Képek a múltból: a csepeli Kultúrház

Vezér Endre, Csepel.info

Fotó: Hungaricana

A két világháború között két nagy kulturális intézmény volt Csepelen: a Munkásotthon és a Kultúrház. További társasági központokként működtek a csepeli vendéglők, melyekben nyüzsgő kulturális és társasági élet folyt.

A két nagyobb kulturális központ hasonlított egymásra, amely nem a véletlen műve volt: ugyanaz a Diebold Hermann építőmester – később építészmérnök – tervezte azokat (itt a Munkásotthon látható).

A Kultúrház  felállításának gondolatát 1917-ben vetette fel Róbl János plébános címzetes kanonok. Végül 1923-ban a község képviselőtestülete megszavazta az első kultúrház kialakítását. Ez a későbbiekben kicsinek bizonyult, végül más célra használták. Elhatározták egy nagy épület létrehozását. Diebold Hermann építőmester tervei alapján 1925-ben kezdték az építkezést, majd 1927. április 24-én tartották a megnyitó ünnepélyt.

CSP-027c

A Kultúrház az I. Világháború áldozataira emlékező szoborral szemben állt

CSP-KH-07c

A Kultúrház romja a háborús pusztítás után

1951: a kommunista hatalomnak nem kellett ilyen múlt, ezért eltörölték a nyomát is, bérházat építettek a helyére

1944-ben a Munkásotthont és a Kultúrházat is amerikai-angol bombatámadás érte. A Munkásotthonnak csak az utcai része sérült meg, a többi menthető volt. A Kultúrházat súlyosabb károk érték. Újjáépítését a kommunista Rákosi rendszer nem tartotta szükségesnek: a párt ideológiájának a Munkásotthon megtartása felelt meg.

Vezér Endre, Csepel.info

5 hozzászólás “Képek a múltból: a csepeli Kultúrház” bejegyzésre

  1. Dagobert bácsi szerint:

    Németh Szilárd meg még a Munkásotthont eltörölné a föld színéről legszívesebben! Kopasz Rákosi kopasz mai utódja!

  2. Werthan szerint:

    Dagobert bácsi, az ostoba kommenteket kérjük mellőzze! Ha nem tud érdemben hozzászólni a témához, akkor ne tegye!!!

  3. v39endre szerint:

    Dagobert bácsi !
    mikor mondta Neked Németh Szilárd, hogy a Munkásotthont el kell törölni ? Én valami olyat hallottam, hogy az önkormányzat felajánlott 300 millió forintot felújításra, de azt nem fogadta el a Munkásotthon jelenlegi vezetője, Takács Mónika.

  4. Dagobert bácsi szerint:

    Németh Szilárd lóg a Munkásotthonnak 9 x 30 Millió Forint + 9 évi kamatai, a támogatás azért jár, mert kötelező önkormányzati feladatot lát el! Ehelyett letiltatta 2016 óta az állami támogatást is, amit a TEMI (Területi Művelődési Intézmények Egyesülete) legnagyobb tagintézményeként a TEMI-n keresztül az államtól kapott a közművelődési tevékenységért! v39endre, nem kell mindent elhinni, amit Borbélyék állítanak! Vagy Ön mindig annak hisz, aki éppen hatalmon van? Váltás után majd Takács Mónikának hisz és Borbélyt és Némethet tartja hazugnak? Lokálpatriótaként nem kellene politikai csörtében állást foglalnia! Egyébként meg nézze már meg, hogy Borbély 550 Millió forintot költött egy füves térség felújítására (Rákóczi kert), akkor a 300 Millió Forint hogy lenne elég a Munkásotthon felújítására? Németh nem átallott volna 250 Milliót elkölteni a Dagi vendéglőre, szerencsére nem mert a csepeli szóbeszéd minősítése szerint fideszes örömtanyát építeni!

  5. Constanze szerint:

    Tisztelt Vezér Endre,

    a nevem Constanze. 40 éves vagyok és Németországban élek. 20 éve foglalkozom a családdal. Nagyapám 1923-ban született Csepelen. A Csepelből származó Niederkirchner, Fürcht, Knertzer, Frauheim, Petz, Korn, Schler és Hesperger családok az őseimhez tartoznak.
    Sajnos nagyon nehéz megtalálni az interneten a Csepelről szóló információkat. Sok oldal magyarul van, amit sajnos nem beszélek. Írok neked abban a reményben, hogy fényképei vagy információi vannak a Csepelről, ami segíthet nekem a genealógiámban?

    Ez a kapcsolat már nem működik? http://www.v39endre.hu

    (Lefordítottam e-mailemet a Google-lal)

    Üdvözlettel
    Constanze

Itt lehet hozzászólni !