után a szocialista párt”-csak disznók ne legyenek benne…

  2. Papi szerint:

    Lolka!
    Ha ez megnyugtat nem disznók lesznek benne! Azok addigra már eltakarodnak!

  3. Gordon szerint:

    Ahhoz képest, hogy pár napja még azt rikácsolták a ballib politikusok, hogy Tarlóst “levették”, ez elég nagy fordulat.

  4. toto szerint:

    az az érzésem, hogy a szocik egy-egy ilyen kiugrási kísérlettel többet ártanak maguknak, mint használnak. mert aki rühelli őket, az ezután is fogja őket, saját embereiket meg elbizonytalanítják.

  5. Kovács Ernő szerint:

    Melyik országot képviseli az SZDSZ a magyar parlamentben? k.hu

  6. miska72 szerint:

    Kovács Ernő, a válasz Izrael.

Itt lehet hozzászólni !